Μπορεί η ΝΑΣΑ και άλλες διαστημικές υπηρεσίες ανά το παγκόσμιο αλλά και ιδιωτικές εταιρείες να προετοιμάζονται για επανδρωμένες αποστολές στον πλανήτη Αρη και σε αστεροειδείς, την ίδια ώρα όμως, οι έρευνες που διεξάγονται για τις επιπτώσεις στην υγεία μάλλον είναι αποτρεπτικές για την ώρα.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που διεξήχθησαν σε ποντίκια, η παρατεταμένη κοσμική ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει σειρά βλαβών στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως έλλειψη μνήμης, απώλεια συνείδησης, άνοια, κτλ.
“Αυτά δεν είναι καλά νέα για τους αστροναύτες. Κυρίως για αποστολές στον Αρη όπου ένα ταξίδι με επιστροφή μπορεί να διαρκέσει δύο με τρία χρόνια” είπε ο εκ των συγγραφέων της έρευνας, Charles Limoli, Καθηγητής ογκολογίας στο UCI.
Αν και τα διαστημόπλοια που θα μεταφέρουν τους αστροναύτες σε μακρινές αποστάσεις θα παρέχουν οπωσδήποτε μια ασπίδα προστασίας, εντούτοις ο Limoli ανέφερε ότι τα σωματίδια που θα μπορούσαν να κτυπήσουν τον εγκέφαλο θα μπορέσουν να εισέλθουν στο σκάφος.
"Δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει από αυτά" είπε χαρακτηριστικά.Η απώλεια συνείδησης, η έλλειψη μνήμης και συγκέντρωσης, η σύγχυση, που μπορεί να παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια μακρινών διαστημικών πτήσεων μπορεί να επηρεάσει κρίσιμες δραστηριότητες στο σκάφος, ενώ η έκθεση των αστροναυτών στα βλαβερά σωματίδια της κοσμικής ακτινοβολίας μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στη γνωστική λειτουργία.
Πολλοί επιστήμονες επικρίνουν την ΝΑΣΑ και άλλες υπηρεσίες ότι προετοιμάζονται για αποστολές στον Αρη ή σε αστεροειδείς στις αρχές του 2030 χωρίς όμως να έχουν την απαραίτητη τεχνολογία για να προστατεύσουν τους αστροναύτες.
Η Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΑΣΑ Stephanie Schierholz δήλωσε ότι η Διαστημική Υπηρεσία αναγνωρίζει την σημασία της κατανόησης των επιπτώσεων της κοσμικής ακτινοβολίας πάνω στον άνθρωπο σε μακρινές αποστολές πέραν της τροχιάς της Γης.
Πρόσθεσε ότι “αυτές οι έρευνες αλλά και άλλες που θα ακολουθήσουν θα συμβάλουν στην περαιτέρω κατανόηση του θέματος αυτού καθώς προετοιμαζόμαστε για το επανδρωμένο ταξίδι μας στον Αρη”.
Η κοσμική ακτινοβολία υπάρχει παντού στο σύμπαν, ωστόσο η Γη προστατεύεται λόγω του φυσικού μαγνητικού της πεδίου και της ατμόσφαιρας.
Οι αστροναύτες δεν προστατεύονται από τις κοσμικές ακτίνες, ούτε μέσα στο διαστημόπλοιο ούτε μέσα στις στολές τους καθώς τα σωματίδια είναι πολύ φορτισμένα και τρέχουν με τεράστιες ταχύτητες διεισδύοντας μέσα στο σώμα.
Οι κοσμικές ακτίνες προκαλούν βλάβη στα βιολογικά κύτταρα και στους ιστούς, ενώ μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στο DNA και καρκίνο.
Οι επιστήμονες διεξάγουν σειρά πειραμάτων προκειμένου να βρουν την καλύτερη λύση για προστασία των αστροναυτών. Δύο είναι οι λύσεις που προτείνονται μέχρι στιγμής. Η πρώτη είναι η κατασκευή μιας προστατευτικής ασπίδας γύρω από τα διαστημόπλοια όπως αλουμίνιο, πλαστικό ή σίδηρο και η δεύτερη είναι η χορήγηση στους αστροναύτες φαρμακευτικής αγωγής που να βασίζεται στα αντιοξειδωτικά. Ο ΔΔΣ είναι προστατευμένος
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, στον οποίο διαμένουν μονίμως έξι αστροναύτες από διάφορες χώρες του κόσμου εκτελώντας σειρά πειραμάτων, φαίνεται να μην διατρέχει τον κίνδυνο της κοσμικής ακτινοβολίας καθώς βρίσκεται σε χαμηλή τροχιά, όπου οι κοσμικές ακτίνες δεν είναι τόσο ισχυρές.
Ο ΔΔΣ βρίσκεται εντός του προστατευτικού μαγνητικού πεδίου της Γης και άρα οι αστροναύτες δεν βομβαρδίζονται από τα σωματίδια αυτά.
Με τα πειράματα που διεξάγουν οι αστροναύτες στον ΔΔΣ προετοιμάζεται το έδαφος για μακρινές αποστολές και για την ίδρυση αποικιών σε άλλους πλανήτες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις