«Θα αγωνιστώ ώστε να φέρω στο τραπέζι τα δύο κράτη που θα είναι το ένα δίπλα στο άλλο στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, με μεγαλύτερη συνεργασία αυτών των κρατών», δήλωσε ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ στο Ανατολού.
Είπε ότι δεν πρέπει να υποχωρήσουν ποτέ σε μια φάση που οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τόσο σημαντικές, υποστηρίζοντας ότι οι συμφωνίες που υπέγραψε η Ε/κ πλευρά απαιτούν την έγκριση των Τουρκοκυπρίων και πως είναι παράνομες.
Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι τα ονόματα που θα συμμετάσχουν στην ομάδα του είναι γνωστά και πως αποδίδει σημασία στην εμπειρία, ωστόσο πρόσθεσε ότι θα προστεθούν και νέα ονόματα.
Υποστήριξε πως «έπειτα από μισό αιώνα που πέρασε από το 1974 κανείς δεν έχει τη δύναμη να καταστρέψει το κράτος της τδβκ», κατά την έκφρασή του.
«Συνεχίζω εντατικά τις επαφές για να διασφαλίσω την διπλωματική αναγνώριση. Ασφαλώς στην ημερήσια διάταξή μας είναι να ξεπεράσουμε τα εμπάργκο, τους περιορισμούς, την απομόνωση. Είναι ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα να μην έχουμε ακόμη απευθείας πτήσεις», ανέφερε.
Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι είναι ενθουσιασμένος και περήφανος που αναγνωρίζεται ως «πρόεδρος του λαού», προσθέτοντας ότι διατηρώντας την ουδετερότητά του θα αγκαλιάσει όλους και πως θα ήθελε να συνεχίσει το έργο του με αντίληψη ενότητας.
Όπως είπε, δεν θα επικεντρωθεί μόνο στις διαπραγματεύσεις όπως έπραξαν άλλες «προεδρίες» αλλά θα καταβάλει εντατικές προσπάθειες σε οικονομικούς, κοινωνικούς και αθλητικούς τομείς για την ανάδειξη του «λαού της τδβκ» σε ένα ξεχωριστό «λαό» στον κόσμο.
Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «ειδικά στην Βρετανία υπάρχουν πολλοί Τουρκοκύπριοι», προσθέτοντας ότι στοχεύει να τους προστατεύσει και να ενισχύσει τους δεσμούς και τα ενδιαφέροντά τους με την «πατρίδα» τους «τδβκ».
Ανέφερε επίσης ότι θα πραγματοποιήσει αύριο την πρώτη του «επίσημη» επίσκεψη στην Τουρκία έπειτα από πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
«Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση. Δίνω μεγάλη σημασία. Αυτή η επίσκεψη πιστεύω ότι θα στείλει μήνυμα στην διεθνή κοινότητα». Ότι, κατά τον ίδιο, «αναγνωρίζουμε τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο της τδβκ και αποδίδουμε σημασία». «Το ενδιαφέρον που δείχνει η Άγκυρα θα είναι αφορμή για να δοθεί αυτού του είδους το μήνυμα», πρόσθεσε.
Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε πως «όλοι στην Κύπρο αγαπούν πολύ την Τουρκία». «Αποδίδω μεγάλη σημασία στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Θα εργαστώ τόσο για να έρθει πιο κοντά ο λαός της τδβκ με τον λαό της Τουρκίας όσο και για να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ μας», ανέφερε.
«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια γωνιά αυτής της υπόθεσης. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα με την ανακάλυψη του πλούτου των υδρογονανθράκων και συνειδητοποιώντας πόσο σημαντικό είναι για το μέλλον αυτής της χώρας ο διαμοιρασμός τους, κινούμαστε πάντα μαζί με την Δημοκρατία της Τουρκίας. Όταν οι Τουρκοκύπριοι ήταν μόνοι, δίπλα τους βρισκόταν η Τουρκία», είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο είναι σημαντικό να εργαστούν μέσα σε αρμονία με την Τουρκία για να οδηγήσουν σε επιτυχία την κοινή υπόθεση και για να προστατεύσουν τα δίκαια και συμφέροντα τους, προσθέτοντας ότι αυτό στοχεύει κατά την περίοδό της «προεδρίας» του.
Ερωτηθείς από Ανατολού για πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό (5 συν 1) όπως την πρότεινε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Ερσίν Τατάρ απάντησε ότι «η τδβκ δεν θα ξεφύγει από τις διαπραγματεύσεις αλλά δεν θα εγκαταλείψει ούτε και τις βασικές της θέσεις».
Για τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «παρά την καλή θέληση της τουρκικής πλευράς, η στάση της Ε/κ πλευράς είναι εμφανής». Πλέον, πρόσθεσε, «πρέπει να τεθούν εναλλακτικά μοντέλα επίλυσης στο τραπέζι. Θα αγωνιστώ ώστε να φέρω στο τραπέζι τα δύο κράτη που θα είναι το ένα δίπλα στο άλλο στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, με μεγαλύτερη συνεργασία αυτών των κρατών».
Όπως είπε, «στην πραγματικότητα η λύση των δύο κρατών αντικατοπτρίζει την παρούσα κατάσταση».
«Ακόμη και αν θέλουν δεν μπορούν να αλλάξουν αυτή τη δομή. Και καμιά δύναμη δεν επιτρέπει να αλλάξει αυτή η δομή. Η Τουρκική Δημοκρατία είναι η μητέρα πατρίδα μας. Φτάσαμε εδώ με την εγγύησή της. Από δω και μπρος βλέπουμε στην ανατολική Μεσόγειο ότι υπάρχει αυτός ο πλούτος και ότι οι διεθνείς παράγοντες αγωνίζονται να πάρουν μέρος σε αυτή την διαδικασία». Έθνη, σύμφωνα με τον ίδιο, «που δεν έχουν καμιά σχέση με τα εδώ, προσπαθούν να διαμοιραστούν τα οικόπεδα εδώ, και παίζουν διάφορα παιχνίδια με το δίδυμο Ε/Κ - Ελλάδα».
Υποστήριξε ότι «μετά το 1974 υπήρχε δυνατότητα για μια λύση ομοσπονδίας αλλά δεν έγινε επειδή οι Ε/Κ δεν είδαν ποτέ τους Τ/Κ ως ίσους. Υποστήριξε ότι η ιδέα και νοοτροπία της «Ένωσης» συνεχίζεται».
Ο κ. Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι «η ομοσπονδιακή προσέγγιση δεν ήταν επιτυχής εδώ και 50 χρόνια και ότι έπειτα από μισό αιώνα που πέρασε από το 1974 κανείς δεν έχει τη δύναμη να καταστρέψει το κράτος της τδβκ». «Εμείς δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε την τουρκικότητά μας», είπε.
Στο θέμα των υδρογονανθράκων, ανέφερε ότι βρίσκονται σε πλήρη συνεργασία με την Τουρκία. Υποστήριξε ότι η Τουρκία και η «τδβκ», όπως είπε αναφερόμενος στα κατεχόμενα, έκαναν συμφωνία στη βάση του διεθνούς δικαίου λέγοντας ότι «η διερεύνηση αυτού του πλούτου σε συνεργασία με την Τουρκία είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για να πάρουμε το μερίδιό μας». Υποστήριξε ακόμη ότι «οι συμφωνίες που υπέγραψε η Ε/κ πλευρά απαιτούν την έγκριση των Τ/Κ. Είναι παράνομες».
Για την ΕΕ, ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ανέφερε ότι «θα πρέπει να είναι πιο προσεκτική επειδή έχει πάρει θέση», προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν έχει καμιά προσδοκία από την ΕΕ επειδή έχει πάρει θέση. «Εμείς στεκόμαστε όρθιοι απέναντί τους. Η στάση που επέδειξε η Τουρκία είναι πολύ σημαντική», ανέφερε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις