ΥΓΕΙΑ

Καραντίνα, στρες και άγχος - Ήξερες ότι υπάρχουν και φυσικά βότανα που μπορούν να σε βοηθήσουν;

Καραντίνα, στρες και άγχος - Ήξερες ότι υπάρχουν και φυσικά βότανα που μπορούν να σε βοηθήσουν;

Πέρα από διάφορες άλλες μεθόδους για να διαχειριστούμε το στρες της καραντίνας, υπάρχουν και κάποια φυτικά «φάρμακα», τα οποία μπορούν να δράσουν συμπληρωματικά.

Πρόκειται για βότανα και ρίζες τα οποία χρησιμοποιούνται για δεκαετίες ή και αιώνες στην εναλλακτική ιατρική λόγω των χαλαρωτικών και αγχολυτικών ιδιοτήτων τους.

Δείτε παρακάτω ποια είναι. Να θυμάστε πως πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό ή φαρμακοπείο.

Ashwagandha

Θεωρείται το σημαντικότερο «προσαρμογόνο» από το ιατρικό σύστημα της Αγιουρβέδα. Τα προσαρμογόνα είναι ουσίες, βότανα ή ενώσεις τα οποία σταθεροποιούν τις φυσιολογικές διεργασίες του σώματος και βοηθούν στην ομοιόσταση. Συγκεκριμένα η Ashwagandha χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του χρόνιου στρες και της κόπωσης.

Bacopa

Το εκχύλισμά του αποτελεί αντικείμενο μελέτης για νευροπροστατευτική δράση του αλλά και για την προστασία των νευρώνων. Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι το βότανο αυτό θα μπορούσε επίσης να μειώσει την κορτιζόλη, γνωστής ως ορμόνη του στρες.

Χαμομήλι

Το… ταπεινό χαμομηλάκι είναι ευρέως γνωστό για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες και αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες φυσικές θεραπείες για τα συμπτώματα του άγχους. Καταναλώνεται ως αφέψημα, αλλά και σε ταμπλέτες.

Κάβα Κάβα

Όχι δεν εννοούμε να πάτε να πάρετε ένα κρασί για να χαλαρώσετε. Πρόκειται για φυτό από τα νησιά του Ειρηνικού, το οποίο χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό. Μια μελέτη του 2016 έδειξε ότι δρα στους υποδοχείς GABA, οι οποίοι διαχειρίζονται τα συμπτώματα του άγχους. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύει του φυσικούς τρόπους του σώματος στη διαχείριση του στρες. Κυκλοφορεί σε κάψουλες.

Λεβάντα

Το άρωμα της λεβάντας μπορεί να χαλαρώσει σώμα και πνεύμα, ελαττώνοντας τους παλμούς της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση. Η κατανάλωση του βοτάνου έχει ήπια ηρεμιστική δράση στο νευρικό σύστημα, κάτι που βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης. Θα τη βρείτε σε μείγματα βοτάνων, αλλά και μόνη της.

Μελισσόχορτο

Στενός συγγενής της λεβάντας, το μελισσόχορτο είναι επίσης γνωστό για τις ηρεμιστικές του ιδιότητες. Μπορείτε να το καταναλώσετε ως αφέψημα ή σε κάψουλες.

Πασιφλόρα

Είναι γνωστή κυρίως για τους γλυκούς της καρπούς, τα φρούτα του πάθους, όμως η πασιφλόρα αποτελεί και μια αρκετά διαδεδομένη «λαϊκή» θεραπεία για το άγχος. Ερευνητές σε μια μελέτη του 2017, διαπίστωσαν ότι είναι όντως αρκετά αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του άγχους.

Rhodiola

Γνωστό προσαρμογόνο, η Rhodiola αυξάνει την αντοχή του σώματος στο στρες. Σε μελέτη του 2012 οι συμμετέχοντες παρατήρησαν σημαντικές βελτιώσεις στα συμπτώματα του στρες, όπως η κόπωση, η εξάντληση και το άγχος. Επίσης, το βότανο φαίνεται να βοηθά στα συμπτώματα του “burnout”.

Βαλεριάνα

Αν και η χρήση της είναι διαδεδομένη για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, η βαλεριάνα μπορεί να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση του άγχους.

Από healthline

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top