ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Νέα επεισόδια στη σειρά «Μίλα μου Ιστορικά» του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου

Νέα επεισόδια στη σειρά «Μίλα μου Ιστορικά» του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου

Στο πλαίσιο του συνεδρίου «Xριστιανική ετερότητα και συνύπαρξη πριν και μετά την Oθωμανική κατάκτηση: Η Κύπρος στο μεταίχμιο δύο κόσμων (16ος-17οςαι.)»

Η σειρά των διαδικτυακών διαλέξεων εμπλουτίζεται με τρία νέα επεισόδια-διαλέξεις του συνεδρίου «Xριστιανική ετερότητα και συνύπαρξη πριν και μετά την Oθωμανική κατάκτηση: Η Κύπρος στο μεταίχμιο δύο κόσμων (16ος-17οςαι.)». Το συνέδριο εντάσσεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Πτυχές της πολυθρησκευτικότητας και της ανθρωπογεωγραφίας στην πρώιμη νεότερη Κύπρο, από τους Βενετούς στους Οθωμανούς», με ανάδοχο φορέα το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου και παρουσιάζεται σήμερα Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.

Θεματική Διάλεξης με τίτλο «Πόλεμος της Κύπρου (1570–73) και χριστιανική ταυτότητα: μια νέα αφετηρία ιδεολογικών μετασχηματισμών»:
Ο Δ΄ Βενετοτουρκικός Πόλεμος (1570–73) ή «Πόλεμος της Κύπρου», όπως έμεινε ευρύτερα γνωστός, αποτέλεσε ένα αιματηρό σημείο τομής στην ιστορία του ευρύτερου μεσογειακού κόσμου, με συνέπειες που ξεπερνούν τα στενά συμφραζόμενα της εποχής, φθάνοντας μέχρι τις μέρες μας. Η διάλεξη στόχο έχει να εξετάσει τους ιδεολογικούς κραδασμούς που παρήχθησαν με σεισμικό επίκεντρο τον Πόλεμο της Κύπρου, καθώς και τον αντίκτυπό τους στις χριστιανικές κοινότητες του νησιού. Η παρουσίαση του θέματος εντάσσεται στo πλαίσιο του μεταδιδακτορικού προγράμματος «Πτυχές της πολυθρησκευτικότητας και της ανθρωπογεωγραφίας στην πρώιμη νεότερη Κύπρο, από τους Βενετούς στους Οθωμανούς», με ανάδοχο φορέα το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου.
Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή:
Ο δρ Χρυσοβαλάντης Κυριάκου εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ανατολικής Μεσογείου κατά τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο, έχοντας ως σημείο αναφοράς την πολυθρησκευτική κοινωνία της Κύπρου.


Θεματική Διάλεξης «Ένας κύπριος επίσκοπος πρόσφυγας στην Ιταλία»:
Ο Γερμανός Κουσκωνάρης ή Κουσκουνάρης, χειροτονείται επίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου (περί το 1575), με την απαρχή της Οθωμανικής κυριαρχίας στο νησί, και αναλαμβάνει την επισκοπή Λευκάρων, Αμαθούντος, Λεμεσού και Κουρίου. Ο λόγιος κύπριος επίσκοπος Γερμανός, εγκαταλείπει οριστικά την Κύπρο γύρω στα τέλη του 1579 ή αρχές του 1580 για τη Δύση, αναζητεί καταφύγιο στην Ιταλία με πρώτο σταθμό τη Βενετία, ενώ απαντά με βεβαιότητα στη Ρώμη ήδη από την 1η Ιουνίου του 1581. Στις αποσκευές του μεταφέρει, μεταξύ άλλων, και δύο τουλάχιστον χειρόγραφα αρχιερατικά ευχολόγια. Αρνείται την ορθόδοξη πίστη, υποβάλει ομολογία πίστης στον Πάπα και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και αναλαμβάνει εφημέριος στο Ναό του Αγίου Αθανασίου στο Ελληνικό Κολλέγιο της Ρώμης. Με την Perbrevis Instructio (19 Νοεμβρίου του 1596) ο Γερμανός θα είναι ο πρώτος ελληνόρρυθμος καθολικός επίσκοπος οργανικά ενταγμένος στα θεολογικά και κανονικά θέσμια της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή:
Ο Αρχιμ. Γρηγόριος Ιωαννίδης είναι Επίκουρος Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου με γνωστικό αντικείμενο τη «Λειτουργική». Παράλληλα, διακονεί ως Πρωτοσύγκελλος στην Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος.

Θεματική Διάλεξης «Προσκυνηματικές Διαδρομές στην Κύπρο κατά τον 16ο αιώνα»
Στην παρούσα ανακοίνωση εξετάζονται τα προσκυνήματα και οι προσκυνηματικές διαδρομές στην Κύπρο κατά τον 16ο αιώνα μέσα από τα αρχαιολογικά δεδομένα και τα ημερολόγια των προσκυνητών. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται σε προσκυνηματικά κέντρα, τα οποία αποτελούσαν πόλο έλξης για Ορθοδόξους και Λατίνους. Επίσης, θίγονται ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη συμβίωση διάφορων θρησκευτικών πληθυσμών στο νησί κατά την υπό εξέταση περίοδο. Η εν λόγω ανακοίνωση παρουσιάζει μέρος των αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος SpaMaP Cy της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το SpaMaP Cy μελετά τη διαχρονική εξέλιξη των θρησκευτικών προσκυνημάτων καθώς και της συνεπακόλουθης προσκυνηματικής τέχνης που αναπτύσσεται στην Κύπρο από τον 11ο μέχρι τον 16ο αιώνα. Παράλληλα εξετάζει τη θέση, το ρόλο που κατείχε η Κύπρος στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση πάντα με τα προσκυνηματικά - ταξιδιωτικά ρεύματα.

Σύντομο βιογραφικό της ομιλήτριας:
Η Ουρανία Περδίκη είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ακολούθησε μεταπτυχιακές της σπουδές στη βυζαντινή αρχαιολογία στην École Pratique des Hautes Études (Paris), και. εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille και στην École Pratique des Hautes Études (Paris) με θέμα την εικονογραφία των Κυπρίων αγίων (10ος-15ος αιώνας).

 

H σειρά διαλέξεων «Μίλα μου Ιστορικά» αποτελεί μία επιστημονικά τεκμηριωμένη και ταυτόχρονα φιλική στον ακροατή σειρά, από έγκριτους επιστήμονες που εστιάζουν σε διάφορα κυπρολογικά θέματα, τα οποία σχετίζονται με τα Μουσεία, Συλλογές, Εκθέσεις, Δράσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος, αλλά και ευρύτερα με όλες τις περιόδους της κυπριακής ιστορίας, αρχαιολογίας, ιστορίας της τέχνης και λογοτεχνίας.

Οι διαλέξεις παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη σελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος στο Facebook (Boccf), στην ιστοσελίδα μας (www.boccf.org) και σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες παροχής ήχου (Buzzsprout, Spotify, Google Podcasts: “Μίλα μου ιστορικά”).



Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου
Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία
Για πληροφορίες: 22 128157
www.boccf.org

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Σε κατάσταση συναγερμού Λευκωσία και Αθήνα για κοινή ΑΟΖ Τουρκίας- Συρίας - Ανοιχτή Γραμμή με Βρυξέλλες

• Έκλεισε ραντεβού μαζί τους για αγορά κρυπτονομισμάτων και τον λήστεψαν - Τον χτύπησαν στο κεφάλι και του απέσπασαν πολλές χιλιάδες ευρώ

• Οδηγοί Προσοχή: Έντονες βροχοπτώσεις σε διάφορές περιοχές της Κύπρου - Περιορισμένη ορατότητα στους αυτοκινητόδρομους

• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν

• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής

• Ευθύμιος Δίπλαρος και Αργυρώ Ροτσίδου εύχονται «καλά Χριστούγεννα» με τις πιτζάμες τους - Δείτε φωτογραφίες



Εξέδωσε Navtex για γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 5 η Λευκωσία

Εξέδωσε Navtex για γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 5 η Λευκωσία

Οδηγία Navtex για γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εξέδωσε το ΚΣΕΔ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top