Επιδημιολογική ομάδα και Υπουργείο Υγείας βρίσκονται εν αναμονή των αποτελεσμάτων αυτής της εβδομάδας για να ξεκαθαρίσει η εικόνα σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης
Τα νεότερα του μετώπου της πανδημίας
Αυτό ξεκαθάρισε το μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας Δρ. Πέτρος Καραγιάννης μιλώντας στo ThemaOnline, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως τα νέα περιστατικά θα αρχίσουν να μειώνονται, αποτελώντας και την ένδειξη ότι τα νέα μέτρα αποδίδουν. «Θα δείξουν οι αριθμοί», είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως, όπως ανέφερε, «φαίνεται ότι η Πάφος αρχίζει να σταθεροποιείται», επισημαίνοντας και πάλι πως τίποτα δεν είναι ακόμη σίγουρο.
Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για τους ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι, καθώς αυξήθηκαν, κυρίως λόγω και της διασποράς του ιού σε οίκους που διαβιούν συνάνθρωποι μας ηλικιωμένοι και μέλη ευπαθών ομάδων.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΟΣ-ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Πως θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των rapid tests - Προβληματίζει η κοινωνική ανυπακοή και οι αρνητές
Πρόταση Ματσάκη για νεκροψίες - "Δεν είμαι αρνητικός, αλλά..."
Κληθείς να σχολιάσει την έκκληση του Ιατροδικαστή Μάριου Ματσάκη για διενέργεια νεκροψιών εκεί όπου υπάρχουν υπόνοιες και αντιδράσεις συγγενών, αλλά και την πρόταση του να συνεισφέρει τις υπηρεσίες του εθελοντικά, ο Δρ. Καραγιάννης απάντησε πως δεν βλέπει αρνητικά αυτή την πρόταση, διευκρίνισε όμως ότι υπάρχουν ιατρικά πρωτόκολλα.
Εξήγησε όμως πως είναι κάτι που αφορά το Υπουργείο, ειδικά στο ενδεχόμενο που υπάρχει προειλημμένη απόφαση καθολικής απαγόρευσης νεκροψιών σε αυτούς που νοσούσαν από κορωνοϊό. Έθεσε δε και το παράδειγμα της Ευρώπης, όπου στην αρχή της πανδημίας δεν γίνονταν νεκροψίες λόγω των μέτρων προστασίας. Τόνισε όμως πως από τις λίγες νεκροψίες που έγιναν, διαφάνηκε πως υπήρξαν παθολογικές αλλοιώσεις σε διάφορα όργανα, όχι μόνο στους πνεύμονες.
Τι απαντά το Υπουργείο για τις νεκροψίες
Το ThemaOnline επικοινώνησε επί του θέματος και με την λειτουργό του Υπουργείο Υγείας κ. Μαργαρίτα Κυριάκου η οποία μας επιβεβαίωσε πως «υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες που δεν επιτρέπουν την διενέργεια νεκροψιών». Πρόσθεσε πως ως αρμόδιοι κατανοούν τον πόνο τον συγγενών, αλλά ακολουθούνται οι οδηγίες που επιβάλλουν τα διεθνή ιατρικά πρότυπα και οι διεθνείς οργανισμοί υγείας. «Εξηγήσαμε εξαρχής τον τρόπο που γίνεται η κωδικοποίηση και αποφασίζεται η αιτία θανάτου σε αυτούς που νοσούσαν από τον ιό», συμπλήρωσε η κ. Κυριάκου.
Για τις αντιδράσεις του κόσμου
Ερωτηθείς για τις γενικότερες αντιδράσεις του κόσμου και των αρνητών του ιού, καθώς και στο κατά πόσον υπήρξε αδυναμία στην ορθή ενημέρωση και επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας, ο Δρ. Καραγιάννης απάντησε πως οι αντιδράσεις σίγουρα θα πρέπει να μελετηθούν και από τους αρμόδιους κοινωνιολόγους.
Εκτίμησε όμως πως αυτοί που αντιδρούν απλώς δε θέλουν να ενημερωθούν. Παραδέχθηκε όμως πως από την μια «γίνεται ένας βομβαρδισμός από τα ΜΜΕ, κι εμείς λέμε συνεχώς το ίδιο πράγμα. Από την άλλη, ο κόσμος πραγματικά δε θέλει να ακούσει και να ενημερωθεί σωστά».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις