Πλανώνται πλάνην οικτρά, όσοι θεωρούν παταγώδη αποτυχία της διπλωματίας της Κύπρου, την μη επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία, ανέφερε απόψε Παρασκευή (02/10) ο Διευθυντής του Γραφείου του ΠτΔ Πέτρος Δημητρίου, προσθέτοντας πως η Ένωση όχι μόνο καταδίκασε τις έκνομες ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά ενίσχυσε δραστικά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε ομιλία του στην εκδήλωση της ΝΕΔΗΣΥ με τίτλο «Αμμόχωστος, η φλόγα της επιστροφής», η οποία πραγματοποιήθηκε απόψε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία, όπως είπε, στο θέμα της Τουρκίας μεταξύ άλλων «δείχνει ξεκάθαρα την αυστηρή πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσει η εταιρική σχέση της σχέση με την Τουρκία, αφού τερματίσει τις έκνομες ενέργειες της εις βάρος και της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ωστόσο σημείωσε «κάποιοι εδώ στην Κύπρο μιλούν για τάχα απομόνωση της χώρας μας γιατί τόλμησε να ορθώσει ανάστημα. Μα οι αποφάσεις που προνοούν αυστηρές κυρώσεις, αν δεν τερματιστεί η προκλητικότητα της Τουρκίας, ήταν ομόφωνες. Κάποιοι θεωρούν παταγώδη αποτυχία της διπλωματίας μας πως δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις» είπε προσθέτοντας πως «πλανώνται πλάνην οικτρά».
Αφού ανέφερε ότι «οι κυρώσεις δεν υπήρξαν ποτέ αυτοσκοπός και φορτικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το επανέλαβε πολλές φορές» είπε πως «στόχος εξ αρχής ήταν ο διάλογος και η αποκλιμάκωση της έντασης. Η όλη διαχείριση έφερε το ζητούμενο, δηλαδή το εντονότερο μέχρι σήμερα ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο για να καταδικάσει απλά, αλλά και να ενισχύσει δραστικά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Το βάρος πλέον είπε ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας «είναι πλέον στην Άγκυρα και οι επιλογές ξεκάθαρες. Είτε εταιρική σχέση είτε κυρώσεις» ανέφερε και πρόσθεσε πως «μόνο τυχαία δεν είναι η αρχική αντίδραση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο κατηγόρησε Κύπρο και Ελλάδα ότι επιχειρούν να θέσουν υπό ομηρία την Τουρκία».
Αναφερόμενος στα τεκτενόμενα γύρω από την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου ο κ. Δημητρίου είπε πως «συμμεριζόμαστε απόλυτα τα αισθήματα πικρίας αλλά και την αγωνιώδη προσμονή για τις ενδεχόμενες εξελίξεις που ενδεχομένως θα προκύψουν στο θέμα της Αμμοχώστου. Στις προκλητικές θέσεις της Τουρκίας φανερώνεται, μεταξύ άλλων, μία καθόλα παράλογη και μονομερή στάση σφετερισμού μιας πόλης, η οποία, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789, υπόκειται σε ειδικό καθεστώς».
Είναι αυτόν τον αγώνα, συνέχισε «που ποτέ δεν εγκατέλειψε ο ΠτΔ εργαζόμενος με αποφασιστικότητα για επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, αφενός ως μέτρο συμμόρφωσης με τα σχετικά ψηφίσματα και αφετέρου ως ισχυρό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις για συνολική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος» και έκανε αναφορά σε διάφορες ενέργειες που έγιναν από το 2014 και εντεύθεν.
Όλες αυτές οι ενέργειες, πρόσθεσε «καταμαρτυρούν πως οι επίμονες προσπάθειες και τα διαβήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επιστροφή της Αμμοχώστου, προσκρούουν πάντοτε στην αδιαλλαξία και τις υπέρμετρες αξιώσεις που προβάλλουν οι κατοχικές δυνάμεις και κατ’ επέκταση η Τουρκία. Αξιώσεις τις οποίες αντί να περιορίζει, κλιμακώνει όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα, σε διάφορα επίπεδα, οι οποίες έχουν καταδικασθεί από τη διεθνή κοινότητα».
Οι πρωτοβουλίες και οι επίμονες προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, συνέχισε «επικεντρώνονται στην επίτευξη μιας λειτουργικής, βιώσιμης και αποδεκτής από όλους τους νόμιμους κατοίκους της πατρίδας μας, λύσης. Μια λύση που θα προνοεί την εγκαθίδρυση ενός πραγματικά ανεξάρτητου κράτους, πλήρως απαλλαγμένου από αναχρονιστικές εγγυήσεις και την παρουσία ξένων στρατευμάτων, ώστε να διασφαλίζονται ειρηνικές συνθήκες ευημερίας και προόδου».
Και επειδή εξήγησε ο κ. Δημητρίου «η συγκεκριμένη αναφορά, σε κάποιους θα μοιάζει με σύνθημα, κάποια άλλα πάλι κόμματα της αντιπολίτευσης την αντιλαμβάνονται ως πρόσχημα και προϋποθέσεις του Νίκου Αναστασιάδη για να μην επιστρέψει τάχατες στο τραπέζι του διαλόγου» ξεκαθάρισε πως «ανεξάρτητο κράτος είναι εκείνο που δύναται να λάβει αποφάσεις και να αυτοδιοικηθεί χωρίς να αναμένει εγκρίσεις από κανένα άλλο», χωρίς να τελεί υπό ομηρία και χωρίς οι πολιτικές του να οφείλουν να είναι αρεστές σε τρίτους.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: 'Πυρ ομαδόν' κομμάτων στον Νίκο Αναστασιάδη- ‘Η κυβέρνηση απέτυχε’ - ‘Να συγκαλέσει άμεσα Εθνικό Συμβούλιο’
Στον δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου ανέφερε πως «οι νέοι μας, που δεν είχαν το προνόμιο να γεννηθούν και να ζήσουν στην Αμμόχωστο, μπορούν τώρα να την γνωρίσουν μόνο μέσα από τους καλλιτέχνες, τους λογοτέχνες, τους αθλητές, μέσα από όλους τους δημιουργούς της, από τις πρωτογενείς μαρτυρίες των γονιών και των παππούδων τους και από ανθρώπους που την κατέστησαν ανά τους αιώνες, το στολίδι της Μεσογείου».
Πρόσθεσε ότι «είναι μεγάλη η ευθύνη και η υποχρέωση που έχουμε να μεταφέρουμε τη γνώση αυτή στους νέους» και σημείωσε πως «πρέπει να παραμείνουμε αγέρωχοι παραστάτες μεταλαμπάδευσης και συντήρησης της μνήμης των κατεχόμενων εδαφών μας, ούτως ώστε μέσα από τις επίμονες προσπάθειες που πρέπει να καταβάλλουμε καθημερινά, να βρεθούμε σύντομα πίσω στη γη που μας γέννησε».
Ως Δήμος Αμμοχώστου, σημείωσε «θα κάνουμε όλα όσα περνούν από το χέρι μας για να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα. Συνεχίζουμε την ολόπλευρη κινητοποίηση εντός και εκτός Κύπρου και απευθυνόμαστε προς κάθε κέντρο αποφάσεων με στόχο να προλάβουμε τις απειλές της Τουρκίας» είπε και πρόσθεσε πως «σε αυτή την προσπάθεια, καλούμαστε όλοι οι Αμμοχωστιανοί να ενεργήσουμε ως μια γροθιά, ως ένας άνθρωπος, με ενότητα και αποφασιστικότητα».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις