Η Παράλληλη Βουλή λαμβάνοντας σάρκα και οστά αποτελεί σήμερα έναν ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα της συνεργασίας ανάμεσα στην εξουσία και τον λαό, ώστε να σμικρυνθεί και να απαλειφθεί η μεταξύ τους απόσταση, ώστε η ιδέα της αυτοθέσμισης του λαού να πραγματωθεί κατά το δυνατόν με τους πλέον σύγχρονους όρους.
Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης στην ομιλία του με τίτλο «Η συμμετοχικότητα και η διαδραστικότητα στις αποφάσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων (Παράλληλη Βουλή)» στο «First Cyprus Forum».
«Η συμμετοχικότητα και η διαδραστικότητα στις αποφάσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων υπήρξε από την αρχή της θητείας μου ως Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων το μεγάλο ζητούμενο», ανέφερε.
Όπως είπε, σε μια εποχή που τόσο πολιτειακοί θεσμοί όσο και δημοκρατικά πολιτεύματα βρίσκονται υπό διαρκή αμφισβήτηση, η ενεργοποίηση θεσμών συμμετοχικής δημοκρατίας θα μπορούσε να αποτελέσει μια απάντηση όχι μόνο για άρση της αμφισβήτησης, αλλά και, το σημαντικότερο, για διεύρυνση του όρου της δημοκρατίας.
«Πρόκειται για μια νέα μορφή προωθημένης δημοκρατικής διακυβέρνησης, η οποία εμπλέκει ενεργά τους πολίτες στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων, που στηρίζεται στη διαβούλευση, και για την επίτευξή της χρησιμοποιούνται την εποχή της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης σημαντικά εργαλεία της ραγδαία αναπτυσσόμενης τεχνολογίας, μιας τεχνολογίας που μπορεί πολύ περισσότερο ακόμα να αξιοποιηθεί», ανέφερε.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε, η Βουλή των Αντιπροσώπων προχώρησε στην ίδρυση της Παράλληλης Βουλής. Πρωταρχικός στόχος είπε, είναι η ανάπτυξη μιας διαδραστικής σχέσης της Βουλής με την κοινωνία και τους πολίτες, μέσω της οποίας θα ενισχυθεί η πολιτότητα, η σημαντική ιδιότητα του να είσαι πολίτης, που σήμερα δυστυχώς τυγχάνει «αποποίησης», με την ολοένα αυξανόμενη αποστασιοποίηση των πολιτών από την πολιτική σκέψη και δράση.
Πρόθεσή μας, πρόσθεσε, η μετατροπή της μεμψιμοιρίας και της άγονης άρνησης και διαμαρτυρίας σε ενεργό συμμετοχή και δράση. Περαιτέρω, είπε, η αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης, που παράγεται και αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια μέσα από τα ακαδημαϊκά μας ιδρύματα, των οποίων τα ορατά επιτεύγματα σε όλους τους κλάδους επιστημών θα πρέπει να αποτελέσουν όχι απλά μια δεξαμενή άντλησης ιδεών και γνώσεων, αλλά και πρότυπα πρακτικής εφαρμογής, οδηγός ενός συλλογικού πολιτικού πράττειν.
Η Παράλληλη Βουλή, είπε, επιδιώκοντας να δημιουργήσει ένα τέτοιο πλαίσιο, καθιστώντας τους πολίτες όχι μόνο κοινωνούς, αλλά και συνδιαμορφωτές πολιτικών διακυβέρνησης και κινητήριο μοχλό προώθησης και έκφρασης των συμφερόντων της κοινωνίας, θεσμοθέτησε τη λειτουργία επτά Παράλληλων Βουλών. Αυτές είναι η Βουλή για την Έρευνα, Καινοτομία και Ψηφιακή Διακυβέρνηση, η Βουλή για το Περιβάλλον, την Οικολογία-Αειφορία και την Υγεία, η Βουλή για τον Πολιτισμό, η Βουλή για την Κοινωνία των Πολιτών, η Βουλή για την Επιχειρηματικότητα, η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων και η Κυπριακή Παιδοβουλή.
Εξήγησε ότι οι Παράλληλες Βουλές λειτουργούν κατά τα πρότυπα λειτουργίας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Διέπονται από Κανονισμό Λειτουργίας, τον οποίο οι ίδιες θέσπισαν. Χωρίς να είναι νομοθετικά σώματα, λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τροφοδοτώντας με τη δράση τους το κοινοβουλευτικό έργο.
Η καινοτόμος αυτή δράση του κοινοβουλίου, εξήγησε, συνέπεσε με την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 75 χρόνων από την ίδρυση του οργανισμού. Στόχος, η έναρξη ενός παγκόσμιου διαλόγου για την οικοδόμηση του μέλλοντος της ανθρωπότητας.
«Η Παράλληλη Βουλή ενδεχομένως να υπήρξε το πρώτο σώμα παγκοσμίως που υιοθέτησε και ενέταξε στην ατζέντα της τους 17 διακηρυγμένους στόχους ανάπτυξης της πρωτοβουλίας Γκουτέρες UN75, ενσωματώνοντάς τους στις δράσεις εκάστης Βουλής. Πέραν αυτών, η Παράλληλη Βουλή εξέτασε θέματα που αφορούν αμιγώς την κυπριακή πραγματικότητα, όπως η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στον τομέα της υγείας, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το εθνικό οικογενειακό δίκαιο, την πνευματική ιδιοκτησία, την κυπριακή χειροτεχνία και αριστοτεχνία, την ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού κ.ά.», είπε.
Πρόσθεσε ότι στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού, η Παράλληλη Βουλή εξακολούθησε να λειτουργεί, χρησιμοποιώντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις νέες τεχνολογίες, μέσω κυρίως τηλεδιασκέψεων.
«Το μέχρι σήμερα έργο της, άκρως ικανοποιητικό. Έθεσε τον θεμέλιο λίθο για την οικοδόμηση ενός μόνιμου βήματος από το οποίο ο πολίτης αρθρώνει συντεταγμένα παρεμβατικό πολιτικό λόγο. Ενδεικτικά αναφέρω πως στις επτά Βουλές συμμετέχουν 500 Παράλληλοι βουλευτές, αριθμός που αντιστοιχεί σε έναν στους χίλιους ψηφοφόρους. Πρόκειται δηλαδή για μια πλατιά και ουσιαστική λαϊκή συμμετοχή από όλο το φάσμα της κοινωνίας», συμπλήρωσε.
Είπε επίσης ότι οι εισηγήσεις και τα συμπεράσματα εκάστης Βουλής απεστάλησαν, με τη λήξη της πρώτης συνόδου, τόσο στα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία όσο και στις καθ’ ύλην αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Θα τύχουν μελέτης και συζήτησης και, πιστεύω, θα εμβολιάσουν πολλές νομοθετικές πράξεις και κυβερνητικές ενέργειες.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις