Όπως ήταν φυσικό έντονες αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει το νέο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας με την επιβολή αυστηρότερων μέτρων στα πλαίσια της προσπάθειας ελαχιστοποίησης της εξάπλωσης του κορωνοιού.
Γράφει ο Ανδρέας Κόκκινος
Παρά τις κατευθυντήριες γραμμές και το γενικότερο σκεπτικό πίσω από την επιβολή των μέτρων τα παράπονα των πολιτών εστιάζονται σε αρκετά... παράδοξα τα οποία εντοπίζονται στην ανακοίνωση.
Ας λάβουμε σαν δεδομένο ότι επιχειρείται μία προσπάθεια ελαχιστοποίησης των επαφών. Σε ένα εστιατόριο μπορείς να γευματίσεις μαζί με άλλα 5 άτομα, μιλώντας για ένα χώρο στον οποίο θεωρητικά είναι πιο εύκολη η επιβολή των αποστάσεων και των μέτρων αυτοπροστασίας. Επίσης -πάντοτε θεωρητικά- ο κόσμος έχει την τάση να ‘προφυλάσσεται’ περισσότερο σε χώρους όπου υπάρχουν άγνωστοι ενώ σε ένα οικείο περιβάλλον ασχέτως των ατόμων συμπεριφέρεται με μεγαλύτερη άνεση.
Και αν όλο αυτό γίνεται για τον περιορισμό των επαφών και την διευκόλυνση της μονάδας ιχνηλάτησης μπορείς κάλλιστα να μεταβείς σε μία γαμήλια δεξίωση -δείπνο- στο οποίο θα μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι και 350 άτομα. Εκεί να δεις ιχνηλάτηση, που λογικά θα πρέπει να επιστρατευθεί και ο Ηρακλής Πουαρό αν βρεθεί επιβεβαιωμένο περιστατικό. Και πως θα κάθονται στο δείπνο του γάμου; 6 άτομα; 10; Μη μου πείτε για πρωτόκολλα, μέτρα προστασίας και απουσία πίστας ή χορού γιατί θα πιστέψω ότι δεν έχετε πάει σε γάμο στην Κύπρο.
Αμ, η χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς δημόσιους χώρους; Δηλαδή για να βγω απ’το σπίτι μου πρέπει να φορέσω μάσκα αλλά προ 3 μηνών μας είπαν ότι σε υπεραγορά και με 14’ λεπτά επαφή δεν υπάρχει κίνδυνος; Πέραν της πλάκας δε θα έπρεπε να υπάρχουν διευκρινίσεις ταυτόχρονα με την έκδοση του διατάγματος;
Κλείνουν όλα λέει στις 10:30μ.μ στη Λεμεσό. Κι’αυτοί που θα παντρεύονταν στη Λεμεσό τι να κάνουν; Να παντρευτούν πρωί; Ή να αλλάξουν επαρχία;
Αντιλαμβάνομαι πλήρως την έξαρση σε Λεμεσό και Πάφο όμως θεωρώ λανθασμένη την ‘στοχοποίηση’ συμπατριωτών μας με την ταμπέλα του απείθαρχου. Και να σας πω και κάτι; Ο Κύπριος εδώ και 4 μήνες τα ίδια μέτρα τηρεί. Δε γίναμε τώρα απείθαρχοι, τα ίδια πράγματα κάνουμε, στους ίδιους χώρους συχνάζουμε με τα ίδια άτομα συναναστρεφόμαστε και ενώ η συμπεριφορά μας είναι η ίδια, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ο ιός δεν υπήρχε στην κοινότητα και τώρα ξαφνικά μολύνονται και τα πεζοδρόμια.
Να ξεκαθαρίσω κάτι. Δεν είμαι αρνητής του ιού, ούτε καν της μάσκας. Σέβομαι, φοβάμαι και αντιλαμβάνομαι αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο που όχι μόνο ταλαιπωρεί αλλά έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα υγείας και θανάτους σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Αυτό που με ενοχλεί είναι η επιλεκτική ευαισθησία σε βαθμό κοροϊδίας και εμπαιγμού που αφορά είτε την τήρηση των μέτρων είτε τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά για την ικανοποίηση καπρίτσιων και οικονομικών συμφερόντων.
Πρόσφατα ο Δρ Καραγιάννης ανέφερε πως το 1/3 των κρουσμάτων προέρχεται από τους εργασιακούς χώρους. Είδατε εσείς κανένα μέτρο για τους χώρους εργασίας στα νέα μέτρα; Κλιμακωτά σπαστά ωράρια, τηλεργασία; Κάτι; Κρούσματα από το ποδόσφαιρο που δημιούργησαν τεράστιες αλυσίδες. Τι έγινε; Έκλεισε το ποδόσφαιρο; Όχι κάναμε τους αγώνες κεκλεισμένων. Λες και τον μετέφεραν οπαδοί τον ιό. Βρείτε τη ρίζα, βρείτε την αιτία, και πάρτε μέτρα που θα λύσουν το ζήτημα με γνώμονα τη δική μας νοοτροπία και κουλτούρα και όχι με πιστή αντιγραφή και ξεπατίκωμα από ότι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες.
ΥΓ Μεγάλη μερίδα του κόσμου έχει χάσει την εμπιστοσύνη της ενώ παράλληλα το κύρος και η βαρύτητα των όσων μεταφέρει η επιστημονική ομάδα φθίνει. Ο λόγος είναι απλούστατος. Από τη μία η υπερέκθεση και από την άλλη οι αντικρουόμενες απόψεις ακόμη και μεταξύ των μελών μπροστά στις κάμερες έχει οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα.
Του Ανδρέα Κόκκινου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις