ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: 'Δεν βλέπω στοχεύσεις και φαντάσματα - Όταν είσαι μικρό κράτος αξιοποιείς όλα τα μέσα που έχεις στην διάθεση σου...'

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: 'Δεν βλέπω στοχεύσεις και φαντάσματα - Όταν είσαι μικρό κράτος αξιοποιείς όλα τα μέσα που έχεις στην διάθεση σου...'

Για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την προσέγγιση της Κύπρου στο θέμα κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μίλησε το πρωί της Τρίτης (06/10) ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Επιμέλεια: Άντρος Ιωάννου

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να τερματιστούν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και να ξεκινήσουν οι συνομιλές απ' εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά.

Σχετικά με την μη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι 'κατά την διάρκεια της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μια ομάδα κρατών ζήτησε όπως το θέμα με τις κυρώσεις να μην προχωρήσει για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι για να μην γίνει επίκληση από την Τουρκία και να μην προσέλθει σε διάλογο με την Ελλάδα. Ο δεύτερος είναι ότι γινόταν μια προσπάθεια για να πειστεί η Τουρκία για αποκλιμάκωση στην Κύπρο. Το όλο θέμα επηρέαζε τις αποφάσεις για την Λευκορωσία και δημιουργούσε ένα πολύ αρνητικό κλίμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση'.

'Ζητήθηκε χρόνος για να γίνει αποκλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας. Ο Δεκέμβριος είναι το τέλος αυτού του δρόμου, όπου η Τουρκία θα δείξει αν αποδέχεται την προσφορά που της γίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση', πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Όσον αφορά την κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση σχετικά με την στάση της στο θέμα των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι 'αν δεν υπήρχε όλη η προσέγγιση που είχαμε στο θέμα της Λευκορωσίας, ενδεχομένως να μην είχαμε αυτά τα αποτελέσματα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όταν είσαι μικρό κράτος χρησιμοποιείς όλα τα μέσα που έχεις την διάθεση σου. Σαν Κυπριακή Δημοκρατία, αν δεν ζητήσεις, δεν θα λάβεις τίποτε. Αν είσαι ένα κράτος σαν την Κύπρο πρέπει να απαιτείς και να μην φοβάσαι ότι θα τσαλακωθείς επειδή κάποιοι δεν συμφωνούν μαζί σου'.

Για την αποχώρηση του 'Γιαβούζ' από την κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι είναι άγνωστο αν θα επιστρέψει, ωστόσο ανέφερε ότι είναι μια θετική εξέλιξη και εξέφρασε την ελπίδα όπως αποχωρήσει και το Μπαρμπαρός.

'Δεν δικαιολογούνται πανηγυρισμοί, στόχος είναι η αποκλιμάκωση', πρόσθεσε.

Σχετικά με το αν ο ίδιος έχει στοχοποιηθεί, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε λέγοντας 'όχι δεν βλέπω ούτε στοχεύσεις, ούτε φαντάσματα’.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι 'μας ανησυχούν οι απειλές που ακούγονται από την Τουρκία. Είμαστε σε επαφή με την διεθνή κοινότητα έτσι ώστε να αποτραπούν δεδομένα που θα δυσκολεύουν την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού'.

'Η πάροδος του χρόνου δυσκολεύει τα πράγματα, δημιουργούνται τετελεσμένα', συμπλήρωσε.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός στην Κολομβία: Διευθυντής φυλακής δολοφονήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του

Σήμερα η ένσταση Οδυσσέα στο αίτημα Σαββίδη για παύση του - Πολυσέλιδη η έκθεση

Εκστρατεία Αστυνομίας: Στους δρόμους για ελέγχους φορτηγών και λεωφορείων – Τι προνοεί η νομοθεσία

Eurovision: Η πρόβα του My Number One που ούτε η Έλενα Παπαρίζου δεν είχε δει - Δείτε βίντεο

Βίντεο που κόβει την ανάσα: Φορτηγό συγκρούεται με αυτοκίνητο και κρέμεται στο κενό από γέφυρα στις ΗΠΑ - Ο τρόμος της οδηγού



Στη Λευκωσία σήμερα η Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό - Στο επίκεντρο το ζήτημα της Συρίας

Στη Λευκωσία σήμερα η Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό - Στο επίκεντρο το ζήτημα της Συρίας

Το ζήτημα της Συρίας και η επαναξιολόγηση του καθεστώτος περιοχών της χώρας, θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της Υπουργικής Συνόδου για το μεταναστευτικό, το οποίο πραγματοποιείται στη Λευκωσία με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν υπουργοί και αξιωματούχοι από την Ελλάδα, την Τσεχία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Δανία, την Ιταλία και τη Μάλτα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top