Άλλη μια πράξη δράματος, με τραγικές συνέπειες για το εθνικό μας ζήτημα, διαδραματίστηκε αυτή τη φορά με μπροστάρη τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο Β. Ο λόγος για την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της ουκρανικής εκκλησίας, ανακοίνωση που δίχασε ούτως ή άλλως την ίδια την Ιερά Σύνοδο, καθώς δεν προηγήθηκε διαβούλευση.
Του ΤΑΣΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
Το καυτό ερώτημα που αιωρείται βεβαίως και το οποίο χρήζει άμεσης απάντησης από τους κυβερνώντες στο Προεδρικό Μέγαρο, είναι κατά πόσο είχαν σχετική ενημέρωση από τον προκαθήμενο της εκκλησίας της Κύπρου, δεδομένων και των ισχυρών δεσμών που διατηρούν οι δύο πλευρές, αλλά και δεδομένων των πολιτικών προεκτάσεων που έχουν αυτού τους είδους ενέργειες.
Ευθύς εξαρχής ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο αντέδρασε, με σαφή υπονοούμενα ότι η Κύπρος θα χάσει τη στήριξη που απολαμβάνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της Μόσχας, η οποία έχει ισχυρές διασυνδέσεις με το Πατριαρχείο Μόσχας θα δράσει εκδικητικά. Σε ποιες, λοιπόν, ενέργειες προέβη ο καθ’υλην αρμόδιος Υπουργός Εξωτερικών, προς αποφυγή της δυσαρέσκειας που αισθάνεται το Κρεμλίνο και – γιατί όχι – άρση των «ιερών» ανακοινώσεων που μας έφεραν σε τόσο δύσκολη θέση; Μίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του; Έστω με τον πρεσβευτή της Μόσχας στη χώρα μας;
Αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να αποστερηθούμε ενός εν δυνάμει φίλου και διαχρονικού συμμάχου, στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Υπέδειξε ο Υπουργός Εξωτερικών – ως όφειλε- το διακύβευμα μίας τέτοιας κίνησης από πλευράς εκκλησίας, που μπορεί να υποδηλώνει την απώλεια ενός στρατηγικού συμμάχου στο κυπριακό, από μία υπερδύναμη που τάχθηκε σε πολλές περιπτώσεις στο πέρασμα των ετών, υπέρ των θέσεων μας; Έγινε προσπάθεια να αντιστραφεί το γεωπολιτικό ισοζύγιο; Η Κυπριακή Δημοκρατία σίγουρα δεν μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στις βελτιωμένες σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας, καθώς αυτό είναι ένα πολεμικό παιχνίδι ισχύος που παίζει με την Ουάσιγκτον, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί, αν θέλει, να μην απομακρύνει τη Μόσχα από τη Λευκωσία.
Η οικονομική παρουσία της Ρωσίας στην Κύπρο, αλλά και η κατοίκηση χιλιάδων Ρώσων στο νησί μας, παράλληλα με την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο λαών από το εμπορικο-οικονομικό κομμάτι ως το θρησκευτικό, θα έπρεπε να λειτουργεί ως πυλώνας αλληλοστήριξης.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή η Τουρκία ξεδιπλώνει σταδιακά και με μέθοδο την επεκτατική στρατηγική της, σε μια βεντάλια προκλήσεων και παραβιάσεων. Υπάρχει κάποιος που δεν βλέπει τα όσα παράνομα και εγκληματικά συμβαίνουν στη χώρα μας από τον νεοσουλτάνο; Η Αμμόχωστος χρειάζεται τη στήριξη όλων των φίλων ή σχεδόν φίλων της χώρας μας. Σε μια ουτοπική κοινωνία θα αρκούσε να έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας. Αυτή, ωστόσο, δεν είναι η περίπτωση που ζούμε, αφού το δίκαιο του ισχυρού εφαρμόζεται σε όλες τις «αισχρές» διαστάσεις, λόγω της κοινωνίας των συμφερόντων.
Στο Υπουργείο εξωτερικών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάθε μέρα αδράνειας αποτελεί μια μαύρη σελίδα εναντίον της χώρας μας και κάθε λαθεμένη πράξη μας στερεί ακόμη και την ελπίδα.
Το κατοχικό καθεστώς «φιλοξενεί» μεγαλύτερο αριθμό τουρκικών στρατευμάτων, το Μπαρμπαρός, το Γιαβούζ, το Φατίχ με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό βρίσκονται ή μπαινοβγαίνουν στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήδη ο Ερσίν Τατάρ μιλά για λύση δύο κρατών. Εμείς πώς απαντούμε; Πόσο κοντά είμαστε στις «ξακουστές» κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας; Σε ποια φάση βρίσκεται η διπλωματία μας για απόδοση ευθυνών στους πραγματικούς υπαίτιους;
Ποιος και πότε θα δώσει απαντήσεις στον πολύπαθο λαό μας, αυτόν τον οποίο υπηρετεί;
Είμαστε ή δεν είμαστε θωρακισμένοι;
Η διατάραξη των σχέσεων με τη Ρωσία μας οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις