Η οικονομική κρίση και το φυσικό αέριο διευκολύνουν τη λύση του Κυπριακού ανέφερε ενώ κάλεσε τον Νίκο Αναστασιάδη, «να δείξει την αποφασιστικότητα, την οποία έδειξε την περίοδο του Σχεδίου Ανάν»
Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέλαβε το απόγευμα τα καθήκοντά του ως ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας. Στη τελετή «ορκωμοσίας» παρευρέθηκαν ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο λεγόμενος «αναπληρωτής πρωθυπουργός» Μπουλέντ Αρίντς και ο πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτσά.
Όπως δήλωσε μετά την ορκωμοσία του «μια λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος, όχι μόνο των σχέσεων των δύο κοινοτήτων, αλλά και των μελλοντικών σχέσεων Τουρκίας - Ελλάδας, Τουρκίας - ΕΕ και Κύπρου - Τουρκίας».
Για το Κυπριακό, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι το πρόβλημα «παραμένει άλυτο και το status quo δεν είναι βιώσιμο. Ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ειρήνη και την ηρεμία και της Κύπρου και της περιοχής».
Έκανε αναφορά στην κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, η οποία γράφει ότι και οι δύο πλευρές έχουν να κερδίσουν πολλά από μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση.
Ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι θα έρθει σε επαφή με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε και θα προσπαθήσει να συμβάλλει στην προετοιμασία του πλαισίου για τη νέα διαπραγματευτική διαδικασία. Είναι αρκετό, ανέφερε, όλες οι πλευρές να συμφωνήσουν ότι υπάρχει μια κοινή ανάγκη και να συναντηθούν στον καλύτερο κοινό παρανομαστή με ένα κοινό όραμα προς όφελος όλων των πλευρών.
Φυσικό αέριο στην ΕΕ μέσω Τουρκίας
Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, ο κ. Ακιντζί είπε ότι «αντί να διαφωνούμε για το φυσικό αέριο που ακόμα δεν έχει εξορυχθεί, είναι πιο λογικό, γρήγορο και έχει μικρότερο κόστος να υπάρξει συμφωνία ως προς το πώς θα διαμοιραστεί ο πλούτος και με μια λύση να μεταφέρουμε μαζί το αέριο στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας».
Αμμόχωστος με ανταλλάγματα
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε σε μια παράλληλη διαδικασία μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που θα βοηθήσει την καθημερινή ζωή και θα είναι ιδιαίτερης σημασίας. Σ` αυτό το πλαίσιο, είπε, θα επιδιώξει συμφωνία για το άνοιγμα των Βαρωσίων (Αμμοχώστου) κάτω από την εποπτεία του ΟΗΕ και ταυτόχρονα την άρση των εμποδίων που γνωρίζουν οι Τουρκοκύπριοι στο εμπόριο και τον τουρισμό, χρησιμοποιώντας το λιμάνι της Αμμοχώστου και το αεροδρόμιο στην Τύμπου για απευθείας εμπόριο και απευθείας πτήσεις. Τα ΜΟΕ, είπε, θα είναι σημαντικά μόνο γιατί θα λειτουργήσουν υποβοηθητικά στον κύριο στόχο.
Να είναι ο Αναστασιάδης του 2004
Εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο κ. Αναστασιάδης θα επιδείξει μια παρόμοια δέσμευση όπως αυτή το 2004 στο Σχέδιο Ανάν. Είμαστε της ίδιας γενιάς, πρόσθεσε, αν δεν μπορέσουμε να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα, φοβάμαι ότι η επόμενη γενιά θα έχει ακόμη πιο πολλές δυσκολίες για να φτάσει σε λύση. Γι' αυτό, θα ήθελα να απευθύνω έκκληση σήμερα και να πω ότι, χωρίς προσπάθεια αλληλοκατηγοριών και χωρίς να ψάχνουμε για τον αποδιοπομπαίο τράγο, θα επιτύχουμε να ενεργήσουμε προς την κατεύθυνση του ορθολογισμού και του ρεαλισμού».
Αμοιβαίες σχέσεις σεβασμού με τη Τουρκία
Για τις σχέσεις με την Τουρκία, είπε ότι «η απαίτηση για δημιουργία πολιτισμένων σχέσεων στη βάση αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαίου οφέλους με την Τουρκία, με την οποία έχουμε σημαντικούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, πρέπει να θεωρείται ως μια επωφελής εξέλιξη και για τις δύο πλευρές. Η απευθείας εκδήλωση της βούλησης των Τουρκοκυπρίων στην διοίκηση και το να ακούγεται η φωνή τους στους ίδιους τους "θεσμούς" τους έχει καθυστερήσει», πρόσθεσε.
«Όπως συχνά υπογράμμισα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, πρέπει να είμαστε ικανοί να κοιτάξουμε τα πρόσωπά μας στον καθρέφτη» είπε. Διαβεβαίωσε ότι «η στάση μας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό θα διέπεται από τη συμφιλίωση σε όλες μας τις σχέσεις.
Αναμφίβολα θα εργαστούμε με αποτελεσματική διαβούλευση και συνεργασία με τις αρχές της Δημοκρατίας της Τουρκίας, κυρίως σε ό,τι αφορά στο κυπριακό πρόβλημα», είπε.
Εταίρος στην ΕΕ το ψευδοκράτος
Ο κ. Ακιντζί υποστήριξε πως η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» (ψευδοκράτος), θα διατηρήσει μια πιο υγιή στάση στο μέλλον εντός ενός ομοσπονδιακού σχήματος στο διεθνές δίκαιο και τους θεσμούς της ΕΕ». Αυτό, είπε, «είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας αλλά και των Τουρκοκυπρίων και θα συμβάλλει στην εδραίωση της εικόνας και των δύο πλευρών στη διεθνή σκηνή». «Θα διαμορφώσουμε το αύριο μας μαζί σ` αυτή τη γη, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, τη γλώσσα, τη φυλή, το χρώμα και την εθνότητα», ανέφερε.
Πηγή: Protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις