ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΛΕΜΕΣΟΣ: Αφαίρεσαν συνοδό 5χρονου με ειδικές ανάγκες - 'Δε μιλάει, δε μπορεί να φάει μόνος, να πάει στην τουαλέτα' - Κραυγή απόγνωσης της μητέρας του μικρού Κωνσταντίνου

ΛΕΜΕΣΟΣ: Αφαίρεσαν συνοδό 5χρονου με ειδικές ανάγκες - 'Δε μιλάει, δε μπορεί να φάει μόνος, να πάει στην τουαλέτα' - Κραυγή απόγνωσης της μητέρας του μικρού Κωνσταντίνου

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline, η Επαρχιακή Επιτροπή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Λεμεσού ενημέρωσε μέσω επιστολής που κοινοποίησε στο Ά Δημόσιο Νηπιαγωγείο Κολοσσίου - Αποστόλου Λουκά πως τερματίζεται η θέση του σχολικού συνοδού αφήνοντας ξεκρέμαστο, αβοήθητο και επί της ουσίας εκτός εκπαίδευσης ένα 5χρονο παιδάκι με ειδικές ανάγκες, τον μικρό Κωνσταντίνο.

Του Ανδρέα Κόκκινου

Όπως μας ενημέρωσε η μητέρα του Κωνσταντίνου, κυρία Ζωή Ρούσσου, εδώ και λίγες μέρες βρίσκεται σε απόγνωση αφού άνευ λόγου και αιτίας της γνωστοποιήθηκε πως τερματίζεται η συνεργασία του νηπιαγωγείου με την αποκλειστικό συνοδό του μικρού της γιου.

Πρόκειται για παιδάκι που έχει διαγνωστεί με ψυχοκινητική αναπτυξιακή καθυστέρηση (λόγω απουσίας μέρους του 10ου χρωμοσώματος) ενώ για να καταδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κωνσταντίνος στην πραγματική τους διάσταση μας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Ο Κωνσταντίνος μας είναι 5 χρονών και περπάτησε μόλις πέρυσι. Έχει εξαιρετικά προβληματική όραση (με το καλό του μάτι να βλέπει μόλις 6%) ενώ δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί στο ελάχιστο αφού έχει δυσκολία στη βάδιση, δε μπορεί να φάει ή να πίει χωρίς βοήθεια ή να πάει τουαλέτα ενώ χρησιμοποιεί ακόμα πάνες. Με την αποκλειστική συνοδό Μ.Μ έχει παρουσιάσει σε ένα χρόνο τεράστια πρόοδο ενώ κατάφερε να μάθει και να εξελιχθεί σε σημείο που ούτε μεις μπορούσαμε να φανταστούμε. Τώρα χωρίς λόγο και αιτία την παίρνουν μακριά από το σχολείο και τον Κωνσταντίνο, σαν να μου λένε να τον αφήσω σπίτι. Τι να κάνω;»

Στη συνέχεια επικοινωνήσαμε και με την Πρόεδρο του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων κυρία Μαρία Κυριάκου οι δηλώσεις της οποίας κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος.

‘Λάβαμε μία επιστολή η οποία απλά γνωστοποιεί στο σχολείο τον τερματισμό της συνεργασίας με τον 1 εκ των 2 συνοδών. Εάν ο Κωνσταντίνος ήταν οποιαδήποτε άλλο παιδάκι ίσως 1 συνοδός να μπορούσε να εξυπηρετεί και τα 2 μωρά (στο σχολείο υπάρχει και παιδάκι με αυτισμό). Όμως ο Κωνσταντίνος δε μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί, δε μιλά, χρειάζεται βοήθεια για να πιει νερό, να πάει τουαλέτα, χρειάζεται συνεχή επίβλεψη. Ακόμη και αν ήταν αυτό εφικτό να γίνει -με ένα συνοδό- τίθενται ζητήματα συνήθειας, προσαρμοστικότητας και προσαρμογής που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτές τις περιπτώσεις.’

Το σημαντικότερο όμως το άφησε στο τέλος η κυρία Κυριάκου αφού η πληροφόρηση μας για τη νενομισμένη διαδικασία προϋποθέτει πως η κάθε περίπτωση παιδιού αξιολογείται και αναλόγως των αναγκών γίνεται μεταφορά η προσθαφαίρεση συνοδών και προσωπικού με την Πρόεδρο του Συνδέσμου να δηλώνει κατηγορηματικά:

‘Δεν έχει γίνει οποιαδήποτε αξιολόγηση στο μωρό που να δικιολογεί τον τερματισμό της συμφωνίας με την αποκλειστική συνοδό. Καλώ το Υπουργείο και όλους τους αρμόδιους φορείς όπως αναθεωρήσουν άμεσα την απόφασή τους γιατί στην αντίθετη περίπτωση η ενέργειά τους θα είναι εγκληματική. Η κυρία Κυριάκου τόνισε επίσης ότι εάν συμβεί το οτιδήποτε που δύναται να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια του Κωνσταντίνου τότε η ευθύνη θα βαραίνει όλους όσοι πήραν τη συγκεκριμένη αποφαση’. Κλείνοντας η πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων κατέστησε σαφέστατο το δικαίωμα όλων των παιδιών για όσες ευκαιρίες μόρφωσης. "Εάν ως κοινωνία θέλουμε να πάμε μπροστά οφείλουμε να επενδύσουμε στην Παιδεια, οφείλουμε να στηρίξουμε τα παιδιά μας και να τους παρέχουμε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον.

Αξίζει να προσθέσουμε πως ToThemaOnline έχει προβεί σε επανηλειμμένες ενέργειες με σκοπό να εντοπίσει και να συνομιλήσει με κάποιο μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Λεμεσού χωρίς αυτό να καταστεί μέχρι στιγμής δυνατό. 

Στο τέλος του ρεπορτάζ επισυνάπτονται όλες οι επιστολές τόσο των γονέων του μικρού Κωνσταντίνου όσο και του Συνδέσμου Γονέων προς το Υπουργείο Παιδείας καθώς και η ιατρική γνωμάτευση που επιβεβαιώνει τα όσα προαναφέραμε.

Του Ανδρέα Κόκκινου

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά: Υπό τετραήμερη κράτηση ο 23χρονος οδηγός - Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Εν αναμονή ενημέρωσης από Europol, Interpol και Ρωσία η Αστυνομία για το απειλητικό email που έφερε αναστάτωση

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων  - Γιατί καταργήθηκαν και ποιο το παράδοξο  

Συγκλονιστικές εικόνες - Οδού: Τα σημεία όπου έσωσαν εθελοντές από την φονική πυρκαγιά το 2021 - Αποκάλυψη στο «Τ»

Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του Covid: Ονομάζεται «FLiRT» - Λειτουργούν τα τρέχοντα εμβόλια; - Όσα πρέπει να ξέρετε

Λάκης Γαβαλάς: Δέχθηκε επίθεση από μοναχούς - «Με είπαν π****η μέσα στο αεροπλάνο» - Δείτε βίντεο



Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

«Είμαι σε επαφή μαζί της και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, και εκτός της ΕΕ, όπως με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top