Στην μάχη ρίχτηκαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, απαιτώντας, όπως διαμηνύουν στο ThemaOnline, το αυτονόητο και κεκτημένο δικαίωμα των εργαζόμενων, αυτού της καταβολής του 13ου μισθού.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης
Όπως ειπώθηκε, ξεκίνησαν δημόσιες παρεμβάσεις εκ μέρους των εργοδοτικών οργανώσεων, οι οποίες αποσκοπούν στο να εγείρουν αυτό το ζήτημα ως προϊόν που επιδέχεται διαπραγμάτευσης, λόγω της κατάστασης με την πανδημία. Όμως, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, μιλώντας στο ThemaOnline συμφώνησαν πως οι θέσεις τους είναι διαχρονικές, «ο 13ος μισθός προστατεύεται από τον νόμο και κανένας εργοδότης δεν έχει το δικαίωμα να τον μειώσει ή να μην τον παραχωρήσει».
Παράλληλα, ξεκαθάρισαν πως η κατάσταση που βιώνουμε δεν είναι η ίδια με την κρίση που περάσαμε πριν μερικά χρόνια.
Η πανδημία ως ευκαιρία αποποίησης εργασιακών κεκτημένων
«Έχει ξεκινήσει δυστυχώς μια εκστρατεία δημιουργίας εντυπώσεων που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, ούτε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», πρόσθεσε, ενώ συμπλήρωσε πως «ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας λειτουργεί κανονικά, έχουν τύχει μεγάλης στήριξης οι επιχειρήσεις τόσο για τα λειτουργικά έξοδα όσο και για στήριξη μισθών εργαζομένων», είπε ο κ. Μάστας από την ΣΕΚ.
Επίσης, ανέφερε ότι πρέπει να συνυπολογίσουμε πως ο 13ος μισθός θα δώσει περισσότερη ώθηση στην κατανάλωση, και άρα, στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
Μιλώντας στο ThemaOnline, ο κ. Ιωσήφ Αναστασίου εκ μέρους της ΔΕΟΚ, τόνισε πως ο 13ος μισθός, σύμφωνα με τον νόμο Περί Μισθών, δεν έχει καμιά διαφοροποίηση με τους άλλους μισθούς.
Θα προχωρήσουν κανονικά με καταγγελίες
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι οργανώσεις είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν κανονικά με όλες τις διαδικασίες που ακολουθούνται όταν παρατηρούνται εργασιακές παραβιάσεις δικαιωμάτων. Έτσι, για όποιες καταγγελίες φθάσουν στα γραφεία τους, θα προχωρήσουν με τις καταγγελίες στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων και θα ακολουθηθεί η πρόνοια του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.
«Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί και υπό κανονικές συνθήκες», δηλώνει ο κ. Μάτσας από την ΣΕΚ, ενώ αναφέρει πως οι όποιες προσπάθειες εργοδοτών για να υπογράψουν οι εργαζόμενοι αποποίηση των δικαιωμάτων τους, του 13ου μισθού συμπεριλαμβανομένου, «επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει νομική δέσμευση στη βάση της πρόνοιας του νόμου περί Προστασίας Μισθών».
Έρχεται συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας και τις Εργοδοτικές Οργανώσεις;
Ερωτηθείς εάν έχει διευθετηθεί συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας, ο κ. Ανδρέας Μάτσας εκ μέρους της ΣΕΚ, είπε ότι «δεν τίθεται θέμα συζήτησης και δεν έχει τεθεί κάτι ενώπιών μας μέχρι αυτή τη στιγμή». Όπως εξήγησε, «είναι ξεκάθαρο ότι ο 13ος είναι μέρος του ετήσιου μισθού εκεί όπου προβλέπεται και παραχωρείται και ως εκ τούτου δεν υπάρχει θέμα μη καταβολής του».
Εκ μέρους της ΠΕΟ, ο κ. Πάμπος Κυρίτσης είπε επίσης ότι δεν υπάρχει κάποια πληροφόρηση για ένα κύκλο διαλόγου.
Ο κ. Ιωσήφ Αναστασίου από την ΔΕΟΚ, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο ακόμη, αλλά «αναμένουμε ότι θα γίνει συνάντηση για συζήτηση με την Υπουργό Εργασίας». Εξήγησε όμως ότι η συνάντηση δεν θα διαπραγματευτεί βασικά δικαιώματα, αλλά θα είναι στη βάση περισσότερο της νομοθεσίας, «να εξηγήσουμε υποχρεώσεις και δικαιώματα. Γι’ αυτό το σκοπό αναλάβαμε συγκεκριμένη εκστρατεία από κοινού, όλοι οι Κοινωνικοί Εταίροι».
Να ενταθούν οι έλεγχοι – Το κυριότερο πρόβλημα σε κλάδους χωρίς συνδικαλιστική εμπλοκή
Μάλιστα, ακούστηκε η άποψη από τις οργανώσεις, πως πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι από το Τμήμα Επιθεώρησης, ιδίως σε κλάδους που δεν έχουν μεγάλη συνδικαλιστική οργάνωση. Υπήρξε μάλιστα και παραδοχή, πως ξεκίνησαν εργαζόμενοι να δέχονται πιέσεις από εργοδότες για να υπογράψουν αποποίηση του δικαιώματός του 13ου μισθού.
Ο κ. Μάτσας δε, μίλησε και για το σφαγείο CYPRA, επισημαίνοντας πως επιβεβαιώνει τους φόβους των οργανώσεων για εργοδοτικές αυθαιρεσίες κ.α, για το θέμα όμως αναμένονται και οι διοικητικές έρευνες.
Υπάρχει περιθώριο διαβουλεύσεων;
Όπως είπε και ο κ. Αναστασίου από την ΔΕΟΚ, λόγω επιπτώσεων του ιού, υπάρχουν και δυσκολίες σε μικρές επιχειρήσεις και εκεί μπορεί να χρειαστεί να γίνει κάποια διευθέτηση. Η όποια ρύθμιση, όμως, θα πρέπει να γίνεται με την απαραίτητη συναίνεση του προσωπικού στα πλαίσια της καλής συνεργασίας. Δεν έχει δικαίωμα για μονομερείς ενέργειες ο εργοδότης.
Ξεκαθάρισε και πάλι όμως πως οι συνθήκες σήμερα είναι διαφορετικές, «δεν είμαστε στην κρίση του 2013», με τις επιχειρήσεις να έχουν πάρει μεγάλη στήριξη. Είπε επίσης ότι ο στόχος είναι να καταλάβουν εργοδότες και εργαζόμενοι ότι ο 13ος μισθός δεν είναι φιλοδώρημα, είναι μισθός.
Ο κ. Μάτσας, είπε επίσης ότι «έχουμε διαχειριστεί τέτοια προβλήματα και στην προηγούμενη κρίση. Είναι διαφορετικό να διαχειρίζεσαι την εξαίρεση στον κανόνα και άλλο το να προσπαθεί να γίνεται ο κανόνας εξαίρεση», ρίχνοντας τα βέλη του στην εργοδοσία. «Υπάρχει ξεκάθαρα προσπάθεια εκμετάλλευσης της πανδημίας για να πέσει ως επιλογή οργανωμένα η μη καταβολή του 13ου μισθού», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις