Βρισκόμαστε σήμερα ενώπιον σημαντικών συγκυριών που δύνανται να ανοίξουν τον δρόμο για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου.
Μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης 06/10, σε ειδική εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κύπρου για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Κορνηλίου ανέφερε ότι «στόχος μας παραμένει να πετύχουμε μια βιώσιμη και συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και στη βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ».
Η επίτευξη μιας τέτοιας συνολικής διευθέτησης θα στείλει παράλληλα ένα θετικό μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης σε μια ιδιαίτερα ταλανισμένη περιοχή, όπως τη δική μας, συμπλήρωσε.
Στην ομιλία του για την πορεία της εξωτερικής πολιτικής από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Κορνηλίου αναφέρθηκε στους παράγοντες που συνέβαλαν στη διαμόρφωσή της και περιέγραψε τους τρεις βασικούς της πυλώνες, που, όπως είπε, εξυπηρετούν ταυτόχρονα και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
Έκανε παράλληλα λόγο για εποχή γεωπολιτικής αβεβαιότητας, όπου αμφισβητούνται οι βασικές συνισταμένες των διεθνών σχέσεων, το διεθνές δίκαιο και η πολυμέρεια, ο παραδοσιακός τρόπος άσκησης της διπλωματίας, δημιουργώντας σκηνικό πολιτικής αστάθειας.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στο πολύπλοκο πλαίσιο προκλήσεων και απειλών, η διαχείριση των οποίων, όπως είπε, φαντάζει αδύνατη χωρίς διάλογο και συνεργασία, ενώ επεσήμανε και την ανάγκη περιφρούρησης της διεθνούς έννομης τάξης, αλλά και την επιδίωξη μίας πολιτικής προσέγγισης «που να διέπεται από προβλεψιμότητα».
Η οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό, η ξενοφοβία, οι τρομοκρατικές απειλές, η κλιματική αλλαγή, αλλά και το ξέσπασμα της πανδημίας δημιουργούν νέα δεδομένα, τα οποία εκμεταλλεύονται αποσταθεροποιητικοί παράγοντες, αμφισβητώντας βασικούς κανόνες της διεθνούς έννομης τάξης, συνέχισε.
Αναφέρθηκε στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ που, όπως είπε «αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού και οδηγούν σε αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Ο Πρέσβης Κορνηλίου αναφέρθηκε ακολούθως στους τρεις βασικούς πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αναβάθμιση των σχέσεων με όλα τα γειτονικά κράτη της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, την αναβαθμισμένη και ενεργό συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων με τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και με άλλους σημαντικούς δρώντες του διεθνούς συστήματος, ενώ μίλησε και για το ενεργειακό ερευνητικό πρόγραμμα εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ και την προοπτική να καταστεί η Ανατολική Μεσόγειος ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη, αναβαθμίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.
Μεταξύ άλλων, μίλησε για το δίκτυο των τριμερών συνεργασιών και είπε ότι «Κύπρος και Ελλάδα, με απόλυτα συγχρονισμένο βηματισμό, έχουν διεθνώς αποδείξει τον ρόλο τους ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, μέσα από τη συμπεριφορά τους και τη ξεκάθαρη επιδίωξη τους για επίλυση προβλημάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Ιδιαίτερα σε μία περίοδο σημαντικών προκλήσεων και απειλών, η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη διεθνή νομιμότητα και το Διεθνές Δίκαιο στην περιφέρειά της και εντός ΕΕ, προωθώντας τον διάλογο, τη συνεργασία και το κοινό όραμα για ειρήνη και σταθερότητα, ως βασικές προτεραιότητες της εξωτερικής της πολιτικής» κατέληξε ο κ. Κορνηλίου.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις