Ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ρώσοι στρατιώτες μέλη της ειρηνευτικής δύναμης πραγματοποιούσαν ελέγχους σήμερα το πρωί στα όρια του Στεπανακέρτ, της πρωτεύουσας των αυτονομιστών του Ναγκόρνο Καραμπάχ, διαφυλάσσοντας την πρόσβαση στην πολύ κοντινή γραμμή επαφής ανάμεσα στις αρμενικές και αζερικές δυνάμεις, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δεκάδες στρατιωτικοί και τουλάχιστον τρία τεθωρακισμένα αναπτύχθηκαν σε σημείο ελέγχου στη νοτιοδυτική έξοδο της πόλης που τελεί υπό τον έλεγχο των αρμενικών δυνάμεων, πάνω στον δρόμο που οδηγεί στη γειτονική πόλη Σούσα, περίπου δέκα χιλιόμετρα από εκεί, την οποία κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα οι αζερικές δυνάμεις.

Η ρωσική σημαία ανέμιζε στο σημείο, όπου Αρμένιοι στρατιώτες βοηθούσαν στον έλεγχο των οχημάτων.

«Ελέγχουμε τα διαβατήρια, επιβεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχουν όπλα στα αυτοκίνητα, δεν μπλοκάρουμε», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους Ρώσους στρατιωτικούς. Πέντε χιλιόμετρα νοτιότερα, στον ίδιο δρόμο, ένα άλλο ρωσικό σημείο ελέγχου, με τεθωρακισμένα οχήματα, έχει αναπτυχθεί. Η κατάσταση είναι ήρεμη στο σύνολο του τομέα, με Ρώσους και Αρμένιους στρατιωτικούς να συζητούν εντελώς χαλαρά.

Ορισμένοι από τους κατόχους των αυτοκινήτων που περνούσαν από έλεγχο έδιναν ακόμη και προμήθειες, ψωμί, γλυκίσματα ή τσιγάρα, στους Ρώσους στρατιώτες, με τις στολές και τα τεθωρακισμένα οχήματά τους που έφεραν σημαίες με κίτρινα γράμματα MC, ακρωνύμιο των «ειρηνευτικών δυνάμεων» στα ρωσικά.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν στις αρχές της εβδομάδας, υπό την αιγίδα της Ρωσίας, συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που έθεσε τέρμα στη σύγκρουση που ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Καραμπάχ. Η συμφωνία αυτή επικυρώνει τα σημαντικά εδαφικά κέρδη του Αζερμπαϊτζάν και προβλέπει την επαναφορά στο Μπακού και επιπλέον εδαφών.

Εν αναμονή της πλήρους ανάπτυξης των ρωσικών δυνάμεων και της επαναλειτουργίας του διαδρόμου του Λατσίν, που συνδέει την Αρμενία με τον θύλακα, η μοναδική οδός πρόσβασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι ο δρόμος που περνά βόρεια του θυλάκου, μέσω του τομέα Καλμπαϊάρ, που αναμένεται την Κυριακή να επανέλθει στην κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Μήνυμα Λευκωσίας προς το Ηνωμένο Βασίλειο ενόψει της νέας διευρυμένης διάσκεψης για το Κυπριακό - Ζητά τη στήριξη της Βρετανικής κυβέρνησης

Μήνυμα Λευκωσίας προς το Ηνωμένο Βασίλειο ενόψει της νέας διευρυμένης διάσκεψης για το Κυπριακό - Ζητά τη στήριξη της Βρετανικής κυβέρνησης

Η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Βρετανίας, οι οποίες εντατικοποιήθηκαν μετά την ιστορική επίσκεψη στην Κύπρο του Βρετανού Πρωθυπουργού Στάρμερ τον περασμένο Δεκέμβριο, αποτελεί εχέγγυο για στήριξη του Λονδίνου, στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία, για επανέναρξη των συνομιλιών.

BEST OF TOTHEMAONLINE