Ο διοικητής Ουριέλ, από τους σημαντικότερους αξιωματικούς των ανταρτών του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης των ένοπλων δυνάμεων στο βορειοδυτικό τμήμα της Κολομβίας, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ο Πρόεδρος της χώρας Ιβάν Ντούκε.
"Αυτό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πλήγμα (για τον ELN), καθώς έπεσε μια από τις πιο ορατές μορφές αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης", τόνισε ο δεξιός Πρόεδρος κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του από την περιφέρεια Τσοκό, στο βορειοδυτικό τμήμα της Κολομβίας, όπου διεξήχθη η επιχείρηση.
Ο θάνατος του Αντρές Βανέγας, γνωστού με το nom de guerre διοικητής Ουριέλ, 41 ετών, είναι το σκληρότερο πλήγμα που έχει καταφέρει ο κολομβιανός στρατός επί προεδρίας Ντούκε, που ανέλαβε την εξουσία το 2018, στην τελευταία - επισήμως - οργάνωση που συνεχίζει τον ανταρτοπόλεμο στην Κολομβία.
Σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους, ο διοικητής Ουριέλ "εξουδετερώθηκε" στη Νοβίτα, περίπου 300 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μεδεγίν. Ο πρόεδρος Ντούκε τον χαρακτήρισε υπεύθυνο για απαγωγές, δολοφονίες και στρατολόγηση ανηλίκων στον ELN. Τον κατηγόρησε επίσης ότι ήταν ανάμεσα στους οργανωτές της επίθεσης με όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες τον Ιανουάριο του 2019 εναντίον αστυνομικής σχολής στην Μπογοτά στην οποία είχαν σκοτωθεί 22 άνθρωποι και ο δράστης.
Έπειτα από εκείνη την επίθεση, ο Ντούκε είχε τερματίσει οριστικά τις ειρηνευτικές συνομιλίες που είχαν αρχίσει ανάμεσα στον ELN και τις αρχές επί των ημερών του προκατόχου του, του Χουάν Μανουέλ Σάντος. Από την πλευρά του ο γενικός εισαγγελέας Φρανσίσκο Μπαρμπόσα διευκρίνισε ότι ο θάνατος του διοικητή Ουριέλ σημειώθηκε κατά τη διάρκεια "σύγκρουσης" σε περιοχή που καλύπτεται από ζούγκλα στη Νοβίτα, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης που βαπτίστηκε Οδίν.
Πολύ ενεργός στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Ουριέλ ήταν από τις πιο προβεβλημένες από μέσα ενημέρωσης μορφές της αλλαγής γενιάς στον ELN, οργάνωσης που ιδρύθηκε το 1964 και διοικείται από αντάρτες ηλικίας μεγαλύτερης των εξήντα ετών, κατά μέσον όρο.
Η περιφέρεια Τσοκό, όπου δρούσε ο διοικητής Ουριέλ, αποτελεί θέατρο σύγκρουσης για τον έλεγχο εδαφών ανάμεσα στον ELN και την Clan del Golfo, την ισχυρότερη συμμορία που διακινεί ναρκωτικά στη χώρα, που ίδρυσαν ακροδεξιοί πρώην παραστρατιωτικοί αφού θεωρητικά αφοπλίστηκαν και εγκατέλειψαν την ένοπλη δράση το 2006. Αποτελεί επίσης στρατηγικής σημασίας πύλη εξόδου της κοκαΐνης που εξάγεται προς την κεντρική Αμερική και τις ΗΠΑ, καθώς επίσης και περιοχή από όπου εξορύσσεται παράνομα χρυσός - τα έσοδα αυτής της τελευταίας δραστηριότητας, σύμφωνα με την εισαγγελία, ξεπερνούν ακόμη και αυτά από τη διακίνηση ναρκωτικών.
Ο ELN πιστεύεται ότι διαθέτει περίπου 2.300-2.600 μαχητές και ευρύ δίκτυο υποστήριξης στην επαρχία και στις πόλεις. Δρα στο 12% των 1.100 κολομβιανών δήμων, σύμφωνα με ανεξάρτητες έρευνες, ενώ η Κυβέρνηση στην Μπογοτά διατείνεται πως είναι επίσης παρών στο έδαφος της Βενεζουέλας.
Παρά τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψε η Κυβέρνηση με τη μεγαλύτερη πρώην οργάνωση ανταρτών FARC το 2016, περίπου 1.000 κοινωνικοί ηγέτες, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος έχουν δολοφονηθεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την οργάνωση Indepaz. Η ίδια οργάνωση μιλά για 68 σφαγές - ορίζει ως "σφαγές" τις δολοφονίες τουλάχιστον τριών ανθρώπων από τον ίδιο δράστη ή τους ίδιους δράστες - μέχρι στιγμής φέτος, με την περιφέρεια Κάουκα (νότια) να πλήττεται περισσότερο.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις