ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρχίζουν Νοέμβριο επαφές με αεροπορικές εταιρείες και οργανωτές ταξιδιών, δήλωσε ο Υφ. Τουρισμού

Αρχίζουν Νοέμβριο επαφές με αεροπορικές εταιρείες και οργανωτές ταξιδιών, δήλωσε ο Υφ. Τουρισμού

Επαφές με αεροπορικές εταιρείες και οργανωτές ταξιδίων αρχίζει εντός Νοεμβρίου το Υφυπουργείο Τουρισμού, με στόχο την αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου με χώρες του εξωτερικού και την άφιξη τουριστών για τη νέα τουριστική περίοδο 2020-2021, ανέφερε ο Σάββας Περδίος.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου  Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Αμμοχώστου, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μουσείο «Θάλασσα» στην Αγία Νάπα, ο κ. Περδίος σημείωσε πως «το Υφυπουργείο δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία για τα τουριστικά δρώμενα της περιοχής, όντας μία από τις σημαντικότερες της Κύπρου».

Πρόσθεσε πως «επειδή δεν είχαμε την τύχη να δεχθούμε φέτος τουρισμό από χώρες όπως είναι η Ρωσία και η Ουκρανία, έχει επηρεαστεί πάρα πολύ η περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου στην οποία φτάνει το 80% αυτών των δύο αγορών. Είναι δεδομένο ότι οι δυσκολίες είναι εκεί και σήμερα συζητούμε τους τρόπους εκείνους που θα μας επιτρέψουν τον επόμενο χρόνο να έχουμε μια καλύτερη τουριστική χρονιά».
 
Είπε ακόμα ότι «για να μπορέσουμε να έχουμε τις οποιεσδήποτε θετικές προοπτικές για το 20-21, πρέπει η προετοιμασία να ξεκινήσει από τώρα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά, αρχίζουν οι τηλεδιασκέψεις του Υφυπουργείου Τουρισμού με αεροπορικές εταιρείες και με οργανωτές ταξιδίων για το 20-21, ωστόσο για να είναι επιτυχείς, πρέπει μέχρι τότε να έχουμε καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουμε την νέα χρονιά».
 
Σύμφωνα με τον κ. Περδίο «για να έχουμε τις οποιεσδήποτε αξιώσεις θα πρέπει αυτή να είναι η κατεύθυνση με την οποία λειτουργούμε και θα λειτουργήσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα».
 
Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει δυνατότητα το Υφυπουργείο Τουρισμού να αντιμετωπίσει την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου διαφορετικά, δεδομένου ότι είναι η περιοχή που πλήγηκε περισσότερο φέτος, ο κ. Περδίος απάντησε πως «εκείνο που λέμε και νομίζω ότι όλοι το έχουμε αντιληφθεί, είναι πως ο τομέας που έχει πληγεί περισσότερο είναι ο τουρισμός. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι γι’ αυτό εργαζόμαστε τόσο σκληρά».

Σημείωσε πως «πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα φέρουμε σταθερότητα στον τρόπο λειτουργίας του νησιού. Για να μπορέσει μια αεροπορική εταιρεία ή ένας οργανωτής ταξιδίων να βάλουν πτήσεις τον Μάρτιο προς την Κύπρο, πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν».
 
Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «κρίσιμη περίοδο για τον τουρισμό» τη φετινή χρονιά και πρόσθεσε πως θα «είναι μια κρίσιμη περίοδος και το 2021. Οσον αφορά τη χειμερινή τουριστική περίοδο, αυτή δεν θα είναι εύκολη, γιατί το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ευρώπη είναι πάρα πολύ μεγάλο και αυτή τη στιγμή ελάχιστες είναι οι αγορές που είναι διαθέσιμες για την Κύπρο».
 
Πρέπει, συνέχισε, «να κρατάμε μικρό καλάθι. Δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει τουριστική κίνηση προς την Κύπρο, αντίθετα ίσως όσο περνούν οι εβδομάδες κάποια πράγματα να βελτιωθούν». Πρόσθεσε πως «το Υφυπουργείο θα προσπαθήσει να βοηθήσει και με τον εγχώριο τουρισμό τον χειμώνα, ούτως ώστε να μπορέσουν όσοι θέλουν να κάνουν διακοπές και την περίοδο των γιορτών στην Κύπρο και ταυτόχρονα να δοθεί μια ώθηση στις τοπικές επιχειρήσεις των περιοχών που έχουν πληγεί».
 
Κληθείς να αναφέρει τα βήματα που θα αναληφθούν, ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε πως «το πρώτο βήμα είναι η πρόθεση να επεκτείνουμε το σχέδιο του εγχώριου τουρισμού μέχρι το τέλος Μαρτίου, με σχετική πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία ευελπιστώ ότι θα εγκριθεί. Οσον αφορά το δεύτερο βήμα είναι η διευθέτηση πολλών τηλεδιασκέψεων με αεροπορικές εταιρείες και οργανωτές ταξιδίων του εξωτερικού, οι οποίες θα γίνουν το αργότερο μέσα με τέλη Νοεμβρίου».
 
Μέχρι τότε, συνέχισε «είναι πάρα πολύ σημαντικό και για μας να έχουμε ένα πλάνο για να μπορέσουμε να εξηγήσουμε στις αεροπορικές εταιρείες και στους οργανωτές ταξιδίων, με ποιο τρόπο αναμένουμε να δουλέψουμε μαζί τους την ερχόμενη τουριστική χρονιά».
 
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Τουρισμού, «αυτές είναι οι δύο πτυχές στις οποίες εστιάζουμε την προσοχή μας. Ειδικά η πτυχή του οργανωτικού κομματιού που αφορά τις αεροπορικές εταιρείες και τους οργανωτές ταξιδίων, είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί εάν δεν πετύχουμε κάτι τέτοιο, δυστυχώς θα υποφέρει η αεροπορική συνδεσιμότητα της χώρας μας».
 
Από την πλευρά το ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας είπε πως «στη σημερινή συνεδρία συζητήθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με τη τουριστική χρονιά που μας πέρασε. Ωστόσο, περισσότερο μας απασχόλησε η επόμενη χρονιά που προβλέπεται ότι θα είναι δύσκολη και εξετάστηκαν τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαμε όλοι να συνδράμουμε σε μια καλύτερη χρονιά από αυτήν που είχαμε φέτος».
 
Πρόσθεσε ότι «το σημαντικό μήνυμα που βγαίνει από αυτή την συνεδρία, είναι πως άμεσα και το συντομότερο δυνατό, ή τουλάχιστον όχι μετά την 15η Νοεμβρίου, πρέπει να στείλουμε το μήνυμα στις αγορές για το τι μέλλει γενέσθαι για το 2021 και ιδιαίτερα σε αγορές όπως είναι η ρωσική και η ουκρανική».

Συνεχίζοντας είπε ότι, «ελπίζουμε ότι αυτό που έγινε φέτος δεν θα συμβεί και του χρόνου» και σημείωσε πως «οι δύο αγορές ζητούν ενημέρωση τόσο από το Υφυπουργείο Τουρισμού όσο και από τους ξενοδόχους, ώστε να προχωρήσουν με τους σχεδιασμούς και τα προγράμματα τους για το επόμενο έτος».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου είπε πως  «δυστυχώς απόρροια όσων συμβαίνουν, είναι να έχει κτυπηθεί πάρα πολύ ο χειμερινός τουρισμός, σε σημείο να υπάρχουν μόνο 1 – 2 ανοικτά ξενοδοχεία σε ολόκληρη την περιοχή. Οσον αφορά το θέμα της αεροπορικής σύνδεσης, κινδυνεύουμε, με τον τρόπο που λειτουργεί η Κύπρος στο θέμα της κατηγοριοποίησης χωρών (για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού), να μην υπάρχουν χώρες από τις οποίες να μπορούμε να δεχθούμε τουρισμό».
 
Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει πλάνο έκτακτης ανάγκης, ο κ. Τάκκας είπε πως «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ελπίζω να υπάρξει κινητοποίηση και ανταπόκριση, έτσι ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα για κάποιες αγορές, να τις διευκολύνουμε και προπαντός να καταργηθεί η κατηγορία Γ, η οποία σκοτώνει την κάθε δραστηριότητα». 

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top