Πρέσβειρα Ρουμανίας: H ενίσχυση του διμερούς διαλόγου κοινός στόχος Ρουμανίας-Κύπρου

Πρέσβειρα Ρουμανίας: H ενίσχυση του διμερούς διαλόγου κοινός στόχος Ρουμανίας-Κύπρου

Οι αυξημένες επαφές υψηλού επιπέδου τα τελευταία χρόνια μεταξύ Βουκουρεστίου-Λευκωσίας αντικατοπτρίζουν τον κοινό στόχο της ενίσχυσης του διμερούς διαλόγου και οι εμπορικές σχέσεις, αυξάνονται συνεχώς με την Κυπριακή Δημοκρατία να παραμένει ο τέταρτος ξένος επενδυτής στη Ρουμανία, αναφέρει η Πρέσβης της χώρας Daniela – Mariana Sezonov-Tane.



Σε άρθρο της με αφορμή την Μεγάλη Ένωση της  1ης  Δεκεμβρίου 1918, Εθνική Γιορτή της Ρουμανίας, η Πρέσβης αναφέρει πως η χώρα της γνωρίζει πλήρως τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, ως διαρκής υποστηρικτής της αλληλεγγύης και του πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

"Υποστηρίζουμε σθεναρά την επανένωση της Κύπρου, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ελπίζοντας ότι θα πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση του διαλόγου στο εγγύς μέλλον και υποστηρίζοντας τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών από την άποψη αυτή", αναφέρει στο άρθρο της.

Η Πρέσβης αναφέρει ακόμη πως σήμερα ζουν περισσότεροι από 40.000 Ρουμάνοι στην Κύπρο, κάτι που αποτελεί μια από τις πιο ορατές πτυχές των διμερών σχέσεων, ενώ μεγάλος αριθμός Κυπρίων αποφοίτησε από ρουμανικά πανεπιστήμια, κάποιοι παντρεύτηκαν και παρέμειναν εκεί, κάποιοι επέστρεψαν στην Κύπρο με τους συζύγους τους.

Η κ. Tane αναφέρει στο άρθρο της πως το 2020 ήταν δύσκολο για όλους μας, γεμάτο με προκλήσεις και τονίζει την ανάγκη για συνεργασία για να ξεπεράσουμε τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας, σε όλα τα επίπεδα: Κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές.
 
Προσθέτει ακόμη πως η Ρουμανία εκδηλώνει την αλληλεγγύη της στους εταίρους της όποτε καλείται να το πράξει, ειδικά όταν η ασφάλεια των πολιτών της απειλείται από τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές ενέργειες και όταν οι εχθρικές ενέργειες τροφοδοτούνται από ρατσισμό και ξενοφοβία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

LIVE: Τι θα συζητήσουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες - Tι προβλέπει ο οδικός χάρτης που υπογράφτηκε

LIVE: Τι θα συζητήσουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες - Tι προβλέπει ο οδικός χάρτης που υπογράφτηκε

Στο Συνεδριακό Κέντρο της Λευκωσίας συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Αρχικά στο μικροσκόπιο τίθεται ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της Ένωσης για την περίοδο 2028-2034. Οι ηγέτες συζητούν σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, με έμφαση στους νέους ίδιους πόρους και τις πηγές εσόδων. Δείτε ζωντανά όλες τις εξελίξεις από το ThemaOnline 

BEST OF TOTHEMAONLINE