Ενδείξεις πως η βιομηχανία μεθαμφεταμίνης ανθεί επικίνδυνα στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε το κέντρο παρακολούθησης ναρκωτικών και εθισμού της ΕΕ EMCDDA.
Η έκθεση καταγράφει το ρόλο του Αφγανιστάν ως παραγωγού και προμηθευτή εφεδρίνης και μεθαμφεταμίνης (η χώρα είναι φημισμένη ως κορυφαίο παραγωγό οπίου στον κόσμο) και εκπονήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος EU4Monitoring Drugs (EU4MD), που χρηματοδότησε η Κομισιόν.
Τα σημερινά ευρήματα, αν και προκαταρκτικά, είναι ανησυχητικά, αναφέρει η έκθεση. Νέα δεδομένα υποδηλώνουν ότι σχετικά μεγάλες ποσότητες εφεδρίνης χαμηλού κόστους και μεθαμφεταμίνης παράγονται τώρα στο Αφγανιστάν και οι εκροές ενδέχεται να έχουν τη δυνατότητα, μακροπρόθεσμα, να ανταγωνιστούν την παραγωγή οπιούχων της χώρας (όπιο, μορφίνη, ηρωίνη).
Η έκθεση περιγράφει πώς οι Αφγανοί αγρότες έχουν προσαρμοστεί για να επιβιώσουν ενόψει περιβαλλοντικών και άλλων προκλήσεων. Η εμφάνιση αυτής της νέας και ταχέως αναπτυσσόμενης βιομηχανίας ακολουθεί τη συνειδητοποίηση από τους Αφγανούς εμπόρους ναρκωτικών ότι τα φυτά του Ομάν - τα οποία έχουν γίνει άγρια στα κεντρικά υψίπεδα της χώρας εδώ και αιώνες - αποτελούν πηγή εφεδρίνης, μια πρόδρομη χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή μεθαμφεταμίνης.
«Η μετακίνηση στη φυτική παραγωγή στο Μπακβάα φαίνεται να το άλλαξε», λέει η έκθεση. Περιγράφει ένα σύστημα δύο επιπέδων που περιλαμβάνει δύο τύπους εργαστηρίων: το πρώτο όπου η εφεδρίνη εξάγεται από φυτά εφέδρας από ημι-ειδικευμένους εργάτες και η δεύτερη όπου η μεθαμφεταμίνη παρασκευάζεται από εφεδρίνη από ειδικούς.
Εκτιμάται ότι, κατά τη στιγμή της έρευνας, υπήρχαν περίπου 330 ύποπτοι τόποι συλλογής εφεδρίνης, που κυμαίνονται από μικρές οικιακές επιχειρήσεις έως μεγαλύτερα εργοστάσια, που διευθύνονται συχνά από τοπικούς εμπόρους εφεδρίνης (μερικοί από τους οποίους μπορεί επίσης να συμμετέχουν στο εμπόριο οπίου). Μόλις παραχθεί, η εφεδρίνη πωλείται σε εμπόρους από άλλες επαρχίες ή απευθείας σε τοπικές εγκαταστάσεις παραγωγής μεθαμφεταμίνης.
Η ανάλυση δείχνει ότι η πιθανή κλίμακα παραγωγής μεθαμφεταμίνης είναι «σημαντική». Εκτιμάται ότι οι υπάρχουσες τοποθεσίες συλλογής εφεδρίνης στο Bakwa θα έχουν την ικανότητα να παράγουν περίπου 98 τόνους εφεδρίνης ανά μήνα (από 3.000 τόνους ξηράς εφέδρας), η οποία θα μπορούσε να παράγει περίπου 65 τόνους κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης το μήνα. Θα χρειαστούν περίπου 500 εργαστήρια μεθαμφεταμίνης για την επεξεργασία αυτής της ποσότητας του φαρμάκου. Είναι απίθανο ότι υπάρχουν πολλά εργαστήρια μεθαμφεταμίνης στην ίδια τοποθεσία και αναφορές για εφεδρίνη που αποστέλλονται σε άλλες επαρχίες ή για κατάσχεση στα σύνορα Αφγανιστάν-Ιράν, υποδηλώνουν ότι η παραγωγή μπορεί να πραγματοποιείται σε άλλα μέρη του Αφγανιστάν ή σε γειτονικές χώρες.
Μεταξύ των προορισμών της αφγανικής μεθαμφεταμίνης που αναφέρεται στην έκθεση είναι το γειτονικό Ιράν και το Πακιστάν. Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες αναφορές ότι η μεθαμφεταμίνη συνδέεται με το Αφγανιστάν που κατασχέθηκαν πιο μακριά (π.χ. Σρι Λάνκα, Ινδονησία, Αυστραλία και χώρες της Αφρικής).
Η αναπτυσσόμενη βιομηχανία συνθετικών ναρκωτικών φαίνεται να έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στην περιοχή, ενδεχομένως να προσφέρει έως και 46,8 εκατομμύρια ευρώ στην τοπική οικονομία σε μισθούς. Εάν η πιθανή ποσότητα εφεδρίνης που παράγεται στο Bakwa μετατραπεί σε μεθαμφεταμίνη τοπικά, η βιομηχανία θα μπορούσε να αξίζει περίπου 203 εκατομμύρια ευρώ μόνο στο Bakwa.
Η έκθεση σημειώνει ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο καλλιέργειας εφέδρας στο Αφγανιστάν. Με 192 000 km2 γης υψηλότερα από 2 500 μέτρα - το υψόμετρο όπου φέρεται να μεγαλώνει καλύτερα - υπάρχει η δυνατότητα για αύξηση της παραγωγής αυτής της καλλιέργειας.
AΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις