Η EBRD συνεχίζει να είναι βασικός μέτοχος στην Τράπεζα Κύπρου παρά την λήξη της εντολής της στην Κύπρο, όπως δήλωσε σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ η Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ - EBRD) για την Κύπρο Αντρέα Μοράρου.
Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα διατηρήσει τη δυναμική ανάκαμψης της οικονομίας της και η ανάπτυξη θα επανέλθει μετά την τρέχουσα κρίση του κορωνοϊού.
Η EBRD επένδυσε το 2014, 120 εκατομμύρια ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και παραμένει θεσμικός επενδυτής στην τράπεζα με ποσοστό 5,02%.
«Παραμένουμε μέτοχοι στην Τράπεζα Κύπρου και η στρατηγική εξόδου μας δεν θα επηρεαστεί από το τέλος της εντολής μας στη χώρα», ανέφερε η κα. Μοράρου.
Πρόσθεσε ότι η EBRD αποχώρησε από την επένδυση στην Ελληνική Τράπεζα το 2019, οπότε δεν είναι πλέον μέτοχοι.
Σε ερώτηση σχετικά με την πορεία των κυπριακών τραπεζών, η κα. Μοράρου, ανέφερε ότι οι κυπριακές τράπεζες έχουν ανακάμψει γρήγορα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όπως και η ίδια η χώρα, και ως εκ τούτου οι τράπεζες έχουν εισέλθει στην ύφεση του κορωνοϊού με πολύ ισχυρότερους ισολογισμούς.
«Η επίδραση του Covid-19 στον τομέα απομένει να φανεί το επόμενο έτος, μόλις αρθούν τα μέτρα. Τα εκτεταμένα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, παράλληλα με εκείνα της ΕΕ και της ΕΚΤ έχουν παίξει σημαντικό ρόλο», όπως ανέφερε.
Προοπτικές ανάκαμψης το 2021
-------------------------------------------------------
Παράλληλα σημείωσε ότι η EBRD πιστεύει πολύ στις δυνατότητες της Κύπρου να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης μετά την πανδημία.
Όπως εξήγησε η τράπεζα ήρθε στην Κύπρου ύστερα από αίτημα από τις κυπριακές αρχές για τη στήριξη μετά την οικονομική κρίση του 2013. Το Διοικητικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως το 2014 για να επιτρέψει στην τράπεζα να υποστηρίξει το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της χώρας. Από την αρχή, όπως είπε, αποφασίστηκε ότι η EBRD δεν θα συμμετάσχει σε νέα έργα στην Κύπρο μετά το τέλος του 2020.
Πρόσθεσε ότι η κυπριακή οικονομία βρισκόταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση όταν ξεκίνησαν τις δραστηριότητές τους στο νησί. Όπως είπε, μια τραπεζική κρίση είχε οδηγήσει σε βαθιά ύφεση, τα μισά από όλα τα δάνεια ήταν μη εξυπηρετούμενα και η ανεργία ήταν σε διψήφια νούμερα.
«Από τότε, υπήρξε μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη. Η σταθερή ανάπτυξη από το 2015 οδήγησε σε μείωση της ανεργίας. Εν τω μεταξύ, η προσεκτική διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και η πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εδραίωσαν την οικονομία», ανέφερε.
Συμπλήρωσε ότι το 2020, η πανδημία έφερε μία απότομη οικονομική ύφεση, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες, αλλά υπάρχει κάθε προοπτική ισχυρής ανάκαμψης το 2021 εφόσον η πανδημία υποχωρήσει και τα μέτρα χαλαρώσουν.
«Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις μας για την οικονομική ανάπτυξη των οικονομιών στις οποίες επενδύουμε, το ΑΕΠ της Κύπρου αναμένεται να ανακάμψει κατά περίπου 4% το 2021, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα καταργηθούν σταδιακά και οι κύριοι τομείς της οικονομίας θα συνεχίσουν τη σταθερή ανάκαμψή τους. Οπότε είμαστε πεπεισμένοι ότι η Κύπρος θα διατηρήσει αυτήν τη δυναμική και η ανάπτυξη θα επανέλθει μετά την τρέχουσα κρίση του κορωνοϊού», ανέφερε.
Όσον για την μελλοντική παρουσία της EBRD στην Κύπρο, είπε ότι θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται το υπάρχον χαρτοφυλάκιό που η τράπεζα διατηρεί στη χώρα που περιλαμβάνει την επένδυση μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα Κύπρου, επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα και την πρόσφατη επένδυση στο έργο της μονάδας πλωτής αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU), αλλά δεν θα επενδύσει σε τυχόν νέα έργα μετά το τέλος του έτους.
Η Κύπρος, πρόσθεσε, είναι και θα παραμείνει μέτοχος και δωρητής της EBRD. «Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την άριστη σχέση μας με τις κυπριακές αρχές», είπε.
Η συμβολή της EBRD στην ανάκαμψη της Κύπρου
--------------------------------------------------------------------------
Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμβολή της Τράπεζας στην ανάκαμψη της Κύπρου, η κα. Μοράρου ανέφερε ότι «είμαστε πολύ περήφανοι για τη συμβολή μας στην ανάκαμψη της Κύπρου. Η υποστήριξη του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας και κατά συνέπεια η ανάκαμψή της οικονομίας ήταν από την αρχή ο στόχος μας».
Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι εστίασαν στη στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς του και τη βελτίωση της διακυβέρνησης, καθώς και την παροχή χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών συμβουλών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Κατά τη διάρκεια του εξαετούς έργου μας στην Κύπρο και των επενδύσεών μας που ανέρχονται σε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, συμβάλλαμε σημαντικά στη σταθεροποίηση και ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας, η οποία αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι «υποστηρίξαμε τον τραπεζικό τομέα, ασχοληθήκαμε με μεταρρυθμίσεις και παρείχαμε εκπαιδευτικά προγράμματα και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μικρές επιχειρήσεις σε ολόκληρο το νησί προς όφελος και των δύο κοινοτήτων».
Ως αξιοσημείωτα παραδείγματα του έργου της EBRD στην Κύπρο, ανέφερε την επένδυση στο ύψους 120 εκατομμύρια ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Στον τομέα της ενέργειας, ανέφερε ότι οι δραστηριότητες της Τράπεζας περιλάμβαναν δάνειο 80 εκατομμυρίων ευρώ προς την Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου της Κύπρου για την ανάπτυξη μιας νέας υποδομής, επιτρέποντας στην Κύπρο να αντικαταστήσει το ακριβό και ρυπογόνο πετρέλαιο με καθαρότερο φυσικό αέριο και να μειώσει έτσι τις εκπομπές CO2 της χώρας κατά 10 τοις εκατό.
Η Τράπεζα, πρόσθεσε, υποστήριξε επίσης την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων στις περιοχές Φρέναρος, Νήσου, Δάλι, Παλιομέτοχο και Μαλούντα. Αυτά, όπως είπε, ήταν από τα πρώτα έργα ηλιακής ενέργειας αυτής της κλίμακας που έγιναν στην Κύπρο.
«Είμαστε επίσης πολύ περήφανοι για το πρόγραμμα συμβουλευτικών υπηρεσιών για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, το οποίο έχει υποστηρίξει περισσότερες από 270 ΜμΕ στο νησί. Τα έργα επωφελήθηκαν από τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, και του Προγράμματος Βοήθειας της ΕΕ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Έχουμε ήδη μοιραστεί την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου», ανέφερε.
Είπε ότι δραστηριοποιήθηκαν στον τομέα του εμπορίου, στηρίζοντας χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μικρές επιχειρήσεις με την επιχειρηματική τους χρηματοδότηση. Οι κυπριακές τράπεζες, ανέφερε, συγκαταλέγονται στους πιο ενεργούς συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα Διευκόλυνσης Εμπορίου της EBRD (TFP).
Συμπλήρωσε ότι οι δραστηριότητες των τραπεζών διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επανένταξη της Κύπρου στις παγκόσμιες εμπορικές ροές. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, 350 εκατομμύρια ευρώ διοχετεύθηκαν σε τοπικές τράπεζες σε περισσότερες από 650 συναλλαγές.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις