Δεν μπορεί να θεσπιστεί κατώτατος μισθός στην Κύπρο εν μέσω της πανδημίας και της αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί στην αγορά εργασίας, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Ζαχαριάδης, την ώρα που η Νομική Υπηρεσία ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας ότι οι τρεις σχετικές προτάσεις νόμου είναι αντισυνταγματικές.
Η επιτροπή συνέχισε σήμερα τη συζήτηση των τριών προτάσεων νόμου, του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα, του Λίνου Παπαγιάννη εκ μέρους του ΕΛΑΜ και του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη.
«Υπάρχει ταύτιση απόψεων, η θέση του Υπουργείου ήταν να προωθηθεί η ρύθμιση ενός κατώτατου μισθού», ανέφερε ο κ. Ζαχαριάδης μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, προσθέτοντας πως στις αρχές του 2020 υπήρχε έτοιμη πρόταση για να ξεκινήσει ο κοινωνικός διάλογος με το αρχικό χρονοδιάγραμμα να προέβλεπε υποβολή του νομοσχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Μάρτιο για έγκριση.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι «προέκυψε η πανδημία (του κορωνοϊού) και το θέμα έχει πάρει μια άλλη μορφή», αφού καταγράφεται διαφοροποίηση στην αγορά εργασίας σε σύγκριση με το 2019.
«Η θέση ήταν και παραμένει η προώθηση του εθνικού κατώτατου μισθού. Αλλά, όπως είπε και η Υπουργός οι συνθήκες της αγοράς εργασίας δεν είναι ευνοϊκές για προώθηση αυτή τη στιγμή αυτής της πρωτοβουλίας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο στόχος «είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας εν μέσω της πανδημίας και όχι να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο».
Όπως είπε, ένας διάλογος που θα διεξαχθεί σε αυτό το περιβάλλον δεν θα έχει το καλύτερο αποτέλεσμα. «Υπάρχει ανασφάλεια, βλέπουμε την αγωνία που υπάρχει για το τι θα φέρει η πανδημία όσον αφορά την αγορά εργασίας. Οπότε θεωρούμε ότι το κλίμα είναι τόσο μεταβαλλόμενο και δεν βοηθά σε οποιοδήποτε διάλογο υπό τις σημερινές περιστάσεις», συμπλήρωσε.
Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι και οι τρεις προτάσεις νόμου είναι αντισυνταγματικές.
Εξάλλου, ο Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι η δική του πρόταση μπορεί να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη, αφού, όπως ανέφερε, προνοεί εγκαθίδρυση εθνικού κατώτατου μισθού, ο οποίος να καθοριστεί στη συνέχεια μετά από διαβούλευση χωρίς καν να μπουν χρονοδιαγράμματα. «Είναι ουσιαστικά ένας νόμος πλαίσιο, ο οποίος κατοχυρώνει την ύπαρξη εθνικού κατώτατου μισθού», είπε.
Από την πλευρά του, ο Λίνος Παπαγιάννης, ανέφερε τόσο μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής όσο και σε δηλώσεις του πως πρέπει να θεσπιστεί η κατώτατος μισθός, καθώς η πρόταση εντάσσεται σε ευρύτερο πλαίσιο που αφορά γενικότερα τα θέματα εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα. «Θεωρούμε ότι όπως και οι πλείστες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη καθορισμένο κατώτατο μισθό κάτι ανάλογο θα έπρεπε να πράξει και η Κύπρος», συμπλήρωσε.
Προς ευρωπαϊκή οδηγία για τον κατώτατο μισθό
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ανδρέας Φακοντής ανέφερε πως σύμφωνα με έρευνα των υπηρεσιών της Βουλής, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρεί με πρόταση οδηγίας για το θέμα του κατώτατου μισθού στα κράτη- μέλη και όταν εγκριθεί οι διατάξεις αυτές θα πρέπει να ενσωματωθούν στο εθνικό δίκαιο εντός 2 ετών από την έγκριση της οδηγίας. Όπως είπε, η οδηγία δεν επιβάλλει κατώτατο μισθό αλλά αφήνει την ευχέρεια στα κράτη – μέλη παραθέτοντας κάποιες προϋποθέσεις.
Όπως είπε, μόνο έξι κράτη .- μέλη στην ΕΕ δεν έχουν θεσπίσει κατώτατο μισθό, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, η οποία καθορίζει κατώτατο μισθό μέσω διαταγμάτων σε εννέα επαγγέλματα.
Πάντως, ο κ. Φακοντής διερωτήθηκε αν τώρα με τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού «δεν θα έχουμε κάποια έκπληξη με τον κατώτατο μισθό».
Ακόμη και με έγκριση κατώτατου δεν αλλάζει η θέση μας για τον προϋπολογισμό, λέει ο Περδίκης
Εξάλλου σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως το Κίνημα επιμένει στη θέσπιση ενός κατώτατου μισθού, όπως έχουν κάνει οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Λέγοντας πως η πρόταση των Οικολόγων μπορεί να εγκριθεί ακόμη και σήμερα, αφού είναι πρόταση – πλαίσιο, ο κ. Περδίκης έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «ακόμη και ένα υιοθετηθεί η πρόταση νόμου δεν πρόκειται να αλλάξει η θέση μας για τον προϋπολογισμό».
«Η ψήφιση των προϋπολογισμών είναι θέμα εκβιασμού της τελευταίας στιγμής. Δεν τοποθετούμαστε στη βάση ανταλλαγμάτων, ούτε βάση οποιουδήποτε εκβιαστικού διλήμματος», είπε και κατέληξε: «Δεν έχουμε πάρει τελική απόφαση, αλλά η θέση μας είναι ότι δεν είναι πράσινος, δεν αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και τα οράματα των Οικολόγων, δεν έχει κοινωνική ευαισθησία στο βαθμό εκείνο που να ικανοποιεί το Κίνημα Οικολόγων και τη Συνεργασία Πολιτών».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις