ΚΥΠΡΟΣ: Εξαντλήθηκαν τα εμβόλια γρίπης από τα φαρμακεία - 'Ο κόσμος είναι πανικοβλημένος...'

ΚΥΠΡΟΣ: Εξαντλήθηκαν τα εμβόλια γρίπης από τα φαρμακεία - 'Ο κόσμος είναι πανικοβλημένος...'

Εμβόλια γρίπης δεν υπάρχουν καθόλου στα ιδιωτικά φαρμακεία ή αν υπάρχουν είναι πολύ ελάχιστα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα, σημειώνοντας ότι τα εμβόλια είχαν διανεμηθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο κόσμος, είπε, ήταν σε κατάσταση πανικού και αγωνίας για να του χορηγηθεί ένα εμβόλιο γρίπης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα τα αποθέματα των φαρμακείων να εξαντλήθηκαν αμέσως μόλις παραλήφθηκαν τα εμβόλια.
 
Ανέφερε ότι τα φαρμακεία έκαναν πολύ μικρές παραγγελίες λόγω του ότι είχε ανακοινωθεί πως η χορήγηση θα γινόταν από τους προσωπικούς ιατρούς μέσω του ΓεΣΥ.
 
«Διανεμήθηκαν 25,000 αρχές Σεπτεμβρίου και περίπου 20,000 αναμένονται για τον Οκτώβριο, αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν αυτό θα γίνει», σημείωσε προσθέτοντας ότι η εταιρεία που τα προμηθεύει είναι η ίδια με αυτή που προμηθεύει τον δημόσιο τομέα.
 
«Ενώ οι ευάλωτες ομάδες θα έμπαιναν σε μια λίστα προτεραιότητας από τους προσωπικούς ιατρούς και θα τους καλούσαν σε ραντεβού για να τους χορηγήσουν το εμβόλιο, με την καθυστέρηση που υπήρξε και την αγωνία που δημιουργήθηκε και τον πανικό στους ασθενείς, απευθύνθηκαν οι ευάλωτες ομάδες στα φαρμακεία και τα εμβόλια που παραλήφθηκαν τον Σεπτέμβριο χάθηκαν εν ριπή οφθαλμού», είπε.
 
Σημείωσε ότι ιδιαίτερα προβλήματα δημιουργούνται για τα άτομα που δεν καλύπτονται από το Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας για να εμβολιαστούν από τους προσωπικούς ιατρούς κι έτσι δεν υπάρχει δυνατότητα να εμβολιαστούν με τη χορήγηση εμβολίου από τα φαρμακεία.
 
«Άρα ο κόσμος που θεωρεί ότι έπρεπε να εμβολιαστεί μένει αβοήθητος, χωρίς κανένας να μπορεί να του χορηγήσει εμβόλιο. Κι αυτό είναι τραγικό γιατί δεν μπορεί κάποιος να βρίσκει εμβόλια στην Ελλάδα, να απευθύνονται σε φαρμακεία στην Ελλάδα και να βρίσκουν, και το ιδιωτικό φαρμακείο της Κύπρου να μην μπορεί να προμηθεύσει εμβόλια. Είναι κάτι που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Εμείς είχαμε προειδοποιήσει ότι τα εμβόλια γρίπης πρέπει να χορηγούνται από το ιδιωτικό φαρμακείο όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι δικαίωμα του καταναλωτή να αγοράζει το εμβόλιο», πρόσθεσε.
 
Η κ. Πιέρα εξέφρασε την ελπίδα πως αυτή είναι η τελευταία φορά που συμβαίνει κι σημείωσε ότι τα εμβόλια γρίπης πρέπει να διατίθενται από το φαρμακείο της γειτονιάς είτε αγοράζοντας το ο πελάτης για να του χορηγηθεί από τον ιατρό είτε ως πιστοποιημένη υπηρεσία χορήγησης από το φαρμακείο της γειτονιάς
 
Αυτή τη στιγμή, είπε, ο κόσμος είναι πανικοβλημένος αφού είναι εγκλωβισμένος σε λίστες αναμονής και δεν είναι γνωστό πότε θα γίνει ο εμβολιασμός.

Από ΚΥΠΕ
 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Στην Αίγυπτο για EGYPES και συναντήσεις με Σίσι και TOTAL/Energies

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Στην Αίγυπτο για EGYPES και συναντήσεις με Σίσι και TOTAL/Energies

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέπτεται σήμερα, Δευτέρα, την Αίγυπτο, όπου θα συμμετάσχει στο EGYPES 2026, που αποτελεί κορυφαία έκθεση και συνέδριο ενέργειας στην Αίγυπτο, τη Βόρειο Αφρική και τη Μεσόγειο, η οποία πραγματοποιείται στις 30 Μαρτίου με 1η Απριλίου.

BEST OF TOTHEMAONLINE