ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι επενδύσεις σε έργα υποδομής κινητήριος δύναμη για ανάπτυξη Αιγύπτου κατά την πανδημία, λέει η αιγυπτιακή Πρεσβεία

Οι επενδύσεις σε έργα υποδομής κινητήριος δύναμη για ανάπτυξη Αιγύπτου κατά την πανδημία, λέει η αιγυπτιακή Πρεσβεία

Στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης της Αιγύπτου τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται σημείωμα από την  Πρεσβεία της Αιγύπτου στην Κύπρο που ετοιμάστηκε με την ευκαιρία της επικείμενης τριμερούς συνάντησης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, και στο οποίο αναλύονται οικονομικά στοιχεία από το 2011. 

Όπως αναφέρεται, η οικονομική επιτυχία της αιγυπτιακής Κυβέρνησης υπό τον Πρόεδρο Σίσι «είναι χωρίς προηγούμενο» και προστίθεται ότι μία εξέχουσα πτυχή της επιτυχίας για το κράτος είναι η καθιέρωση του East Med Forum ως περιφερειακής οντότητας φυσικού αερίου, που περιλαμβάνει μέλη από γειτονικές χώρες, με σκοπό να εξελιχθεί σε μια διεθνή οντότητα για την προώθηση φιλοδοξιών λαών και κρατών.

Ως εκ τούτου, αναφέρει, η ανάγκη για επενδύσεις σε τεράστια κυβερνητικά έργα υποδομής, ιδίως στους τομείς των κτιριακών κατασκευών, θεωρείται ως η κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19.

"Η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει εστιάσει τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση των ελλείψεων στους αιγυπτιακούς οικονομικούς δείκτες και των κοινωνικών προβλημάτων που προκύπτουν. Από αυτή την άποψη, η κυβέρνηση έχει καταστείλει με επιτυχία το συνολικό ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού για τον Αύγουστο του 2020 σε 3,4% σε σύγκριση με 4,6% τον Ιούλιο του 2020 και περίπου 6,7% για τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, με φόντο τη συνεχιζόμενη μείωση των τιμών των τροφίμων, ποτών, δημητριακών και άλλων τροφίμων" αναφέρεται.

Σημειώνει ότι ο οίκος αξιολόγησης Moody`s - στην έκθεση του Σεπτεμβρίου 2020 - επαίνεσε την πιστωτική ικανότητα της Αιγύπτου, βαθμολογώντας την με B2 με σταθερές μελλοντικές προοπτικές, ενώ η Goldman Sacks επιβεβαίωσε την ικανότητα της αιγυπτιακής οικονομίας να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του Covid-19, αναφέροντας την επιστροφή περίπου 50% των έμμεσων ξένων επενδύσεων (εκτιμάται σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια) που έφυγαν από τη χώρα στα αρχικά στάδια της πανδημίας.

Επίσης, αναφέρεται ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Κυβέρνηση εργάζεται πάνω στην ακριβή ψηφιακή καταχώριση ακινήτων και γεωργικής γης με στόχο την επίλυση του προβλήματος της διαβρωμένης γεωργικής γης, που θα μετριάσει επίσης την κρίση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που προέκυψε μετά την επαναστατική επέκταση των  κτιριακών υποδομών πάνω σε γεωργική γη μετά το 2011.

Το αιγυπτιακό κράτος έχει επίσης δηλώσει τον βραχυπρόθεσμο στόχο της αύξησης των κρατικών επενδύσεων για το οικονομικό έτος 2020-2021 κατά περίπου 55%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος με συνολική επένδυση περίπου 280 δισεκατομμυρίων λιρών (225 από αυτά θα παρασχεθούν από το κρατικό προϋπολογισμό) διοχετεύοντας το 10% στο πόσιμο νερό και στα λυματικά έργα, προστίθεται.

Όπως αναφέρεται, οι αιγυπτιακές προσπάθειες συνέβαλαν σημαντικά στον θετικό ρυθμό ανάπτυξης (3,5%) για το φορολογικό έτος 2019-2020, περιορίζοντας ταυτόχρονα την αύξηση του ποσοστού ανεργίας που σχετίζεται με την καθυστέρηση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα λόγω της κρίσης, με ελαφρά αύξηση του ποσοστού ανεργίας για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 (9,6% σε σύγκριση με 7,7% για το πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους με αύξηση 2,1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους). Προστίθεται ότι επιπλέον, η κατανομή δαπανών σε τέτοια έργα συνέβαλε στην παροχή ρευστότητας στις αγορές για να λειτουργήσει ως καταλύτης σε διάφορες οικονομικές δραστηριότητες.

Αναφέρεται ακόμη ότι σε κοινωνικό επίπεδο, ο Πρόεδρος Σίσι μετά την επανεκλογή του το 2018, επικεντρώθηκε στην επένδυση στον Αιγύπτιο πολίτη.

"Αυτός ο προσανατολισμός από τον Πρόεδρο μεταφράστηκε σε επενδυτικές κρατικές δυνατότητες στους δύο τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, οι οποίοι ήταν ο κύριος στόχος του προεδρικού προγράμματος για την επανεκλογή" καταλήγει.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: «Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

ΠτΔ: «Επενδύουμε στην ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού»

Η Κυβέρνηση επενδύει στην ΕΕ για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού, ενόψει και του τραγικού ορόσημου των 50 χρόνων της τουρκικής κατοχής επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της περιηγητικής έκθεσης φωτογραφίας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με θέμα «20 χρόνια Κύπρος – ΕΕ».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top