ΔΙΕΘΝΗ

Επηρεάζουν τα αρνητικά Τραμπ - Μπάιντεν τις προοπτικές τους για νίκη, λέει διεθνολόγος στο ΚΥΠΕ

Επηρεάζουν τα αρνητικά Τραμπ - Μπάιντεν τις προοπτικές τους για νίκη, λέει διεθνολόγος στο ΚΥΠΕ

Τα αρνητικά χαρακτηριστικά των Ντόνταλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν «γράφουν» περισσότερο απ’ ότι τα θετικά τους και επηρεάζουν τις προοπτικές τους για νίκη ενώ η πόλωση της αμερικανικής κοινωνίας θα παίξει επίσης το ρόλο της κυρίως ως προς το πού θα «γείρουν» οι μετριοπαθείς μάζες του πληθυσμού εκτιμά ο Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Μιχάλης Κοντός σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, με την καταμέτρηση των ψήφων να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ ο κ. Κοντός εκφράζει επίσης την άποψή του για ενδεχόμενη αλλαγή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής αναλόγως με το ποιος θα αναδειχθεί ως ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου και ως προς τα θέματα που αφορούν την γειτονιά μας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδεχόμενη εκλογή Μπάιντεν μπορεί να προκαλέσει μείζονα αναδιάταξη των συγκλίσεων συμφερόντων στην περιοχή και ίσως διαφοροποιήσει και τις προοπτικές της Τουρκίας σε σχέση με τις χώρες του αντι-Ιρανικού μπλοκ, αν και στέκεται επίσης στις διαπροσωπικές σχέσεις του Τράμπ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν δίνοντας το παράδειγμα της μη επιβολής κυρώσεων για τους S-400.

Ερωτηθείς ποιοι παράγοντες θεωρεί θα καθορίσουν τον νικητή των εκλογών στις ΗΠΑ, ο κ. Κόντος αναφέρει ότι «η αμερικανική κοινωνία είναι εξαιρετικά πολυσύνθετη». Ταυτόχρονα, προσθέτει, «το εκλογικό σύστημα είναι πολύπλοκο και ιδιαίτερο».

«Τόσο κοινωνικο-πολιτικοί, όσο και συστημικοί παράγοντες επιδρούν στο τελικό αποτέλεσμα των εκλογών», σημειώνει.

Σε σχέση με τις εκλογές του 2020, ο Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων θεωρεί ότι «σημαδεύονται από την ιδιαίτερη τετραετία του Ντόναλντ Τραμπ, με τα χαρακτηριστικά του εν λόγω Προέδρου που ανάγονται στον ψυχισμό του και στο γεγονός ότι δεν είναι παραδοσιακός πολιτικός».

Μάλλον θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας «αλεξιπτωτιστής» στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα, λέει.

Κατά τον ίδιο, ο Τραμπ, κατόρθωσε «να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές αρκετών μη προνομιούχων Αμερικανών πριν από τέσσερα χρόνια και, με τον τρόπο που εξελίσσεται η καταμέτρηση, φαίνεται να το έχει κάνει και τώρα».

Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει, «οι Δημοκρατικοί πέρασαν από μία σοβαρή κρίση ηγεσίας».

Ο κ. Μπάιντεν, στα 78 του χρόνια, μάλλον ήταν μια λύση ανάγκης ελλείψει ενός νεότερου, χαρισματικού και αδιαμφισβήτητου ηγέτη όπως ήταν για παράδειγμα ο Ομπάμα, αναφέρει.

Το γεγονός ότι έχει απέναντί του ο ένας τον άλλον, εκτιμά ο κ. Κοντός, «επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές των δύο υποψηφίων καθ’ ότι τα αρνητικά τους χαρακτηριστικά «γράφουν» περισσότερο απ’ ότι τα θετικά τους».

Σημειώνει επίσης ότι «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η αμερικανική κοινωνία είναι πολωμένη και βυθισμένη στο φανατισμό και την πολιτική βία». Και αυτό, λέει, «θα παίξει το ρόλο του, κυρίως ως προς το πού θα «γείρουν» οι μετριοπαθείς μάζες που παρακολουθούν με ανησυχία τα όσα τεκταίνονται στους δρόμους».
 
Σε ερώτηση για το πως θα επηρεαστεί η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ γενικά αλλά και στην περιοχή μας αναλόγως του υποψήφιου ο οποίος θα αναδειχθεί ο κ. Κοντός απαντάει ότι «η αμερικανική παγκόσμια πρωτοκαθεδρία του 2ου μισού του 20ου αιώνα και των αρχών του 21ου αιώνα, πέραν της ευνοϊκής για τις ΗΠΑ παγκόσμιας κατανομής ισχύος, στηρίχθηκε εν πολλοίς και στην ταύτιση των δύο κομμάτων σε ό,τι αφορά στον πυρήνα των αμερικανικών εθνικών συμφερόντων και στο πώς αυτά εξυπηρετούνται καλύτερα - μέσω ποιας στρατηγικής εθνικής ασφαλείας και ποιων επιλογών εξωτερικής πολιτικής».

Αυτό, αναφέρει, έχει αλλάξει από τις αρχές του 21ου αιώνα και εντεύθεν.

Σύμφωνα με τον ίδιο «με την ενίσχυση της πόλωσης βλέπουμε τα δύο κόμματα να διαφωνούν σε αρκετά θέματα εξωτερικής πολιτικής καθ’ ότι σε αυτά κυριαρχούν πολιτικοί ακραίων αποχρώσεων».

«Αν και η εξωτερική πολιτική του Προέδρου Τραμπ, όπως και η εξωτερική πολιτική του Προέδρου Ομπάμα στηρίζεται σε ένα δόγμα νέο-απομονωτισμού, εν τούτοις διαφέρει ριζικά σε κάποια συγκεκριμένα θέματα όπως π.χ. η αντιμετώπιση του Ιράν και η σχέση των ΗΠΑ με τους διεθνείς οργανισμούς», προσθέτει.

Εν προκειμένω, σε ό,τι αφορά την Αν. Μεσόγειο, ο κ. Κοντός αναφέρει ότι η προεδρία Τραμπ «ταυτίζεται με τη δημιουργία ενός γεωπολιτικού μπλοκ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή στα πλαίσια του οποίου παρουσιάζεται σύγκλιση συμφερόντων μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ, Σαουδικής Αραβίας, Αιγύπτου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Βασικό σημείο σύγκλισης, η ανάσχεση του Ιράν».

Μέσα σε αυτό το μπλοκ, προσθέτει, «βρήκαν χώρο η Κύπρος και η Ελλάδα, κυρίως λόγω της ρήξης στις σχέσεις των χωρών του μπλοκ με την Τουρκία, αλλά και την υποχώρηση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων».

Εκτιμά ότι «αν εκλεγεί ο Μπάιντεν και ακολουθήσει γραμμή Ομπάμα, δηλαδή μια πολιτική συνεργασίας με το Ιράν αντί για την ανάσχεση, τότε πιθανόν η συνοχή αυτού του μπλοκ να επηρεαστεί αρνητικά καθ’ ότι η αμερικανική σκληρή στάση έναντι του Ιράν αποτελεί συστημικό παράγοντα».

Κάτι τέτοιο, αναφέρει, «θα μπορούσε να προκαλέσει μείζονα αναδιάταξη των συγκλίσεων συμφερόντων στην περιοχή και ίσως διαφοροποιήσει και τις προοπτικές της Τουρκίας σε σχέση με τις χώρες του αντι-Ιρανικού μπλοκ».

Από την άλλη, συνεχίζει, «ο Τραμπ διατηρεί διαπροσωπικές σχέσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από την Ουάσιγκτον, σχετίζονται με κοινά επιχειρηματικά συμφέροντα». Δίνει το παράδειγμα ότι η σχέση αυτή δεν επέτρεψε μέχρι τώρα την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για το θέμα των S-400.

Ο Μπάιντεν, σημειώνει ο κ. Κοντός, «πιθανόν να ακολουθήσει διαφορετική πορεία σε αυτό το ζήτημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευρύτερη περιοχή».

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζει, η αμερικανική εξωτερική πολιτική δεν καθορίζεται μόνο από τον ένοικο του Λευκού Οίκου αλλά αποτελεί απότοκο πολλών παραγόντων που αλληλεπιδρούν όπως η ισορροπία δυνάμεων στο Κογκρέσο, τα άτομα που θα στελεχώσουν τα κρίσιμα υπουργεία κ.ά.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή

• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών

• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη

• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»



ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

Η διοργάνωση του Eurobasket που θα γίνει στην Κύπρο το 2025 θα είναι εξαιρετική δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top