Σημαντική υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη το Νοέμβρη- Aύξηση στην Κύπρο

Σημαντική υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη το Νοέμβρη- Aύξηση στην Κύπρο

Σημαντική υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη το Νοέμβρη, αύξηση στην Κύπρο.


Τον Νοέμβριο του 2020, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) υποχώρησε σημαντικά στη ζώνη του ευρώ (-3,5 μονάδες σε 87,6) και στην ΕΕ (-3,6 μονάδες σε 86,6). Μετά τη μερική ανάκαμψη του κλίματος μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου και της ευρείας πλευρικής κίνησης τον Οκτώβριο, η πτώση είναι η πρώτη από τότε που το κλίμα επιδεινώθηκε απότομα στο πρώτο κύμα COVID-19. Ο Δείκτης Προσδοκιών Απασχόλησης (ΕΕΙ) σημείωσε τη δεύτερη μηνιαία πτώση στη σειρά (κατά 3,3 μονάδες και στις δύο περιοχές σε 86,6 στη ζώνη του ευρώ και 87,2 στην ΕΕ).

Τον Νοέμβριο του 2020, ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) υποχώρησε σημαντικά στη ζώνη του ευρώ -3,5 μονάδες σε 87,9, και στην ΕΕ με -3,6 μονάδες σε 86,6. Στην Κύπρο κατεγράφη αύξηση από 80,7 μονάδες σε 80,9 μονάδες.

Μετά τη μερική ανάκαμψη του κλίματος μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου και της ευρείας πλευρικής κίνησης τον Οκτώβριο, η πτώση είναι η πρώτη μετά την πτώση στο πρώτο κύμα COVID-19. Ο Δείκτης Προσδοκιών Απασχόλησης (ΕΕΕ) σημείωσε τη δεύτερη μηνιαία πτώση στη σειρά (κατά 3,3 μονάδες και στις δύο περιοχές σε 86,6 στη ζώνη του ευρώ και 87,2 στην ΕΕ).

Στη ζώνη του ευρώ, η πτώση του ESI τροφοδοτήθηκε από την πτώση της εμπιστοσύνης στο λιανικό εμπόριο, στις υπηρεσίες και στους καταναλωτές. Το συναίσθημα στη βιομηχανία και στις κατασκευές διατηρήθηκε αρκετά καλά, σημειώνοντας συγκριτικά ήπιες φθορές. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της ζώνης του ευρώ, ο ESI έπεσε στην Ιταλία (-8,7) και τη Γαλλία (-4,8), ενώ οι απώλειες του περιορίστηκαν περισσότερο στη Γερμανία (-2,8) και την Ισπανία (-2,0). Οι Κάτω Χώρες είχαν μέτρια βελτίωση στο κλίμα (+1.0).

Τέλος, η δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία πτώση του Δείκτη Προσδοκιών Απασχόλησης (-3.3) αντικατοπτρίζει έντονα μειωμένες προσδοκίες απασχόλησης στο λιανικό εμπόριο, καθώς και μέτρια χαμηλότερες τιμές στον τομέα των υπηρεσιών και των κατασκευών. Οι επικεφαλής της βιομηχανίας ξεχώρισαν με ελαφρώς πιο αισιόδοξες προσδοκίες απασχόλησης. Χάρη στην πτώση του EEI, οι προσδοκίες ανεργίας των καταναλωτών, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στον κύριο δείκτη, επιδεινώθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα. Ο δείκτης ΕΕΙ στην Κύπρο μειώθηκε σημαντικά από τις 107,6 μονάδες στις 102, 3.

AΠΟ ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

«Χρήματα σήμερα ή αίμα αύριο»: Θρίλερ στις Βρυξέλλες για τη βοήθεια στην Ουκρανία με παγωμένα ρωσικά κεφάλαια, «plan B» εάν δεν πειστεί το Βέλγιο

«Χρήματα σήμερα ή αίμα αύριο»: Θρίλερ στις Βρυξέλλες για τη βοήθεια στην Ουκρανία με παγωμένα ρωσικά κεφάλαια, «plan B» εάν δεν πειστεί το Βέλγιο

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν απόψε στις Βρυξέλλες, προσπαθώντας να βρουν κοινό βηματισμό ως προς το αν θα χρησιμοποιήσουν τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση δανείου ύψους 210 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, σε μια διαπραγμάτευση που δοκιμάζει τη συνοχή και την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

BEST OF TOTHEMAONLINE