Πριν καλά-καλά κλείσει τα 26 χρόνια του ο Γιον Άρνε Ρίισε τα είχε σχεδόν όλα. Είχε κατακτήσει ένα Τσάμπιονς Λιγκ (ίσως στον πιο συγκλονιστικό τελικό όλων των εποχών), δύο ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, τίτλους στην Γαλλία με την Μονακό, αλλά και στην Αγγλία με την Λίβερπουλ.
Και δεν διέθετε μόνο την δόξα που φέρνουν τέτοιας φήμης τρόπαια, αλλά και χρήμα. Πολύ… Για την ακρίβεια εκείνη την περίοδο πληρωνόταν με περίπου 50.000 λίρες την εβδομάδα…
Κι όμως… Την Παρασκευή 30 Μαρτίου του 2007 ο πλανήτης μάθαινε αποσβολωμένος ότι είχε δηλωθεί χρεοκοπία στις οικονομικές αρχές της Μεγάλης Βρετανίας με αφορμή μια απλήρωτη οφειλή ύψους 100.000 λιρών και ο κόσμος αντί να βλέπει το όνομά του στην αρχική ενδεκάδα των «ρεντς», το έβλεπε στη λίστα των ατόμων που έκαναν χρήση του πτωχευτικού κώδικα.
Ο οικονομικός κατήφορος για τον Νορβηγό διεθνή που για περίπου μια δεκαετία μεσουράνησε ως ένας από τους πραγματικά προικισμένους ευρωπαίους αριστερούς μπακ, είχε ξεκινήσει δύο χρόνια πριν.
Τότε ήταν που είχε εγκαταλείψει τον μέχρι εκείνη την στιγμή ατζέντη του, Έιναρ Μπάαρτσεν, τον άνθρωπο που τον είχε πάει στην Λίβερπουλ και για μία πενταετία εμπιστευόταν, όπως τουλάχιστον υποστήριξε, με κλειστά τα μάτια.
Ο Νορβηγός μάνατζερ που είχε πελάτη και τον αδελφό του Γιον, Μπιορν, βρισκόταν σε δικαστική διαμάχη με τον 26χρονο –τότε- ποδοσφαιριστή, με τον τελευταίο να τον κατηγορεί ότι έφταιγε για την χρεοκοπία καθώς του είχε προκαλέσει ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Για τον Ρίισε ήταν ένα σοκ. Λες και πρωταγωνιστούσε σε κάποιο φιλμ, συνειδητοποιούσε ότι σχεδόν όλη η περιουσία που είχε δημιουργήσει μέχρι εκείνη την στιγμή από το ποδόσφαιρο είχε κάνει φτερά και είχε εξαφανιστεί από τον άνθρωπο που είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του.
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε αργότερα και καθώς έβγαιναν στην επιφάνεια λεπτομέρειες της δράσης του ατζέντη, ένα ποσό που άγγιζε τα 4.5000.000 δολάρια είχε εξαφανιστεί από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Νορβηγού διεθνή και είχε καταλήξει είτε σε «παράξενες» και παράτυπες δραστηριότητες, είτε στις τσέπες του Μπάαρτσεν.
«Ήταν σύμβουλός μου, αλλά πέρα από αυτό, κυρίως ήταν ο καλύτερος φίλος μου. Του είχα απόλυτη, τυφλή εμπιστοσύνη. Εγώ απλά ήθελα ένα πράγμα. Να παίζω ποδόσφαιρο. Τίποτα άλλο. Η μπάλα με έκανε ευτυχισμένο και το οικονομικό σκέλος το είχε αναλάβει εκείνος», δήλωνε αργότερα ενώπιον του δικαστηρίου ο Ρίισε, για να συμπληρώσει ότι ήταν πολύ συχνό το φαινόμενο απλά να βάζει την υπογραφή του σε ένα μάτσο από χαρτιά που του έφερνε μπροστά του ο ατζέντης του.
Αν μη τι άλλο, ο παίκτης της Λίβερπουλ ήταν «ένοχος» για αφέλεια. Είχε αφεθεί στα χέρια ενός ανθρώπου στον οποίο είχε παραχωρήσει όλα τα χρήματα που εκείνος κέρδιζε στα γήπεδα και μάλιστα στην καλύτερη –ποδοσφαιρικά- περίοδο της ζωής του.
Φαίνεται όμως ότι εκτός από το ταλέντο της υπεξαίρεσης χρημάτων από πελάτες του (σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του Γιον Άρνε) ο Μπάαρντσεν δεν είχε και το ταλέντο της σωστής επένδυσής τους. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στις οποίες αποφάσισε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης δεν είχαν ευτυχή κατάληξη και όταν διάφοροι πιστωτές άρχισαν να ζητούν τα χρήματά τους διαπίστωναν ότι ήταν το όνομα του άσου της Λίβερπουλ που φαινόταν νομικά να εμπλέκεται στις απάτες.
Μεταξύ άλλων ο Ρίισε φαινόταν να είναι μπλεγμένος με τα χρέη που δημιουργήθηκαν για την κατασκευή ενός πολυτελούς ξενοδοχείου, από το οποίο έχασε περίπου τρία εκατομμύρια, ενώ κατηγόρησε τον μάνατζέρ του ότι είχε λάβει επ’ ονόματί του ένα δάνειο ύψους 2.5000.000 δολαρίων, πλαστογραφώντας την υπογραφή του.
Το απίστευτο σ’ αυτήν την ιστορία είναι ότι ο Ρίισε έμαθε τα νέα ενώ βρισκόταν με την αποστολή της εθνικής Νορβηγίας, στην οποία αγωνίστηκε συνολικά 110 φορές! Ενώ ετοιμαζόταν για διεθνές παιχνίδι, οι άνθρωποι της οικογένειάς του τον ενημέρωναν για τις εξελίξεις πίσω στην πατρίδα του και το σήμα που δόθηκε στις βρετανικές αρχές για την χρεοκοπία, αφού δεν υπήρχαν χρήματα στον λογαριασμό του για να καλύψουν ένα ποσό πολύ μεγάλο για έναν απλό άνθρωπο, αλλά για εκείνον ούτε καν ένα μηνιάτικο…
Σήμερα, κάτι παραπάνω από 13 χρόνια αργότερα, ο Γιον Άρνε Ρίισε ο οποίος πέρασε από τον ΑΠΟΕΛ για μία σεζόν, συνεργάζεται με την Global Finest Athletes, ένα πρακτορείο ποδοσφαιριστών. Δική του δουλειά, όπως λέει, είναι να ενημερώνει και να εκπαιδεύει νεαρούς ποδοσφαιριστές προκειμένου να μάθουν την σκοτεινή πλευρά του ποδοσφαίρου και να μην εμπιστεύονται ποτέ «110%» τους μάνατζέρ τους, όπως είχε απολογηθεί ότι έκανε για 5 χρόνια ο ίδιος.
Πηγή: Menshouse.gr
The post Απ’ την κορυφή στη χρεοκοπία: O πρώην παικταράς ΑΠΟΕΛ και Λίβερπουλ που τα έχασε όλα λόγω της προδοσίας του καλύτερού του φίλου appeared first on Thema Sports.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις