Φρένο στους βρετανούς υπηκόους που σφετερίζονται τις κατεχόμενες περιουσίες Ε/κ στα κατεχόμενα θέλησαν να δώσουν οι βουλευτές Παύλος Μυλωνάς και Κωστής Ευσταθίου, ενώ ζητήθηκε επίσης να αποκλειστούν ξεκάθαρα οι ξένοι συγγενείς των βρετανών υπηκόων από τα προνόμια που τους δίνει η συμφωνία για διαμονή στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης
Σε δυο συστάσεις προς την Νομική Υπηρεσία, προχώρησαν οι βουλευτές Παύλος Μυλωνάς και Κωστής Ευσταθίου, στα πλαίσια της κατ’ άρθρον συζήτησης νομοσχεδίου που αφορά την διακρατική συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου, σε σχέση με το Brexit.
Οι δύο παρεμβάσεις έγιναν από τους δύο βουλευτές και στηρίχθηκαν τόσο από τους παρόντες βουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικών, όσο και από την Νομική υπηρεσία που προσφέρθηκε «να καλύψει νομοθετικά αυτό το κενό που επιτρέπει την επιβράβευση της παρανομίας».
Σημειώνουμε πως το νομοσχέδιο αποσκοπεί στον καθορισμό του δικαιώματος εισόδου και εξόδου, διαμονής και μόνιμης διαμονής δικαιούχων της Συμφωνίας Αποχώρησης, υπηκόων Ηνωμένου Βασιλείου και μελών των οικογενειών τους, αλλά και άλλα σχετικά θέματα που αφορούν τους περιορισμούς διαμονής, εκδόσεις εγγράφων διαμονής κοκ.
Θα έρχονται ξέγνοιαστοι και οι Βρετανοί που κατέχουν παράνομα κλεμμένες περιουσίες;
Το ThemaOnline επικοινώνησε με τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Παύλο Μυλωνά, σε σχέση με την αρχική του πρωτοβουλία για τους Βρετανούς υπηκόους που διαμένουν στα κατεχόμενα, επωφελούμενοι και της προαναφερθείσας συμφωνίας και των αεροδρομίων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Μυλωνάς εξήγησε πως «υπάρχουν περίπου 3χιλιάδες Βρετανοί που διαμένουν στα κατεχόμενα. Έθεσα θέμα ότι αυτοί πρέπει να αποκλείονται καθώς σφετερίζονται παράνομα τις περιουσίες των Ε/κ. Σε αντίθετη περίπτωση, θα είχαν το δικαίωμα να παραμένουν στην Κύπρο και να απολαμβάνουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών».
Με τη σειρά του, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ κ. Ευσταθίου, τόνισε πως «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε ένα σφετεριστή Ελληνικών περιουσιών στα κατεχόμενα να εμφανίζεται στην Κύπρο και να αποκτά δικαιώματα επειδή απόκτησε παράνομα την περιουσία στα κατεχόμενα. Μόνο αυτοί που είναι νόμιμα στα εδάφη που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να δικαιούνται».
Έρχονται Βρετανοί υπήκοοι με ξένη καταγωγή – Φέρνουν μαζί τους και συγγενείς χωρίς υπηκοότητα
Το δεύτερο θέμα (σ.σ. με τα συγγενικά πρόσωπα Βρετανών) που προέκυψε είναι εξίσου σημαντικό. Η εν λόγω παρέμβαση αφορά κυρίως τους Βρετανούς οι οποίοι έχουν καταγωγή από άλλες χώρες (κυρίως Πακιστάν, Ινδία κοκ). Όπως πληροφορούμαστε, παρατηρήθηκε στο παρελθόν πως έρχονται οι συγγενείς των πολιτογραφημένων Βρετανών από τις τρίτες χώρες, επικαλούνται την εν λόγω συμφωνία και ζητούν διαμονή στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Όπως επισήμανε στην ιστοσελίδα μας ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, «θα πρέπει να ξεκαθαριστεί τι σημαίνει μέλη της οικογένειας τα οποία δεν είναι πολίτες του Η.Β και οι οποίοι δικαιούνται να έρθουν μαζί και να συνοδέψουν ή να συναντήσουν τον πολίτη του Η.Β. στην Κύπρο. Εάν δεν ξεκαθαριστεί, θα έχουμε προβλήματα και θα έρχονται άνθρωποι που δεν δικαιούνται, διεκδικώντας μόνιμη διαμονή στην Κύπρο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις