Η ανάγκη εκπόνησης μακροπρόθεσμου σχεδιασμού του κράτους για τη χωροθέτηση βιομηχανικών ζωνών και ζωνών βαριάς/οχληρής βιομηχανίας, τονίστηκε στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ενώ αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για προώθηση του θέματος.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μιχάλης Σοφοκλέους, ζήτησε αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος, με αφορμή όπως ανέφερε, τα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή Ιδαλίου και Τσερίου, όπου οικιστικές και βιομηχανικές οχληρές ζώνες βρέθηκαν δίπλα-δίπλα και επειδή δεν μπορούσαν να συμβιώσουν αναγκάστηκε και πάλι το κράτος και ο φορολογούμενος να αποζημιώσει τη μετακίνηση των ασφαλτικών εργοστασίων.
Αναφέρθηκε επίσης και σε άλλες περιστατικά όπως γεωργικές και κτηνοτροφικές ζώνες που πρέπει να μετακινηθούν και την υπερσυγκέντρωση πολύ σημαντικών δομών της Κυπριακή Δημοκρατίας σε μια περιοχή, αυτή του Βασιλικού.
Είπε ότι στην Επιτροπή συζητήθηκε το θέμα του «Σχεδίου Νήσου», μια πολιτική που έχει αποφασιστεί από την εποχή της Κυβέρνησης Κληρίδη και η οποία δεν έχει προχωρήσει παρά την πάροδο περίπου 30 χρόνων.
Πρόσθεσε ότι η Κύπρος χρειάζεται μακροπρόθεσμο και σταθερό χωροταξικό σχεδιασμό, για να ξέρει ο καθένας ότι στο συγκεκριμένο σημείο είναι οικιστική περιοχή, αλλού είναι βιομηχανική και αλλού είναι γεωργική, κτηνοτροφική, περιοχή λατομείων, ή περιοχή χωροθέτησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αυτή η ακαταστασία, πρόσθεσε, η σπασμωδικότητα που έχει ως αποτέλεσμα να μην λειτουργεί τίποτε αρμονικά σε σχέση με αυτό που υπάρχει δίπλα του πρέπει να σταματήσει.
Ανέφερε, ότι είναι απόφαση της Επιτροπής, να πάρει το θέμα ζεστά και να καλέσει τους πολλούς συναρμόδιους Υπουργούς, διότι ο νόμος που είχε ψηφιστεί τότε πρέπει να ξεκινήσει να εφαρμόζεται και ο μακροπρόθεσμος πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός, το σχέδιο Νήσος Κύπρος πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει και να εκπονηθεί.
Ο Βουλευτής τους ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι είναι αδιανόητο ότι η κυπριακή πολιτεία μέχρι σήμερα δεν προχώρησε σε έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τη χωροθέτηση βιομηχανικών ζωνών και ζωνών βαριάς ή οχληρής βιομηχανίας με αποτέλεσμα την άναρχη χωροθέτηση εργοστασίων και βιομηχανιών, τις αντιδράσεις των κατοίκων και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Είπε επίσης ότι έγιναν αδειοδοτήσεις οχληρών ή βαριών βιομηχανιών με παρέκκλιση ή με έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, δίπλα από κατοικίες, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών, με τεράστια καταστροφή εκτάσεων φυσικού περιβάλλοντος για τη δημιουργία πάρκου ΑΠΕ, οικιστικές ζώνες που επεκτάθηκαν και εφάπτονται πλέον σε βιομηχανικές περιοχές, ή κτηνοτροφικές περιοχές ή ζώνες λατόμευσης.
Όλα αυτά, είπε, ενώ ακόμα αναμένουμε την εκπόνηση του Σχεδίου για τη Νήσο που πρέπει να υποβάλει ο Υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τη νομοθεσία και να εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Ανέφερε ακόμα ότι η καθυστέρηση στην ετοιμασία ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού είναι απαράδεκτη και θα πρέπει η Κυβέρνηση άμεσα να προχωρήσει με την εκπόνηση του σχεδίου για τη νήσο και να σταματήσει το ένα υπουργείο να ρίχνει τις ευθύνες στο άλλο.
Χρειάζεται πολιτική βούληση από την Κυβέρνηση για να μπορέσει να προχωρήσει, πρόσθεσε. Είπε επίσης ότι το ΑΚΕΛ ζήτησε από την Επιτροπή όπως στην επόμενη συνεδρία για το θέμα κληθούν οι αρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών, Εμπορίου, Γεωργίας και ο Υφυπουργός Τουρισμού, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό.
Aπό ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις