ΕΛΛΑΔΑ

Συνέπειες αν η Τουρκία επιλέξει συγκρουσιακή σχέση με Ευρώπη, είπε ο Κ. Μητσοτάκης

Συνέπειες αν η Τουρκία επιλέξει συγκρουσιακή σχέση με Ευρώπη, είπε ο Κ. Μητσοτάκης

Τη θέση ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία, αν η ίδια επιλέξει μια συγκρουσιακή σχέση με την Ευρώπη, εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο Τζον Ντεφτέριος, στο πλαίσιο του 5ου EU-Arab World Summit.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να επιλέξει αν επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση με την Ευρώπη ή αντιθέτως αν θα κινηθεί σε μια συγκρουσιακή κατεύθυνση. Στη δεύτερη επιλογή «θα υπάρξουν συνέπειες για την ίδια», υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ έχει δηλώσει ρητά ότι αναμένει σημαντική πρόοδο μέχρι τον Δεκέμβριο.

«Θεωρώ ότι οι Ευρωπαίοι έχουν καταλάβει ότι δεν πρόκειται απλώς περί μιας διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ή Κύπρου και Τουρκίας. Τα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζουν την Ευρώπη συνολικά», επισήμανε.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει καλές σχέσεις με την Τουρκία, τονίζοντας ωστόσο ότι οι πρόσφατες κινήσεις της γείτονος χώρας δεν προάγουν τον στόχο της συνεννόησης.

«Από την πλευρά μας έχουν γίνει πολλές προσπάθειες συνεννόησης με την Τουρκία από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου. Ως απάντηση γίναμε αποδέκτες μιας σειράς ιδιαίτερα προκλητικών ενεργειών, οι οποίες αμφισβήτησαν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, με μονομερείς ερευνητικές δραστηριότητες σε εκτάσεις που θεωρούμε ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι τα περιθώρια της ελληνοτουρκικής συνεργασίας δεν έχουν εξαντληθεί, εφόσον υπάρξει η πολιτική βούληση, παραπέμποντας στην πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και ιστορικό παράδειγμα του Συμφώνου Φιλίας που υπέγραψαν το 1930 ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Μουσταφά Κεμάλ.

«Οι χώρες βρίσκουν τον τρόπο τους να ξεπεράσουν τις διαφορές τους. Φτάνει να μην προσεγγίζουν τις διεθνείς σχέσεις ως ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Δεν είναι ποτέ παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Όπως σε όλα τα προβλήματα, έτσι και η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και βίας χρειάζεται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά με πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top