Σοκάρουν οι αναφορές σε τοπική ιστοσελίδα του Λιβάνου που επικαλείται πληροφορίες από το έγκυρο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων αλλά και το Reuters. Σύμφωνα με το δημοσιεύματα, η θάλασσα μεταξύ Λιβάνου – Κύπρου αποτέλεσε το τελευταίο διάστημα τον «υγρό» τάφο αρκετών ανθρώπων.
Επιμέλεια: Στέλιος Στυλιανού
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, άντρες και γυναίκες και παιδιά διακινδυνεύοντας τη ζωή τους επιβιβάστηκαν σε «βάρκες του θανάτου» όπως τις αναφέρει με την ελπίδα να τους δοθεί άσυλο στην Κύπρο, η οποία απέχει περισσότερο από 200 χλμ και είναι το πιο σύνηθες σημείο αναχώρησης για αυτές τις επικίνδυνες διαβάσεις.
«Αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, οι επιβάτες στις βάρκες του θανάτου έπλεαν για την Κύπρο, αλλά δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους» συνεχίζει το δημοσίευμα που προσθέτει πως πολλοί από αυτούς μάζεψαν όσα λεφτά μπορούσαν ώστε να πληρώσουν ένα λαθρέμπορο και να έχουν ένα καλύτερο μέλλον.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων όσοι θέλουν να κάνουν το επικίνδυνο αυτό ταξίδι πλήρωσαν από $3000 ο καθένας ενώ τους υπόσχονταν ότι θα είχαν τροφή και νερό και ότι θα έφταναν με ασφάλεια στην Κύπρο.
«Έτσι, ένα πλοίο σε κακή κατάσταση, που μεταφέρει περισσότερους από τη μέγιστη χωρητικότητα του, έφτασε στην Κύπρο σε ένα επικίνδυνο ταξίδι που αποδείχθηκε θανατηφόρο» γράφει ο συντάκτης Souad Lazkani.
«Θα φτάσουμε στον προορισμό μας ή θα πεθάνουμε προσπαθώντας. Αλλά εδώ στον Λίβανο, πεθαίνουμε σιγά σιγά», δήλωσε ο Mohamad στο Sky News, ένας από τους μετανάστες που επέστρεψαν στο Λίβανο, αφού η βάρκα που επέβαινε έφτασε στο νησί μας ωστόσο οι επιβαίνοντες σε αυτήν μεταφέρθηκαν πίσω στην Τρίπολη.
Φωτογραφία από βάρκα που σταμάτησαν οι Αρχές του Λιβάνου την Κυριακή 4/10 (37 επιβαίνοντες)
«Σε αντίθεση με τον Mohamad, ο οποίος επέστρεψε ζωντανός, ορισμένοι επιβάτες που έφυγαν δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους και δεν επέστρεψαν ποτέ» τονίζεται στο δημοσίευμα στο οποίο γίνεται λόγος πως: «Περισσότεροι από 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο τελευταίο ‘θανατηφόρο σκάφος’ (η αναφορά είναι για πριν δύο βδομάδες) που έπλευσε από την ακτή του Miniyeh με προορισμό την Κύπρο, το οποίο βρέθηκε για μια εβδομάδα στην θάλασσα.
Από περίπου 50 επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων ανδρών, γυναικών και παιδιών, μόνο 36 βρέθηκαν ζωντανοί, σύμφωνα με το Reuters.
«Μια μητέρα, που έκανε το πολύ επικίνδυνο ‘ταξίδι’ με τα παιδιά της, βίωσε την κόλαση πάνω στη βάρκα του θανάτου. Το βρέφος της, διψασμένο και πεινασμένο, πέθανε μπροστά στα μάτια της και έπρεπε να ρίξει το κορμάκι του στο νερό» αναφέρει το δημοσίευμα.
«Είναι τραγικό, αλλά ο γιος της δεν ήταν το μόνο παιδί που πέθανε και ρίχτηκε στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του επικίνδυνου ταξιδιού. Αφού ο 3χρονος ξάδερφος του πέθανε, ένας επιβάτης πουπήδηξε από το σκάφος στο νερό για να κολυμπήσει αναζητώντας βοήθεια. Είναι ακόμα χαμένος στη θάλασσα και θεωρείται ότι είναι νεκρός»
Η μητέρα του παρακαλεί τις αρχές να τον βρουν είτε νεκρό είτε ζωντανό.
Γίνεται αναφορά πως ακόμα ένας άντρας, Συριακής καταγωγής που ονομάζεται Chadi έκανε το ίδιο. Όντας πατέρας ο ίδιος, πήρε την πρωτοβουλία να αναζητήσει βοήθεια για δύο παιδιά που πεθαίνουν από πείνα και δίψα σε αυτό το «καταραμένο» σκάφος.
Η Σουάντ δεν περίμενε ότι ο σύζυγός της, ο οποίος επέλεξε να διασχίσει τη θάλασσα πάνω σε ένα από τα πλοία του θανάτου για να ξεφύγει από την ακραία φτώχεια στο βόρειο Λίβανο, θα τον είχαν ‘καταπιεί’ τα κύματα πριν φτάσει στην Κύπρο, και ούτε το σώμα του δεν θα εντοπιζόταν. «Περιμένω το να μου φέρουν το σώμα του συζύγου μου» λέει καθώς αγκαλιάζει κλαίγοντας το μωρό της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Φαίνεται ότι κάθε μέρα υπάρχει μια τραγωδία και νέες ιστορίες ατελείωτου θανάτου» καταλήγει ο συντάκτης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις