"Οι λογαριασμοί της ΕΕ παρουσιάζουν αληθινή και σωστή εικόνα", σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ - ΕCA) για την εκτέλεση του κοινοτικού προϋπολογισμού το 2009.
Συγκεκριμένα, στην έκθεσή το ΕΕΣ αναφέρει ότι "οι λογαριασμοί της ΕΕ για το 2019 παρουσιάζουν δίκαια, από κάθε ουσιώδη άποψη, τα οικονομικά αποτελέσματα της ΕΕ και τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις της στο τέλος του έτους, σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα του δημόσιου τομέα".
"Μπορούμε λοιπόν να δώσουμε μια καθαρή γνώμη για την αξιοπιστία των λογαριασμών, όπως κάναμε κάθε χρόνο από το 2007", γνωματεύει το ΕΕΣ.
"Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα έσοδα είναι απαλλαγμένα από ουσιώδη σφάλματα. Επιπλέον, εξετάσαμε επιλεγμένα συστήματα που σχετίζονται με τα έσοδα και τα αξιολογήσαμε ως αποτελεσματικά συνολικά, με εξαίρεση τους βασικούς εσωτερικούς ελέγχους για τους παραδοσιακούς ιδίους πόρους (TOR) στην Κομισιόν και σε ορισμένα κράτη μέλη, τα οποία θεωρήσαμε ότι ήταν εν μέρει αποτελεσματικά. Βρήκαμε επίσης σημαντικές αδυναμίες στους ελέγχους των κρατών μελών για τη μείωση του τελωνειακού χάσματος. Αυτές οι αδυναμίες απαιτούν δράση της ΕΕ", τονίζεται στη γνωμάτευση του ΕΕΣ.
Ως εκ τούτου το ΕΕΣ συνιστά στην Κομισιόν "να παρακολουθεί στενά τις ανάγκες πληρωμών και αναλαμβάνει δράση, εντός της θεσμικής της αρμοδιότητας, με σκοπό να εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα πιστώσεων πληρωμών ενόψει των έκτακτων αναγκών που προκύπτουν από την κρίση COVID-19, να συμπεριλάβει όλους τους κινδύνους που σχετίζονται με δάνεια και πράξεις εγγύησης στην αναφορά του σχετικά με το άνοιγμα του προϋπολογισμού της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δημιουργούνται από το ταμείο εγγυήσεων και να επανεκτιμήσει εάν οι υφιστάμενοι μηχανισμοί για τον μετριασμό της έκθεσης του προϋπολογισμού της ΕΕ σε κίνδυνο είναι επαρκείς και κατάλληλοι στο πλαίσιο της κρίσης COVID-19".
"Συνιστούμε επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να ζητήσουν από την ΕΤΕπ να επιτρέψει στο ΕΕΣ να ελέγχει όλες τις χρηματοδοτικές του δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν εμπίπτουν σε ειδική εντολή της ΕΕ", αναφέρει το ΕΕΣ.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τη γνωμάτευση του ΕΕΣ, συνολικά, το εκτιμώμενο επίπεδο σφάλματος στις δαπάνες από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2019 ήταν στο 2,7% (2018: 2,6%). Οι δαπάνες υψηλού κινδύνου (κυρίως βάσει επιστροφών), οι οποίες συχνά υπόκεινται σε πολύπλοκους κανόνες, επηρεάστηκαν από ένα σημαντικό επίπεδο σφάλματος στο 4,9% (2018: 4,5%). Φέτος, κυρίως λόγω της αύξησης του τομεά της "Συνοχής", το ποσοστό αυτού του τύπου δαπανών αυξήθηκε στο 53,1%, αντιπροσωπεύοντας ένα σημαντικό μέρος του ελεγκτικού όγκου. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα τρία χρόνια, το σφάλμα είναι επομένως διαδεδομένο, και αποτελεί τη βάση για μια αρνητική γνώμη σχετικά με τις δαπάνες.
Το ΕΕΣ αναφέρει ότι "οι αδυναμίες στους εκ των υστέρων ελέγχους επηρεάζουν τις πληροφορίες κανονικότητας της Κομισιόν" και "αυτό αντικατοπτρίζεται στις εκτιμήσεις του για τον κίνδυνο κατά την πληρωμή, που είναι χαμηλότερος από τις εκτιμήσεις μας για τα επίπεδα σφάλματος για τη Συνοχή και για την Ανταγωνιστικότητα". Για τους φυσικούς πόρους, η εκτίμηση της Κομισιόν για τον κίνδυνο κατά την πληρωμή είναι σύμφωνη με την εκτίμησή του ΕΕΣ. "Για τους φυσικούς πόρους, λαμβάνοντας υπόψη το εκτιμώμενο επίπεδο σφάλματος είναι 1,9%. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι άμεσες πληρωμές, που αντιπροσωπεύουν το 70% των δαπανών στην κατηγορία φυσικοί πόροι, και ήταν σημαντικά χαμηλότερες από το όριο. Ταυτόχρονα, τα υπόλοιπα ποσά στην παραπάνω κατηγορία όπως και στους τομής της συνοχής και ανταγωνιστικότητας "εξακολουθούν να επηρεάζονται από ουσιώδη σφάλματα".
Το ΕΕΣ σημειώνει ακόμη ότι το 2019, σημειώθηκε σημαντική αύξηση των αιτήσεων πληρωμής για τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Διαρθρωτικής και Επενδυτικής (ESI) στη Συνοχή. Ταυτόχρονα, κατά το έκτο έτος του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2014-2020 (ΠΔΠ), η χρήση ή η απορρόφηση των κονδυλίων του ESI από τα κράτη μέλη παρέμεινε βραδύτερη από ό, τι είχε προγραμματιστεί. Αυτό συνέβαλε στην αύξηση των εκκρεμών αναλήψεων υποχρεώσεων για τα κονδύλια του ESI.
Το ΕΕΣ στέλνει όλες τις υποψίες απάτης που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια του ελεγκτικού έργου στην υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης (OLAF) της ΕΕ. Υπήρχαν εννέα τέτοιες περιπτώσεις από τις 747 συναλλαγές που εξετάστηκαν για τη δήλωση αξιοπιστίας του 2019.
Επιπλέον το ποσοστό των δαπανών υψηλού κινδύνου στον ελεγχόμενο πληθυσμό αυξήθηκε από 61 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018 σε 66,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2019, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ποσοστό περίπου 53% του όγκου ελέγχου του 2019. Ταυτόχρονα, σημαντικά σφάλματα εξακολουθούν να υπάρχουν στις δαπάνες υψηλού κινδύνου: "εκτιμούμε το επίπεδο σφάλματος σε αυτού του είδους τις δαπάνες στο 4,9% (2018: 4,5%). Σε αυτό το πλαίσιο, εκδίδουμε αρνητική γνώμη για τις δαπάνες", αναφέρει το ΕΕΣ.
Αργότερη απορρόφηση κονδυλίων ESI από ό, τι στο προηγούμενο ΠΔΠ:
Μέχρι το τέλος του 2019, το ποσοστό σωρευτικής απορρόφησης από τα κονδύλια του ESI παρέμεινε χαμηλότερο από το προηγούμενο ΠΔΠ: είχε καταβληθεί μόνο το 40% των συνολικών πιστώσεων του ESI (465 δισεκατομμύρια ευρώ) για το τρέχον ΠΔΠ, σε σύγκριση με το 46% έως το τέλος του 2012, το αντίστοιχο έτος του προηγούμενου ΠΔΠ. Μόνο εννέα κράτη μέλη είχαν υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης στο τρέχον ΠΔΠ από ό, τι στο προηγούμενο Για παράδειγμα η Κύπρος βελτιώθηκε σε σχέση με το 2012 και έφτασε το 48,1%, αλλά αντίθετα η Ελλάδα έπεσε στο 41,8%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις