ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τις δηλώσεις Μάας για Τουρκία από τη Λευκωσία, προβάλλει η γερμανική 'Χάντελσμπλατ'

Τις δηλώσεις Μάας για Τουρκία από τη Λευκωσία, προβάλλει η γερμανική 'Χάντελσμπλατ'

Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας προέτρεψε την Τουρκία να προσεγγίσει την Κύπρο και την Ελλάδα στη διαμάχη για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, γράφει η γερμανική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» σε δημοσίευμά της για τη συνάντηση του κ. Μάας με τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη. «Εναπόκειται στην Τουρκία να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για συνομιλίες», δήλωσε την Τρίτη στη Λευκωσία ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

 
Συνειδητά - είπε - αποφάσισε να μεταβεί μόνο στην Κύπρο και την Ελλάδα, και όχι στην Τουρκία όπως υπήρχε αρχική πρόθεση.

Ο Mαας κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση για διπλή πρόκληση. Η αποστολή πλοίου εξερεύνησης φυσικού αερίου σε μια θαλάσσια περιοχή που αμφισβητείται μεταξύ των δύο χωρών είναι το «αντίθετο ενός μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης», όπως είπε.
 
Επιπλέον, το άνοιγμα μιας παραλίας στο κατεχόμενο από την Τουρκία τμήμα της Κύπρου είναι ένα «εντελώς περιττό και προκλητικό βήμα», πρόσθεσε.
 
Ο Χριστοδουλίδης επέκρινε επίσης έντονα και τις δύο αποφάσεις. Ωστόσο, και οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών απέφυγαν να ζητήσουν νέες κυρώσεις κατά της Τουρκίας. 

Ο Mάας επεσήμανε ότι η ΕΕ έχει δώσει στην Τουρκία προθεσμία έως τα μέσα Δεκεμβρίου, προκειμένου να ξεκινήσει βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τους δυτικούς γείτονές της.

«Η Γερμανία και η ΕΕ στέκονται αλληλέγγυες στο πλευρό της Κύπρου και στο πλευρό της Ελλάδας. Ο χρόνος διάρκειας των δεσμεύσεων πρέπει να είναι μεγαλύτερος από δύο ημέρες», τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ προς την πλευρά της Τουρκίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top