Κατέγραψε αποκλίνουσες θέσεις και προθέσεις η Ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, όπως φανερώνουν οι δηλώσεις των δύο ηγετών, με τις όποιες αποφάσεις να λαμβάνονται αφού ολοκληρωθούν και οι διαβουλεύσεις με τις εγγυήτριες δυνάμεις.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης
Το μόνο σίγουρο είναι πως πέραν των βασικών διαφορών, συμφωνήθηκε και από τα 2 μέρη πως υπάρχει η θέληση για να συναντηθούν, σε μια«άτυπη διάσκεψη» κατά την Κυπριακή Δημοκρατία, ή σε μια «Πενταμερή+1 διάσκεψη, κατά τον Ερσίν Τατάρ.
Η Κυπριακή κυβέρνηση έχει θέσει τις ανησυχίες της και προσπάθησε να αναδείξει τις ακραίες θέσεις που παρουσιάζει η τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δε θα αποκλειόταν μια νέα επίσκεψη της κ. Λουτ στην Κύπρο, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, με σημερινές του δηλώσεις στην Κρατική Τηλεόραση, είπε πως «ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα αποφασίσει», ενώ διευκρινίζοντας για την συνάντηση που θα έρθει, τόνισε πως «πρόκειται για μια διαδικαστικού χαρακτήρα συνάντηση που όμως δεν πρέπει να υποβαθμίζεται, γιατί στο Κυπριακό αυτές οι συναντήσεις είναι σημαντικές. Στόχο θα έχει να οδηγηθούμε σε μια κοινή απόφαση για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έχουν μείνει».
Από πλευράς ΟΗΕ, φαίνεται πως τα χαρτιά τους κρατούνται ερμητικά κλειστά, τουλάχιστον για την ώρα, καταγράφοντας θέσεις και οργανώνοντας τις επόμενες συναντήσεις.
Τώρα, η κ. Λουτ αναμένεται να προχωρήσει σε ήδη προγραμματισμένη συνάντηση σήμερα Τετάρτη (02/11) στην Αθήνα και σε μια συνάντηση με την Τουρκία, που όπως πληροφορούμαστε, θα ακολουθήσει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για σκοπούς εκβιασμού, ώστε να μην εγκριθούν κυρώσεις απέναντί της.
Δεν έκρυψε τις «μη προθέσεις» του ο Τατάρ παίζοντας το εργαλείο της "κυριαρχικής ισότητας"
Επιβεβαιώθηκαν και οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις σε σχέση με την πολιτική που θα ακολουθούσε ο Τατάρ, καθώς δεν υπήρξε η παραμικρή προσπάθεια μιας έστω «στρατηγικής υπαναχώρησης», διαμηνύοντας για ακόμη μια φορά τη θέση Τ/κ και Τουρκίας για δύο κράτη, «για αλλαγή των συνθηκών στο νησί» και για απαρχή μιας διαδικασίας σε «νέα βάση».
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερσίν Τατάρ, «θα είναι σημαντικό να υπάρξει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων για δύο κράτη που, βασισμένα στην κυριαρχική ισότητα, θα ζουν δίπλα δίπλα και θα συνεργάζονται». Εξήγησε επίσης στην Λουτ, όπως ο ίδιος ανέφερε, πως σε μια συνάντηση πενταμερή +1, όπως έχει προτείνει και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, όπου θα συμμετέχουν η Τουρκία, η Ελλάδα, η τ/κ πλευρά και η ε/κ, και επιπλέον τα ΗΕ, θα του δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξει τη θέση του και η όλη διαδικασία να αποκτήσει μια νέα βάση.
Χρησιμοποίησε επίσης το νέο ρητορικό εργαλείο που αξιοποιεί η τουρκική πλευρά, περί «κυριαρχικής ισότητας», σε συνδυασμό με μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια αποποίησης ευθυνών και παράλληλης επίρριψης όλων των ευθυνών του αδιεξόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Από το 1974, η τ/κ πλευρά έδειξε καλή θέληση και ευελιξία σε όλες τις διαδικασίες διαπραγματεύσεων, όπως και την περίοδο του σχεδίου Ανάν αλλά και στο Κραν Μοντάνα, «χωρίς να βρει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά», είπε, ενώ συμπλήρωσε πως «πρέπει να αρχίσει μια νέα σελίδα, μια νέα διαδικασία. Ο τ/κ λαός το αξίζει αυτό γιατί είναι ο πραγματικός όμηρος».
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Στα κατεχόμενα η Λουτ με αντιδράσεις Τ/κ που ζητούν Ομοσπονδία - Πώς αναμένεται να κινηθούν τα τρία μέρη και το ερωματικό ΟΗΕ
Δηλώνει ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών η Κυπριακή Δημοκρατία
Από την άλλη, η Κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου, δηλώνει την «ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα της πλευράς μας να συμμετάσχουμε σε μια άτυπη διάσκεψη που θα καλέσει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, μέσα στα πλαίσια των όρων εντολής του, όπως αυτά καθορίζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ»
Επίσης, συνέχισε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε και επιβεβαίωσε τις θέσεις της πλευράς μας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και εξέφρασε την ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε τις συνομιλίες από το σημείο που αυτές διεκόπησαν, στο Κρανς Μοντάνα.
Προσδοκά σε Άτυπη Πενταμερή +1 το Λονδίνο
Στο μεταξύ, το Λονδίνο, με επιστολή της Υφυπουργού Εξωτερικών Γουέντι Μόρντον προς την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ην. Βασιλείου, τόνισε πως «συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε αυτές τις διαβουλεύσεις μέσω διαλόγου με τα μέρη και την Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ για την κυπριακή διένεξη κα Τζέιν Χολ Λουτ, με την οποία αξιωματούχοι είναι σε τακτική επαφή. Καλωσορίζω επίσης τη δέσμευση του ΓΓ των ΗΕ να διερευνήσει την πιθανότητα σύγκλησης μίας άτυπης πενταμερούς συν τα Ηνωμένα Έθνη συνάντησης, σε μια κατάλληλη στιγμή».
Η κα Μόρτον διαβεβαιώνει επίσης τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Χρίστο Καραολή πως «η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι δυνατός υποστηρικτής μιας συνολικής, δίκαιης και με διάρκεια λύσης του Κυπριακού, στη βάση του διεθνώς αποδεκτού μοντέλου της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».
Σημειώνεται δε ότι το ζήτημα των Βαρωσίων υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα επείγουσας επίτευξης μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Η στρατηγική της κυβέρνησης ενόψει Λουτ - Μετά την Ευρωπαϊκή Σύνοδο η συνάντησή της με Τουρκία - Κινητικότητα στις Βρυξέλλες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις