ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εν μέσω παραβιάσεων έρχεται Κύπρο η Λουτ και ο Τσαβούσογλου ζητά... διάλογο - Στρώνουν χαλί στον Ερντογάν για πικ νικ σε Βαρώσι

Εν μέσω παραβιάσεων έρχεται Κύπρο η Λουτ και ο Τσαβούσογλου ζητά... διάλογο - Στρώνουν χαλί στον Ερντογάν για πικ νικ σε Βαρώσι

Μήνας εξελίξεων θα είναι ο Νοέμβριος για το Κυπριακό και τις συνομιλίες, με το ενδεχόμενο ενός νέου ναυαγίου, λόγω και της απομάκρυνσης της Τ/κ ηγεσίας από την κοινά αποδεκτή βάση λύσης, να είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο. Μια σειρά όμως από άλλες εξελίξεις δεν μπορούν να προκαταβάλουν το αποτέλεσμα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΤΤΗΣ

Έρχεται η Λουτ
Χθες Δευτέρα (10/11) βράδυ, ανακοινώθηκε πως περί τα τέλη Νοεμβρίου σκοπεύει να επισκεφθεί την Κύπρο η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ το ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, προμηνύοντας μια συνάντηση που θα θέσει τους προβληματισμούς και τα προσκόμματα ενώπιων αρμοδίων. Σε αυτό το μήκος, εξάλλου, κινήθηκαν και οι προτροπές του Νίκου Αναστασιάδη σε Λουτ και Γκουτέρες, για αναγνώριση των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας.

Το βιολί της Τουρκία και ψευδοκράτος
Στο μεταξύ, υπήρξε ακόμη μια προαγγελία εμπρηστικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας, ανακοινώνοντας επίσκεψη και πικ-νικ στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, γιορτάζοντας με αυτό τον τρόπο την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους και ακολουθώντας την πορεία για ένα ολικό άνοιγμα της πόλης.

Δεν μπορεί να μην αναφερθεί και η συνέχεια των παράνομων ενεργειών εντός της νεκρής ζώνης, συνεχίζοντας μια παράδοση «σποραδικών στρατηγικών προελάσεων», δημιουργώντας έτσι νέα τετελεσμένα και δοκιμάζοντας τα όρια τόσο της Κυπριακής Κυβέρνησης, όσο και του ΟΗΕ, ο οποίος για ακόμη μια φορά φαίνεται ανάξιος να διατηρήσει τουλάχιστον τα προσχήματα. Φυσικά, εύλογα ερωτήματα προκαλεί και η σιωπή των αρμοδίων στελεχών της κυπριακής κυβέρνησης, που είθισται να περιορίζεται σε άγαρμπες λεκτικές καταγγελίες προς πάσα κατεύθυνση.

Προσκαλεί σε διάλογο εν μέσω παραβιάσεων
Παράλληλα, στο παζλ εντάσσεται και η προσπάθεια της Τουρκίας να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την Ελλάδα, με την τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου σε Δένδια. Εν μέσω φυσικά, συνεχιζόμενων παραβιάσεων της εθνικής κυριαρχίας Ελλάδας και Κύπρου. Δεν μπορεί αυτό να μην αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού της κατοχικής δύναμης για την «απενεχοποίησή της» και της προσπάθειάς της για τοποθέτηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ζητημάτων, ανοίγοντας ζητήματα που για το διεθνές δίκαιο είναι κλειστά.

Διεθνείς εξελίξεις
Τέλος, αναμένεται με αγωνία η πρώτη περίοδος διακυβέρνησης στις ΗΠΑ, μετά και την εκλογή του Τζον Μπαίντεν. Σημειώνουμε εδώ πως η όποια φιλική διάθεση του νεοεκλεγέντα προς την Κύπρο, δεν μπορεί να προεξοφλήσει μια αντίστοιχη στάση στην έκρυθμη γεωπολιτική ισορροπία της περιοχής. Τα ζητήματα που προκύπτουν πρέπει να ιδωθούν υπό ένα πολύπλοκο και πολυπαραγοντικό πρίσμα.

Σιγή ιχθύος, πάντως, φαίνεται να κρατούσε η διεθνής κοινή γνώμη για την εισβολή των Αζερικών στρατευμάτων, πάντα με την υποστήριξη Ερντογάν, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με τις πληροφορίες από το μέτωπο να κάνουν λόγο για ιδιαίτερα ειδεχθή εγκλήματα πολέμου από πλευράς των επιτιθέμενων.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας (09/1) ανακοινώθηκε πως υπήρξε συμφωνία για τερματισμό του πολέμου, με τους Αρμένιους να την θεωρούν ατιμωτική. Σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση, θα αναπτυχθούν ρωσικά, αλλά και τουρκικά στρατεύματα κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης, λειτουργώντας ως ειρηνευτικές δυνάμεις. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

«Είμαι σε επαφή μαζί της και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, και εκτός της ΕΕ, όπως με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top