Το ThemaOnline επικοινώνησε με τον καθηγητή Μοριακής Ιολογίας και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας Δρα Πέτρο Καραγιάννη ζητώντας τη δική του οπτική για τις αλυσίδες μετάδοσης, την πορεία του ιού και την πρόοδο των εμβολίων. 'Αν κάναμε rapid test πριν 3 εβδομάδες θα βρίσκαμε 500 κρούσματα την ημέρα' και 'Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα σε σχολικές μονάδες και πάρτι 50 ατόμων. Δεν έχουν έγνοια ούτε τα παιδιά, ούτε οι γονείς τους;' ανέφερε μεταξύ άλλων.
Την ανησυχία του σε σχέση με τα cluster που δημιουργούνται σε σχολικές μονάδες εξέφρασε ο Δρ Καραγιάννης λέγοντας 'Ενημερώθηκα κυρίως από τα ΜΜΕ για το γεγονός ότι δημιουργήθηκαν αλυσίδες σε σχολείο από πάρτι 50 ατόμων. Αν πράγματι ευσταθούν τότε πρόκειται για μεγάλη ανευθυνότητα. Δεν έχουν την έγνοια ούτε τα παιδιά, ούτε οι γονείς τους;' αναρωτήθηκε.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα κρούσματα λέγοντας ότι ναι μεν συνεχίζουμε να εντοπίζουμε αυξημένο αριθμό περιστατικών όμως αυτό οφείλεται και στον υπερτριπλάσιο αριθμό εργαστηριακών εξετάσεων που γίνονται. Έχουν βοηθήσει απίστευτα σε ευρεία κλίμακα τα rapid test ανέφερε δηλώνοντας χαρακτηριστικά 'Αν κάναμε τον ίδιο αριθμό τεστ και η είσοδος των rapid test γινόταν 3 εβδομάδες νωρίτερα θα βρίσκαμε 450-500 κρούσματα την μέρα'.
Καταληκτικά πρόσθεσε πως θεωρεί ότι θα υπάρξει άμεσα μια βελτίωση όμως κομβικό θεωρεί το τέλος της τρέχουσας βδομάδας και την εκκίνηση της επόμενης αφού για να είναι ικανοποιημένος αναμένει μείωση των επιβεβαιωμένων περιστατικών και όχι απλά σταθεροποίηση της κατάστασης για να είναι πλέον πεπεισμένος πως τα μέτρα έχουν τον κατάλληλο αντίκτυπο στην επιδημιολογική εικόνα.
Τη διαφορά μεταξύ των εμβολίων Pfizer & Moderna σε σχέση με αυτό της AstraZeneca προσπάθησε να μας επεξηγήσει -με όσο το δυνατό απλούστερους όρους- ο Δρ Καραγιάννης λέγοντας πως τα δύο πρώτα χρειάζονται αφενός πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία φύλαξης (ίσως και -80 βαθμούς κελσίου) ενώ ο τύπος τους είναι mRNA (που σημαίνει ότι χρησιμοποιούν τον γενετικό κώδικα του ιού για να δημιουργήσουν αντισώματα) ενώ το αντίστοιχο της AstraZeneca δε χρειάζεται ακραίες συνθήκες φύλαξης και επικεντρώνεται σε ένα 'spike protein' που εισέρχεται στα κύτταρα και χρησιμοποιεί -επί της ουσίας προς όφελος του- τον γενετικό κώδικα για να δημιουργήσει 'αντίδραση' στο ανοσοποιητικό σύστημα όταν και εάν αυτό μολυνθεί από τον ιό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις