Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίχθηκε η σημερινή μέρα μετά το σχέδιο πρότασης της Άννας Θεολόγου και των Οικολόγων για αυτό διάλυση της Βουλής και κατ' επέκταση τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 29 Νοεμβρίου.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης
Η είδηση ανανεώνεται - Ψήφισε στο poll του ThemaOnline πατώντας εδώ
Ολοκληρώθηκε μόλις (13:45) η ψήφιση της πρότασης για αυτοδιάλυση της Βουλής, με το αποτέλεσμα να είναι 26 ψηφους υπέρ και 30 κατά. Ως εκ τούτου, η πρόταση καταψηφίζεται και προχωράει κανονικά η Βουλή με τις εργασίες της.
Κατά την διάρκεια των τοποθετήσεων υπήρξαν έντονες αντιπαραθέσεις, με "mea culpa", δηλώσεις για απειλές βουλευτών, ακόμη και για πεποίθηση περί χρηματισμού του βουλευτή που έκανε τις διαρροές στο Al Jazeera.
Να σημειώσουμε εδώ πως το ψήφισμα που κατατέθηκε από το Κίνημα Οικολόγων και την Άννα Θεολόγου για παραίτηση της κυβέρνησης, έχει παραπεμφθεί στην Επιτροπή Νομικών καθώς προκύπταν ζητήματα συνταγματικότητας. Η ψήφιση ολοκληρώθηκε με απόφαση 53 υπέρ και 3 εναντίον.
Επίσης, με απόφαση 50 υπέρ και 5 εναντίον, οι προτάσεις νόμου που αφορούν την παραπομπή των εγγράφων και των στοιχείων για τις πολιτογραφήσεις στον Γενικό Ελεγκτή, αλλά και την αποστέρηση ωφελημάτων, έχουν παραπεμφθεί επίσης στις αρμόδιες επιτροπές.
Ψηφίστηκε όμως να συζητηθεί σε αυτή την Ολομέλεια η πρόταση απόφασης Περδίκη/ Θεολόγου που αφορα την αυτοδιάλυση της Βουλής, με 53 ψήφους υπέρ και 3 κατά (Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων).
UPDATE: Εξελέγη πριν από λίγο ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, Αδάμος Αδάμου. Ο ίδιος δήλωσε: ««Είμαστε στα πατώματα, μην σας πω κάτω από τα πατώματα. Eίναι καιρός να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Φτάσαμε στα όρια σε όλα τα επίπεδα. Και στο εθνικό θέμα και στα νομοσχέδια που εκκρεμούν με αποτέλεσμα να χάνουμε την αξιοπρέπεια μας στα μάτια των πολίτων. Όσο διάστημα απομένει πρέπει τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να ανεβάσουμε λίγο τον πήχη της πολιτικής και των πολίτικων σε αυτό τον τόπο»
Τοποθετήσεις για την πρόταση απόφασης που αφορά την αυτοδιάλυση της Βουλής:
UPDATE: Με τοποθέτησή του κ Βότση, εκ μέρους της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, είπε ότι:
Δεν θα είχαμε πρόβλημα να στηρίξουμε την πρόταση για αυτοδιάλυση της βουλής παρά τα προβλήματα που θα προκύπταν. Την ίδια ώρα θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο δεν δίνουμε απαντήσεις στις πραγματικές πολιτικές μεταρρυθμίσεων που θα έπρεπε να γίνου σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο..
Δε θα λύσουμε το πρόβλημα.
Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να ξεκινήσουμε μια πρωτοβουλία για πραγματικές μεταρρυθμίσεις των εκλογικών νόμων και να μην μας ενοχλεί εάν είναι τώρα ή όχι. Για την οριζόντιά ψηφοφορία, για τα θέματα με το ασυμβίβαστο των βουλευτών, για το όριο θητειών και για τα την κατάργηση των προκλητικών ωφελημάτων.
UPDATE: Η Άννα Θεολόγου, αμυνόμενη της πρότασής της, είπε ότι δέχθηκε φιλικές παραινέσεις, ακόμη και σχεδόν απειλές, για να αναβάλλει την πρότασή της. Επιπρόσθετα, έκανε ξεκάθαρο πώς καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραιτηθεί ανεξαρτήτου αποτελέσματος. Έκανε επίσης αναφορά για το ότι ακόμη εξετάζονται οι πολιτογραφήσεις, κάτι το οποίο προσβάλλει τον Κύπριο πολίτη.
UPDATE: Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γιώργου Περδίκη, κάνοντας λόγο και για τις πολιτογραφήσεις που ακόμη συνεχίζονται. «Σήμερα είχε 20 νέες αιτήσεις στις εφημερίδες ενώ χθες 25. Συνεχίζεται το πρόγραμμα υπό την κάλυψη της τάχα απόσυρσής του», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, έκανε λόγο για την άλλη πρόταση απόφασης που πρότεινε. «Πριν λίγα λεπτά στείλατε στις καλένδες μια πρόταση, να δώσετε πρόσβαση στον Γενικό Ελεγκτή να εξετάσει τις πολιτογραφήσεις. Δεν έχουμε ευθύνη; Να την αναλάβουμε κάνοντας πρόωρες εκλογές. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παραιτηθεί», πρόσθεσε.
UPDATE: Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας υποστήριξε ότι «οι πολίτες απέδειξαν ότι οι ίδιοι απαιτούν να καθορίζουν τις τύχες τους».
Όπως χαρακτηριστικά είπε: «οι πολίτες ζητούν πάταξη της διαφθοράς, πίσω την χαμένη τους περηφάνια. Δεν μπορούν να γίνουν μόνο με την αλλαγή προσώπων. Χρειάζεται να γίνουν τομές, να κάνουμε ισχυρούς νόμους για πάταξη της διαφθοράς. Αυτό δεν θα πρέπει να χαθεί μέσα σε σκοπιμότητες και ψηφοθηρία. Η διάλυση της Βουλής αυτή την ώρα μπορεί να βοηθήσει να επέλθει η κάθαρση και να ξηλώσουμε τα κυκλώματα; Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι είναι αρκούντως δύσκολο γιατί θα αλλάξουν μόνο πρόσωπα».
UPDATE: Τον λόγο πήρε ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίους επισήμανε πως χρειάζονται μηχανισμοί ελέγχου και διαφάνειας, αλλά και τιμωρίας. Για την απόφαση για αυτοδιάλυση είπε ότι θα είχε νόημα εάν δεν τελείωνε ούτως ή άλλως η θητεία σε 3 μήνες και εάν αυτοί που πιστεύουν ότι το σώμα ευθύνεται συλλογικά αναλάμβαναν δέσμευση ότι δεν θα επαναδιεκδικήσουν.
UPDATE: Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι θα στηριχτεί η πρόταση γιατί αποτελεί μια μορφή συμβολής στη διαδικασία κάθαρσης. Έκανε παράλληλα και αναφορά στις διαρροές, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο χρηματισμού. «Είναι δυνατόν μέλη του κοινοβουλίου να διαρρέουν τέτοια έγγραφα για να πλήττουν την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά στην συνέχεια δεν πράττουν το οτιδήποτε για να επέλθει η κάθαρση;» διερωτήθηκε ο βουλευτής.
Τέλος, αναφέρθηκε και στο ΕΛΑΜ, λέγοντας πως "κάποιοι είναι υπέρ της κάθαρσης ενώ οι ίδιοι δήλωναν ότι είναι το παράρτημα μιας εγκληματικής οργάνωσης".
UPDATE: Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε ότι αναγκάζεται να υπερασπιστεί τον θεσμό της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Είναι δύσκολο το εγχείρημα αλλά οφείλουμε να το διαφυλάξουμε μακριά από σκοπιμότητες.
Συμμεριζόμαστε και την πικρία σε ό,τι αφορά τις τελευταίες αποκαλύψεις.
Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν είμαστε όμως όλοι το ίδιο. Δεν αναλαμβάνουμε ευθύνες που δεν μας αναλογούν. Θεωρώ παράλογο κάποιοι να ζητούν την παραίτηση της Βουλής αλλά να μην θέτουν ως προϋπόθεση την παραίτηση της κυβέρνησης. Το μοναδικό εμπόδιο ενάντια στη διαφθορά είναι η Βουλή και πρέπει να ασκήσει τον ρόλο της. Θα το κάνουμε μέσω του Γενικού Ελεγκτή, μέσω του πραγματικού ελέγχου για τις πολιτογραφήσεις».
UPDATE: Τον λόγο πήρε ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος είπε ότι ως βουλευτές έχουμε πολλές υποχρεώσεις και μια από αυτές είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς. Όμως, όπως υποστήριξε πρέπει επίσης να διαπαιδαγωγούμε την κοινωνία, να σκέφτεται διαλεκτικά, ισορροπημένα και υπεύθυνα για να μην σκέφτεται με τρόπο ακραίο και να προκαλεί προβλήματα και αναρχία, με σαφή υπονοούμενα για την πρόταση για άμεση αυτοδιάλυση.
Τέλος, όπως επισήμανε, η υποχρέωση των βουλευτών είναι να δουλέψουν για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που θα περιόριζε την δυνατότητα της κατάχρησης εξουσίας και των φαινομένων διαφθοράς. Στο τέλος, με ξεκάθαρο υπαινιγμό για τον βουλευτή του ΑΚΕΛ που εμπλέκεται στο πολύκροτο βίντεο, είπε ότι «πάντα υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας» και πρόσθεσε ότι ομολογουμένως, «μπορούμε να γίνουμε πιο επιλεκτικοί στο ποιους ανθρώπους επιλέγουμε».
UPDATE: Τελευταίος πήρε τον ρόλο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος επισήμανε πως «δεν υπάρχουν αναμάρτητοι σε αυτό τον τόπο», λέγοντας παράλληλα το δικό του «mea culpa» για λάθη και παραλείψεις δεκαετιών και χαιρετίζοντας το «mea culpa» εκ μέρους του ΑΚΕΛ.
Ξεκαθάρισε ότι η πολιτική του τοποθέτηση είναι το ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για καμία έρευνα από τον Γενικό Ελεγκτή για οποιοδήποτε θέμα». Πρόσθεσε επίσης ότι τοποθετούνται υπέρ της αυτοδιάλυσης της Βουλής για την «σταδιακή επαναφορά στην πολιτική ομαλότητα».
Έριξε τέλος τα βέλη του στο ΔΗΚΟ και τη θέση του για τη μη ψήφιση των προϋπολογισμών, λέγοντας πως «δεν είναι δυνατόν να απειλείς να παραλύσεις τη χώρα εάν δεν γίνει το δικό σου».
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Όπως δήλωσε το πρωί στο ThemaOnline ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, έχει κατατεθεί και ψήφισμα (σ.σ. χωρίς νομική ισχύ) για παραίτηση της κυβέρνησης, αλλά και ακόμη μια πρόταση απόφασης για να δοθούν στον Γενικό Ελεγκτή τα έγγραφα που αφορούν τις πολιτογραφήσεις για έρευνα.
Παρασκήνιο
Όπως σημειώσαμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ, οι 3 πρώην βουλευτές του ΔΗΚΟ και νυν της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, αναμένονταν να καθορίσουν την ψήφιση ή όχι της πρότασης απόφασης για αυτοδιάλυση της Βουλής και κήρυξη πρόωρων εκλογών. Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για θετική ψήφο εάν ικανοποιούνταν κάποιες προϋποθέσεις (όπως πχ. παράλληλη ψήφιση οριζόντιας ψηφοφορίας, όριο θητείας βουλευτών και ασυμβίβαστο βουλευτών).
Όπως φαίνεται, δεν θα στηριχτεί η πρόταση απόφασης για αυτοδιάλυση και πρόωρες εκλογές, αλλά θα προταθούν γενικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τα προαναφερθέντα ζητήματα συν την κατάργηση των προκλητικών ωφελημάτων στους κρατικούς αξιωματούχους.
Η όποια ψήφιση θα προχωρήσει εάν φυσικά ικανοποιηθούν και οι προϋποθέσεις που θέτουν και τα άλλα κόμματα και ξεκαθαριστεί το τι σημαίνει αυτό το «ευρύτατη συναίνεση» που λέχθηκε από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά και το ΕΛΑΜ.
Άλλες προϋποθέσεις θέτουν και άλλα κόμματα, όπως π.χ. η ΕΔΕΚ που κάνει λόγο για αυτοδιάλυση της βουλής όταν όμως ολοκληρωθεί η ψηφοφορία για τους προϋπολογισμούς.
Τα δεδομενα πριν την ψήφιση
Σημειώνουμε εδώ πως για να υπάρξει «απόλυτη πλειοψηφία», χρειάζονται ουσιαστικά 29 θετικοί ψήφοι εκ των 56 βουλευτών.
Μέχρι αυτή τη στιγμή, λοιπόν, Οικολόγοι, Θεολόγοι, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ και ΔΗΣΥ, υπό προϋποθέσεις συναινούν και ψηφίζουν για αυτοδιάλυση και πρόωρες εκλογές.
ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, με πρωινές τους δηλώσεις εμμένουν στην άρνησή τους και εστιάζουν στην παραίτηση της κυβέρνησης. Αλληλεγγύη και Συμμαχία Πολιτών είχαν επίσης τοποθετηθεί αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενώ εκκρεμεί η απόφαση της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων η οποία εκπροσωπείται με 3 βουλευτές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις