ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Συνάντηση Αναστασιάδη – Άιντα

Κυπριακό: Συνάντηση Αναστασιάδη –  Άιντα

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη συναντάται στις 11 το πρωί ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος έφτασε χθες στην Κύπρο.

Η επίσκεψη του κ. Έιντε στην Κύπρο θα διαρκέσει έως τις 12 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει διμερείς συναντήσεις και με άλλους εμπλεκόμενους, με στόχο να οριστικοποιηθούν οι διευθετήσεις για την επανέναρξη περιεκτικών συνομιλιών.

Κατά τη συνάντηση Αναστασιάδη – Έιντε αναμένεται να συζητηθεί, μεταξύ άλλων,  “και η επίσημη επανέναρξη των συνομιλιών, η οποία ενδεχομένως να ανακοινωθεί αμέσως μετά το δείπνο που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα ανάμεσα στους δύο ηγέτες, στην παρουσία του κ. Eide», όπως είχε δηλώσει χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε ερώτηση αν ευσταθεί η πληροφορία ότι οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν στις 12 Μαΐου, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε: «Θα δούμε. Το αργότερο που αναμένεται να ξεκινήσουν είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαΐου. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση του κ. Eide με τους δύο ηγέτες».

Χθες το απόγευμα, ο κ. Έιντε είχε συνάντηση με με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα, μετά το πέρας της οποίας δήλωσε ότι “είναι πολύ ξεκάθαρο ότι η διαδικασία (των συνομιλιών) αρχίζει και πιστεύω ότι θα ξεκινήσει σε ένα εποικοδομητικό πνεύμα”. Είπε επίσης ότι “το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μας δίνει την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε πραγματικά ουσιαστικές συνομιλίες”.

 

Ο κ. Έιντε είπε ακόμη ότι υπάρχει τώρα μια ευκαιρία για το Κυπριακό, την οποία χαρακτήρισε την καλύτερη εντός μιας δεκαετίας. Υπάρχει, πρόσθεσε, ένα πνεύμα αισιοδοξίας και εξέφρασε την άποψη ότι η διαδικασία αυτή τη φορά μπορεί να οδηγήσει σε μια πραγματική λύση.

Ερωτηθείς εάν μετά το δείπνο με τους δύο ηγέτες στις 11 του Μάη θα ανακοινωθεί η επανέναρξη των συνομιλιών, είπε ότι αυτό εξαρτάται από τους δύο ηγέτες και επανέλαβε ότι η διαδικασία ανήκει στους ίδιους τους Κύπριους.

Από την πλευρά του, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι υπάρχει μια ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού και δεσμεύτηκε να πράξει ό,τι είναι δυνατό προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόσθεσε ότι θα επιδείξει την απαραίτητη αποφασιστικότητα για την επίλυση του Κυπριακού. Αναφερόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε ότι μοιράζονται το ίδιο όραμα για λύση προς όφελος των επόμενων γενεών.

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του στη χθεσινή τελετή μετονομασίας του Λυκείου Αραδίππου σε Λύκειο Τάσου Μητσόπουλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης  είπε ότι θεωρεί δεδομένο ότι εντός των επομένων ημερών θα αρχίσει μια νέα φάση του διακοινοτικού διαλόγου

Διαβάστε επίσης: Έιντε: Η διαδικασία των συνομιλιών ξαναρχίζει 

Ακιντζί: Πολιτική βούληση για λύση τώρα

Θέλουν λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του έτους στα κατεχόμενα λέει ο Ναμί

 Aνακοινώνεται επανέναρξη των συνομιλιών μετά το δείπνο στις 11 Μαΐου

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top