Νομοσχέδιο, το οποίο δίδει την εξουσία στην Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να εκδώσει απόφαση για επέκταση μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2021 της περιόδου λήψης έκτακτων μέτρων στήριξης εργαζομένων, αυτοεργοδοτουμένων και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID19, συζήτησε σήμερα κατ΄ επείγον η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου.
Παράλληλα, το νομοσχέδιο δίδει την εξουσία στην Υπουργό Εργασίας να πιστώνει τις εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων μισθωτών και αυτοεργοδοτουμένων για να μην χρειαστεί να καταβάλουν οι ίδιοι τις εισφορές τους από τον περασμένο Μάρτιο που ξεκίνησε η εφαρμογή των έκτακτων μέτρων μέχρι και τον Μάρτιο του 2021 που θα επεκταθεί η περίοδος με βάση σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Η Επιτροπή συζήτησε σήμερα κατ΄ επείγον το νομοσχέδιο έτσι ώστε αυτό να μπορέσει να τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Παρασκευή, προτού λήξει, στις 12 Οκτωβρίου, με βάση τον υφιστάμενο νόμο, η εξουσία της Υπουργού Εργασίας να εκδίδει αποφάσεις για επέκταση της περιόδου λήψης έκτακτων μέτρων στήριξης εργαζομένων, αυτοεργοδοτουμένων και επιχειρήσεων.
Ταυτόχρονα, η Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι την Τετάρτη θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο άλλα σχέδια ειδικά για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που θα έχουν βάση το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού τα οποία δεν έχουν σχέση με την εξουσιοδότηση αυτή.
«Θα γίνει ένα ειδικό σχέδιο κατάρτισης έτσι ώστε με βάση το νόμο των κοινωνικών ασφαλίσεων, οποιοδήποτε σχέδιο ορίζεται από την Υπουργό το οποίο αφορά κατάρτιση ανέργων και εκδίδεται από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού να θεωρείται ως απασχόληση», εξήγησε.
Η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα τεθούν σε κατάρτιση για θέματα ασφάλειας, υγείας και υγιεινής «έτσι ώστε αυτοί οι έξι μήνες που θα βρίσκονται στο συγκεκριμένο σχέδιο κατάρτισης να θεωρούνται και συνεχής απασχόληση» και να δικαιούνται ανεργιακό επίδομα στη συνέχεια. Πρόσθεσε ότι αυτό το σχέδιο θα αφορά και απασχολούμενους οι οποίοι είναι δικαιούχοι του σχεδίου αλλά και άλλους.
Μιλώντας στην Επιτροπή Εργασίας, για το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι «η εξουσιοδότηση που δίδει ο νόμος για να εκδίδω αποφάσεις με όρους και προϋποθέσεις για τα ειδικά σχέδια τα οποία αφορούν τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται λόγω της πανδημίας, λήγει στις 12 Οκτωβρίου του 2020» με αποτέλεσμα για τους επόμενους μήνες μέχρι και τον Μάρτιο του 2021 «να μην μπορώ να εκδίδω αποφάσεις με βάση τον προηγούμενο νόμο».
«Με βάση τα δεδομένα πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί εξουσιοδότηση μέχρι τέλος Μαρτίου του 2021», είπε η κ. Αιμιλιανίδου και σημείωσε ότι εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους για τροποποίηση των σχεδίων.
Η Υπουργός Εργασίας ζήτησε επίσης από τους Βουλευτές να της δώσουν την εξουσία για τροποποίηση κάποιων άρθρων του νόμου περί κοινωνικών ασφαλίσεων για να έχει την δυνατότητα να προβαίνει σε πιστώσεις και παράλληλα, όπως εξήγησε, να θεωρείται η εργασία κάποιου που συμμετέχει στα ειδικά σχέδια ως συνεχής απασχόληση για να δικαιούται ανεργιακό επίδομα μετά την λήξη των σχεδίων τον Μάρτιο του 2021.
Αναφερόμενη στο σύνολο των σχεδίων που υπάρχουν, η Υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι υπάρχουν σχέδια που αφορούν την πανδημία του κορωνοϊού και υπάρχουν και τα σχέδια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου με βάση την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και με όλα αυτά τα σχέδια καλύπτεται η πρόσληψη ανέργων, με προϋπόθεση για ένταξη των επιχειρήσεων να μην έχουν προχωρήσει σε απολύσεις και να μην έχουν μειώσει μισθούς.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που δεν θέλουν να συμμετάσχουν πλέον στα σχέδια, η κ. Αιμιλιανίδου προειδοποίησε ότι «όσες επιχειρήσεις θα απολύσουν προσωπικό ή θα μειώσουν μισθούς χωρίς να ακολουθήσουν την διαδικασία του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων ή θα μειώσουν ώρες εργασίας χωρίς την ανάλογη συζήτηση στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, μια μέρα η πανδημία θα τελειώσει» και αυτές οι επιχειρήσεις δεν θα δικαιούνται πλεονασμό και θα πρέπει να αποζημιώσουν τους υπαλλήλους τους, διότι θεωρείται προσωρινή μείωση του κύκλου εργασιών τους.
«Υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις του εργατικού δικαστηρίου που λένε ότι οποιαδήποτε προσωρινή μείωση του κύκλου εργασιών δεν θεωρείται ως λόγος πλεονασμού», τόνισε και υπογράμμισε πως όταν τελειώσει η πανδημία, δεν θα εγκρίνονται για αυτές τις επιχειρήσεις αιτήματα που υπάρχουν κατά δεκάδες για πρόσληψη φοιτητών και ξένων εργατών.
Ανέφερε ότι αυτά όλα είναι αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου και ότι υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα, σημειώνοντας ότι «ένας καλός εργοδότης που σέβεται τους νόμους και εκτιμά το προσωπικό του μπορούν και τα αιτήματα του να επεξεργάζονται και να τυγχάνουν υλοποίησης σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα».
Επιπλέον, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι την προβληματίζει και θα τεθεί προς εξέταση το κατά πόσον μια επιχείρηση θα δικαιούται να συμμετάσχει στα κυβερνητικά σχέδια στήριξης όταν κάποιον μήνα (π.χ. Αύγουστο) είχε μια κερδοφορία και ένα κύκλο εργασιών που καλύπτει τις ανάγκες της, παρά το γεγονός ότι τον ερχόμενο Νοέμβριο έχει μείωση κύκλου εργασιών.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου λέγοντας ότι η οικονομία χρειάζεται ακόμη στήριξη λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΑΚΕΛ, Ανδρέας Φακοντής είπε ότι μέσα από αυτό το νομοσχέδιο θα επεκταθεί η περίοδος μέχρι και τα τέλη Μαρτίου του 2021, προσθέτοντας ότι μέσα από το νομοσχέδιο δίδεται και η εξουσία στην Υπουργό να τροποποιήσει συγκεκριμένες πρόνοιες του νόμου κοινωνικών ασφαλίσεων.
Μέσα από την εξουσία, σύμφωνα με τον κ. Φακοντή, θα δοθεί η δυνατότητα στην Υπουργό να πιστωθούν οι εισφορές στις κοινωνικές ασφαλίσεις για όσους συμμετείχαν στα κυβερνητικά σχέδια που αφορούν τα ειδικά σχέδια ανεργίας, μητρότητας, ασθένειας, προστασίας φύλαξης παιδιών.
Είπε ακόμη ότι την ίδια στιγμή θα πιστωθούν οι κοινωνικές ασφαλίσεις στους συνταξιούχους που έκαναν χρήση της πρόωρης συνταξιοδότησης από το 63ο έτος ηλικίας οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται και δεν δικαιούνται επίδομα, αλλά θα τους δοθεί η δυνατότητα, όπως είπε, να πιστωθούν τις κοινωνικές ασφαλίσεις και να μην χρειαστούν να καταβάλουν οι ίδιοι είτε μισθωτοί είτε αυτοεργοδοτούμενοι τις κοινωνικές ασφαλίσεις από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Μάρτιο του 2021.
Ο κ. Φακοντής είπε ακόμη ότι η Υπουργός ξεκαθάρισε ότι καμία επιχείρηση δεν θα μπορεί να προχωρήσει στον τερματισμό απασχόλησης εργαζομένων με την προϋπόθεση ότι θα τους στείλει στο Ταμείο Πλεονασμού, προσθέτοντας ότι αν οι επιχειρήσεις χρησιμοποιήσουν το επιχείρημα πως υπήρξε μείωση του κύκλου εργασιών, η μείωση είναι προσωρινή και λόγω της πανδημίας και δεν θα εγκριθεί η αίτηση για πλεονασμό.
Ανέφερε επίσης ότι οι εργοδότες που θα επιχειρήσουν να απολύσουν προσωπικό δεν θα δικαιούνται ένταξη σε σχέδια, όπως επιδότηση νέων εργαζομένων ή ανέργων ούτε θα δικαιούνται να εργοδοτήσουν εργαζόμενους ή φοιτητές από τρίτες χώρες για συγκεκριμένη περίοδο, αλλά ούτε και θα μπορούν, όπως είπε, να ενταχθούν στα σχέδια κατάρτισης.
Είπε ακόμη ότι «για όσους θα συνεχίσουν να εργοδοτούν προσωπικό θα τους δοθούν κίνητρα τα οποία θα έχουν την δυνατότητα να στείλουν προσωπικό τους να εκπαιδευθεί για θέματα ασφάλειας και υγείας» και θα επιδοτηθεί σε αυτή την περίοδο περίπου κατά 25% ο μισθός, ενώ θα τους δοθεί η δυνατότητα, όπως είπε, «εάν οι επιχειρήσεις μπορούν, να εργοδοτήσουν νέο προσωπικό με κάλυψη του κόστους μέχρι και 850 ευρώ».
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης να επεκτείνει τα προγράμματα στήριξης της εργασίας μέχρι και τον Μάρτιο του 2021.
Επίσης, ο κ. Περδίκης χαιρέτισε την δήλωση της Υπουργού Εργασίας ότι «όσες επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε αναίτιους πλεονασμούς και απολύσεις σε αυτή την περίοδο δεν θα καλυφθούν από το Ταμείο Πλεονασμού και θα υπάρξει διαδικασία αντικινήτρων».
Πρόσθεσε ότι «μέσα από ένα πλαίσιο κινήτρων και αντικινήτρων οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κάνουν δεύτερες σκέψεις αν σκέφτονται την περίοδο μετά το τέλος του Οκτωβρίου να προχωρήσουν σε απολύσεις και πλεονασμούς».
Ανέφερε ότι αυτή η προσπάθεια που γίνεται σε συνεργασία της Κυβέρνησης και των συντεχνιών των εργαζομένων αλλά και την στήριξη της Βουλής είναι προς την σωστή κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι «η στήριξη προς τις επιχειρήσεις θα πρέπει να γίνεται με την βασική προϋπόθεση ότι στηρίζεται το δικαίωμα στην εργασία και μειώνονται στο ελάχιστο οι απολύσεις».
«Επιχορηγήσεις κρατικές χωρίς την στήριξη των εργαζομένων για εμάς είναι δώρο άδωρον», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η σωστή μέχρι σήμερα σε γενικές γραμμές, εφαρμογή προγραμμάτων και σχεδίων από το Υπουργείο Εργασίας έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα εργοδότησης, έχει μειώσει το κίνδυνο της ανεργίας και έχει κρατήσει και την αγορά σε ένα βιώσιμο επίπεδο, κάτι που έχουν σημειώσει και οι οίκοι αξιολόγησης».
Ο κ. Περδίκης είπε ότι «αυτή την σωστή πορεία πρέπει να την διατηρήσουμε και τους επόμενους μήνες οι οποίοι μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολοι από τους προηγούμενους».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις