ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ηπιότερος ρυθμός ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας το 2021

ΔΝΤ: Ηπιότερος ρυθμός ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας το 2021

Σε μείωση του εκτιμώμενου ρυθμού ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας το 2021 προέβη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο World Economic Outlook (WEO) Οκτωβρίου, το οποίο εκδόθηκε την Τρίτη 13/10.

Ωστόσο, βάσει του WEO, εν μέσω της πανδημίας, η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 6,4% του ΑΕΠ το 2020, (6,5% στο WEO Απριλίου), σε χαμηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με την Ευρωζώνη, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το 2020 θα συρρικνωθεί με 8,3% (από 6,6% στην πρόβλεψη Απριλίου).

Για το 2021, η κυπριακή οικονομία θα παρουσιάσει ανάκαμψη 4,7% σε σύγκριση με 5,6% που ήταν η αντίστοιχη πρόβλεψη του WEO Απριλίου σε σύγκριση, με την αντίστοιχη εκτίμηση για την Ευρωζώνη να ανέρχεται στο 5,2%. Το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας θα κυμανθεί στο 2,5% πέριξ του δυνητικού ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανεργία εκτιμάται ότι από το 7,1% του 2019  παρουσιάσει ήπια αύξηση το 2020 φτάνοντας στο 8%, για να υποχωρήσει στο 7% το 2021, με τις αντίστοιχες προβλέψεις του WEO Απριλίου να ανέρχονται στο 8,8% και 7,4% αντίστοιχα.
 
Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο -0,6% το 2020, για να αυξηθεί στο 1% το 2021 και να επιταχυνθεί περαιτέρω στο 1,7% το 2025.
 
Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Κύπρου θα εκτοξευτεί στο 10,6% το 2020 από 6,7% το 2019 για να μειωθεί στο 9,1% το 2021 και να υποχωρήσει στο 3,5% το 2025.
 
Για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα συρρικνωθεί κατά 4,4% του ΑΕΠ το 2020 και θα ανακάμψει σε ποσοστό 5,2% το επόμενο έτος.
 
«Η παγκόσμια οικονομία εξέρχεται από τα βάθη στα οποία βυθίστηκε κατά το μεγάλο λοκντάουν τον Απρίλιο» αναφέρει το ΔΝΤ και προσθέτει πως με εξαίρεση την Κίνα όπου η ανάκαμψη ήταν ταχύτερη απ’ ότι αναμενόταν, ο μακρύς δρόμος της παγκόσμιας οικονομίας προς τα επίπεδα προ της κρίσης του κορωνοϊού παραμένει ευάλωτος σε πισωγυρίσματα.
 
Ειδικότερα όπως αναφέρει με την πανδημία της Covid-19 να συνεχίζει να εξαπλώνεται, πολλές χώρες επιβράδυναν την άρση των περιορισμών και επαναφέρουν μερικά περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να προστατέψουν ομάδες του πληθυσμού.
 
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 9,5% (από 10% της πρόβλεψης Απριλίου), ενώ η Ρωσία θα παρουσιάσει συρρίκνωση 4,1% (από 5,5%). Εκτιμάται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταγράψει ύφεση 9,8% το 2020 (από 6,5% της πρόβλεψης Απριλίου). Τη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ το 2020 αναμένεται να παρουσιάσει η Ισπανία, το ΑΕΠ της οποίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 12,8% (από 8% της πρόβλεψης Απριλίου).

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top