Μια ακόμα απόφαση που δεν λαμβάνει υπόψη τους Τ/κ και συνεχίζει να κατηγορεί άδικα την Τουρκία, θεωρεί τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Βαρώσι και το Κυπριακό, ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε ανακοίνωση του «προεδρικού» αναφέρεται ότι «καταρχήν θέλουμε να τονίσουμε ότι το κλειστό Βαρώσι είναι έδαφος της τδβκ», και η πως η «ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου δεν έχει εκεί καμιά δικαιοδοσία ή αρμοδιότητα. Οι αποφάσεις και τα βήματα στο θέμα του Βαρωσιού, λαμβάνονται μόνο από το κράτος της τδβκ».
Ωστόσο, δυστυχώς, βλέπουμε μια ΕΕ έτοιμη να αποτελεί ένα εργαλείο για τα παιχνίδια της ε/κ πλευράς, η οποία προσπαθεί να χειριστεί αυτήν την κατάσταση σύμφωνα με τους πολιτικούς της σκοπούς και στο πλαίσιο του αφηγήματος της κατοχής, προστίθεται ο ισχυρισμός στην ανακοίνωση του κ. Τατάρ. Υποστηρίζει ότι η ΕΕ πρέπει να δει ότι η μόνη κατοχή στην Κύπρο είναι η κατοχή από τους Ε/κ της Κυπριακής Δημοκρατίας που ιδρύθηκε ως συνεταιρικό κράτος το 1960 και αυτό είναι η πηγή του κυπριακού προβλήματος.
«Θέλουμε να θυμίσουμε στο ΕΚ ότι στην απόφαση που λήφθηκε προβλέπεται η επιστροφή στο κλειστό Βαρώσι των παλιών ιδιοκτητών, όπως αναφέρεται και στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Και ενώ τα πράγματα έχουν έτσι, η αναφορά του ΕΚ σε ‘ανησυχία για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος’ δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά διαστρέβλωση της πραγματικότητας», αναφέρεται.
Η απόφαση που έλαβε το ψευδοκράτος, αναφέρεται, είναι ακριβώς ότι το κλειστό Βαρώσι θα επιστραφεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες του, επαναλαμβάνοντας ότι και οι Ε/κ που έχουν δικαιώματα στο Βαρώσι θέλουν να επωφεληθούν από αυτή την απόφαση και εκφράζει ο κ. Τατάρ «ικανοποίηση γι’ αυτό». Υποστηρίζει δε ότι η ε/κ ηγεσία «για να μην χάσει ένα εργαλείο της πολιτικής της προπαγάνδας, εμποδίζει τον δικό της λαό από το να κάνει χρήση της περιουσίας του».
Χαρακτηρίζει αβάσιμο ισχυρισμό ότι οι αποφάσεις του ψευδοκράτους για το Βαρώσι επηρεάζουν την εξεύρεση μιας πιθανής λύσης που θα βασίζεται στην προσέγγιση, συμφωνία. Ακριβώς το αντίθετο, αναφέρει ο κ. Τατάρ, πιστεύει ότι το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσίου θα κουνήσει συθέμελα το απαράδεκτο στάτους κβο στο νησί. Θα οδηγήσει στην συνεργασία με τους παλιούς ιδιοκτήτες για την ανάπτυξη του Βαρωσιού, θα αποτελέσει τεστ για την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο λαών – κατά την έκφρασή του – και γι’ αυτό θα είναι επωφελές και βοηθητικό για την εξεύρεση μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων.
Αυτή η ατυχής απόφαση αποκαλύπτει ότι η μεροληπτική στάση της ΕΕ που το 2004 έκανε μέλος της, μονομερώς και παράνομα – όπως αναφέρει – την «ε/κ διοίκηση», εννοώντας την κυβέρνηση της Δημοκρατίας, αγνοώντας την ύπαρξη και τα δικαιώματα του τ/κ «λαού», δεν έχει αλλάξει.
Αυτή η απόφαση του ΕΚ, συνεχίζει ο Τ/κ ηγέτης, δείχνει πόσο λάθος είναι η ΕΕ που αγνοεί τα δικαιώματα των Τ/κ σε κάθε τομέα, περιλαμβανομένων και των υδρογονανθράκων, έναντι των Ε/κ που απέρριψαν το 2014 το συνολικό σχέδιο λύσης του ΟΗΕ, παρ’ αυτά έγιναν μέλη της ΕΕ και το 2017 στην διάσκεψη για την Κύπρο απέδειξαν ότι δεν θέλουν να μοιραστούν με τους Τ/κ ούτε την εξουσία, ούτε τον φυσικό πλούτο.
Λόγω των μονόπλευρων και άδικων πολιτικών της ΕΕ έναντι των Τ/κ, προς τους οποίους την υπόσχεση που έδωσε δεν πραγματοποίησε εδώ και 16 χρόνια, η εμπιστοσύνη και η πίστη προς την Ένωση έχει μειωθεί, προστίθεται. «Γι’ αυτό το λόγο δεν είναι εφικτό η ΕΕ να έχει ανεξάρτητο και εποικοδομητικό ρόλο σε κανένα θέμα που να αφορά στην Κύπρο και ιδιαίτερά σε πιθανές διαπραγματεύσεις προς την κατεύθυνση μια συμφωνημένης λύσης μεταξύ των δύο πλευρών».
Δεν είναι η Τουρκική Δημοκρατία, συνεχίζει η ανακοίνωση του «προεδρικού», που είναι υπεύθυνης για την αύξηση της έντασης στο νησί και την περιοχή, ούτε ο τ/κ «λαός» που έχει αποδεχθεί τα διάφορα πακέτα ΜΟΕ, τα οποία περιλάμβαναν και το Βαρώσι, είναι όμως οι Τ/κ που προτείνουν την συνεργασία στην ε/κ πλευρά η οποία συνεχώς προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μονομερώς τους υδρογονάνθρακες γύρω από το νησί, στους οποίους εταίροι είναι και οι Τ/κ, κι αυτές τις προτάσεις στηρίζει και η Τουρκία.
Είναι η ε/κ πλευρά, προστίθεται, που είναι υπεύθυνη για την αύξηση της έντασης στην περιοχή, απορρίπτει τα ΜΟΕ και κάνει μονομερώς κινήσεις στο θέμα των φυσικών πόρων και η Ελλάδα που συμμαχεί μαζί της, όπως αναφέρεται. Εχει, ισχυρίζεται ο κ. Τατάρ, ευθύνες σε αυτό και η ΕΕ, η οποία χωρίς όρους και προϋποθέσεις στηρίζει την ε/κ πλευρά. Εάν η ΕΕ θέλει να επικρατήσει η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή, να κάνει το μέλος της, την ε/κ πλευρά, να εγκαταλείψει τις μονομερείς ενέργειες στις οποίες προβαίνει.
Θεωρεί «μη αποδεκτό» το ότι το ΕΚ με αυτή την απόφαση παραβλέπει τον τ/κ «λαό» και το ψευδοκράτος που πήραν όλες τις αποφάσεις για το Βαρώσι και τους υδρογονάνθρακες – όπως λέει – και είναι οι "ισιοι εταίροι" αυτού του νησιού, και προσπαθεί να τα χρεώσει αυτά στην Τουρκία.
«Πρέπει να είναι γνωστό ότι μια λύση που θα βρεθεί μέσω διαπραγματεύσεων μπορεί να επιτευχθεί μόνο στο πλαίσιο ενός οράματος λύσης στο οποίο οι δύο ίσοι ιδιοκτήτες του νησιού, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι, θα συμφωνήσουν. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού οράματος εταιρικής σχέσης λόγω της στάσης της ε/κ πλευράς, η οποία δεν συμφωνεί να μοιραστεί τη διοίκηση και τον πλούτο με την τ/κ πλευρά, και επιμένοντας σε αυτό το ζήτημα εγκλωβίζει τα μέρη σε μια ατελείωτη διαπραγματευτική διαδικασία. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η κατάσταση είναι επικίνδυνη για το νησί και την περιοχή και από καιρού εις καιρόν ανοίγει το δρόμο για απρόβλεπτες εντάσεις. Καμία αρχή δεν μπορεί να υπαγορεύσει τι είδους όραμα λύσης θα συμφωνήσουν τα μέρη στο νησί. Θα πρέπει να είναι γνωστό ότι στο πλαίσιο μιας άτυπης πενταμερούς συνάντησης των 5 συν τα ΗΕ, δεν θα τεθεί υποθήκη (ΣΣ: προς διαπραγμάτευση) η αναζήτηση λύσης συνεργασίας στη βάση των δύο κρατών που να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα των Τ/κ».
Η ΕΕ, καταλήγει, να πει στους Ε/κ μέλη της, ότι οι συνομιλητές τους στο νησί δεν είναι η Τουρκία, αλλά η τ/κ πλευρά και η ίδια να δείξει σεβασμό προς τους Τ/κ που είναι ισότιμοι με τους Ε/κ, και προς αυτή την κατεύθυνση να ενθαρρύνει και την ε/κ πλευρά.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου
• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις