ΥΓΕΙΑ

Δρ. Κολιού: «Αν τυχόν συμπέσει στον ίδιο άνθρωπο και γρίπη Α και κορωνοϊός, τότε τα πράγματα είναι πιο σοβαρά για τον ασθενή»

Δρ. Κολιού: «Αν τυχόν συμπέσει στον ίδιο άνθρωπο και γρίπη Α και κορωνοϊός, τότε τα πράγματα είναι πιο σοβαρά για τον ασθενή»

Δεν αναμένεται μεγάλο ή υπερβολικό κύμα Γρίπης Α φέτος στην Κύπρο, λόγω των προληπτικών μέτρων, που λαμβάνονται για αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, Μαρία Κολιού, η οποία σημείωσε πως η συνύπαρξη νέου κορωνοϊού και εποχικής Γρίπης, χωρίς αμφιβολία, συνεργούν στην πρόκληση μεγαλύτερων προβλημάτων σε ένα ασθενή.

Η κ. Κολιού, η οποία είναι και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, κάλεσε εκ νέου τον κόσμο, και ιδιαίτερα τους ευπαθείς, να κάνουν το εμβόλιο για τη Γρίπη Α, αφού όπως είπε «εάν τύχει να συμπέσει στον ίδιο άνθρωπο και Γρίπη Α και κορωνοϊός, τότε τα πράγματα γίνονται γι’ αυτόν δυσκολότερα.

«Δεν θέλουμε να συνυπάρξουν και οι δύο ιοί σε ένα ασθενή, γιατί συνεργούν στον να προκαλούν προβλήματα στον ασθενή», είπε.

Η εποχική γρίπη μπορεί να αποδειχθεί πολύ ήπια φέτος

Σε ερώτηση αν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής περιστατικά Γρίπης Α στην Κύπρο, η κ. Κολιού ανέφερε πως η εποχική γρίπη μπορεί να αποδειχθεί πολύ ήπια φέτος, λόγω των προληπτικών μέτρων, που λαμβάνονται για αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Εξήγησε πως τα στοιχεία που διαθέτει η Κύπρος από κάποιες χώρες στο νότιο ημισφαίριο είναι ενθαρρυντικά και καταδεικνύουν πως το κύμα Γρίπης «δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, πιθανόν λόγω των μέτρων, που ληφθήκαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού».

«Όμως, υπάρχει ένα πρόβλημα. Αν τυχόν συμπέσει στον ίδιο άνθρωπο και γρίπη Α και κορωνοϊός, τότε τα πράγμα είναι πιο σοβαρά για τον ασθενή. Δεν θέλουμε να συνυπάρξουν και οι δύο ιοί σε ένα ασθενή, γιατί συνεργούν στον να προκαλούν προβλήματα στον ασθενή. Επομένως είναι ένας λόγος περισσότερος, για να κάνουμε το εμβόλιο της Γρίπης αυτό το χρόνο. Τουλάχιστον οι ευπαθείς ομάδες, που συστήνει το Υπουργείο Υγείας», είπε.

Κανένα περιστατικό μέχρι στιγμής στην Κύπρο

Εξάλλου, σημείωσε ότι στην Κύπρο δεν καταγράφηκαν μέχρι στιγμής περιστατικά Γρίπης Α.

Διευκρίνισε, επίσης, πως η εποχιακή έξαρση της Γρίπης Α’ ξεκινά κάθε χρόνο στην Κύπρο είτε αρχές Ιανουαρίου, είτε τέλος Δεκεμβρίου, για να σημειώσει πως «η μόνη εξαίρεση που υπήρξε τα τελευταία 9 χρόνια ήταν τον Δεκέμβριο του 2018, όταν υπήρξε άσχημη έξαρση, η οποία ξεκίνησε μέσα Δεκεμβρίου».

Ωστόσο, σημείωσε πως «ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τέτοια έξαρση Γρίπης Α΄ εκτός από πολύ μεμονωμένα περιστατικά».

Δεν αναμένεται μεγάλο ή υπερβολικό κύμα Γρίπης Α φέτος

Ερωτηθείσα αν ο αριθμός περιστατικών γρίπης θα είναι μεγαλύτερος εν καιρώ κορωνοϊού, η κ. Κολιού είπε ότι ενδεχομένως δεν θα είναι λόγω των προληπτικών μέτρων που λαμβάνονται.

«Και η Γρίπη Α», είπε, «είναι νόσημα του αναπνευστικού. Η μάσκα προφυλάσσει όπως και η αποστασιοποίηση την οποία ζητούμε και στην περίπτωση του κορωνοϊού και τα ανοικτά παράθυρα για καλό αερισμό των χώρων. Είναι όλα νοσήματα του αναπνευστικού, επομένως η πρόληψη είναι παρόμοια. Επομένως λογικά δεν περιμένουμε να έχουμε μεγάλο και υπερβολικό κύμα Γρίπης Α, εκτός και αν συμβεί κάτι απρόβλεπτο, όπως το 2018».

Ανησυχία για το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων, που εντοπίζονται στα χιλιάδες τεστ, που διενεργούνται ημερησίως στην Κύπρο, εκφράζει η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, Μαρία Κολιού, η οποία σημειώνει πως ο δείκτης θετικότητας στην Κύπρο έχει ξεπεράσει ελαφρώς το όριο του 4%, που συστήνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Αναμενόμενα τα καθημερινά ψηλά νούμερα

Σύμφωνα με την κ. Κολιού, η οποία είναι και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, ο δείκτης θετικότητας θα πρέπει να υποχωρήσει κάτω από το 4%, προκειμένου να διαπιστωθεί αναχαίτιση της επιδημίας.

Όπως εκτιμά η κ. Κολιού πιθανώς να μην υπάρξει χαλάρωση των μέτρων μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι μεγαλύτερη εικόνα για το που βρισκόμαστε, θα υπάρξει δεκαπέντε μέρες μετά τη λήψη των τελευταίων μέτρων.

Με αφορμή τον χθεσινό υψηλό αριθμό κρουσμάτων, είπε ότι δεν την ανησυχεί ιδιαίτερα, αφού όπως εξήγησε γίνεται ένας αγώνας διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων, ώστε να εντοπιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι θετικοί στον ιό και να απομονωθούν.

«Επομένως είναι λογικό ότι θα βρίσκουμε πιο ψηλά νούμερα. Εκείνο που με ανησυχεί είναι το ποσοστό αυτών που βγαίνουν θετικοί. Το ECDC προτιμά να έχουμε κάτω από 4% και αυτό το ποσοστό είναι λίγο ψηλό στην Κύπρο. Φαίνεται ότι τις τελευταίες μία δύο μέρες έχουμε ξεπεράσει ελαφρώς το όριο αυτό και σίγουρα είναι και αυτό ανησυχητικό σε συνδυασμό με τις αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Πάντως τα στοιχεία μας είναι ανησυχητικά», σημείωσε.
 
Σε 15 μέρες σαφέστερη εικόνα

Ερωτηθείσα σχετικά με τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση με ισχύ από την περασμένη Δευτέρα, η κ. Κολιού εξέφρασε την εκτίμηση πως πρέπει να δοθεί χρόνος στα μέτρα, ωστόσο, πρόσθεσε πως μετά από 15 ημέρες που χρειάζεται για να δούμε σαφέστερη εικόνα  «δεν θα δούμε ίσως τεράστια αλλαγής».

«Η αλήθεια είναι πως αυτή τη στιγμή βλέπουμε τα αποτελέσματα των προηγουμένων 10-15 ημερών. Όσον αφορά τις εισαγωγές στο νοσοκομείο αν υπολογίσετε  ότι ένας ασθενής από τη στιγμή που θετικοποιείται θέλει γύρω στις 5 με 6 ημέρες, για να επιδεινωθεί και μπει στο νοσοκομείο, αντιλαμβάνεστε ένας που μπαίνει σήμερα στο νοσοκομείο έχει νοσήσει τουλάχιστον μια εβδομάδα ή και περισσότερο προηγουμένως. Επομένως, δεν βλέπουμε τη σημερινή εικόνα αυτή τη στιγμή», ανέφερε.

Σε σχέση με την επιδημιολογική εικόνα που πρέπει να έχει η Κύπρος μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, είπε πως «το κρισιμότερο σημείο είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας», συμπληρώνοντας ότι «από εκεί και πέρα πρέπει να σημειωθεί σταθεροποίηση ή μείωση του δείκτη θετικότητας, με το ιδανικό να πέφτει κάτω από το 3%.
 
Οριστική λύση με το εμβόλιο

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει οριστική λύση με το εμβόλιο, η κ. Κολιού εκτίμα πως θα υπάρξει, λέγοντας πως «τα εμβόλια που ανακοινώνουν οι εταιρείες και οι οργανισμοί που τα εγκρίνουν φαίνεται ότι έχουν πολύ καλά αποτελέσματα».

«Πιστεύω», είπε, «ότι θα δοθεί μια οριστική λύση με την εφαρμογή του, δεδομένου βέβαια ότι ο κόσμος θα το κάνει».

Είπε ακόμα πως πρέπει να υπάρχει και συμμόρφωση για να δράσει το εμβόλιο, για να προσθέσει πως «πρέπει να εμβολιαστεί ένα καλό ποσοστό του πληθυσμού, το οποίο έχει υπολογιστεί γύρω στο 70% του πληθυσμού, για να έχουμε καλά αποτελέσματα».

Απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση, είπε πως «όταν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού και ο ιός να υπάρχει, δημιουργείται μια ασπίδα προστασίας, επομένως δεν μπορεί να κάνει τα προβλήματα που δημιουργεί σήμερα».

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top