ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορυφαία μέλη του Κογκρέσου συμμετείχαν στον διαδικτυακό εορτασμό της 60ης επετείου της ανεξαρτησίας της Κύπρου

Κορυφαία μέλη του Κογκρέσου συμμετείχαν στον διαδικτυακό εορτασμό της 60ης επετείου της ανεξαρτησίας της Κύπρου

Πάνω από 25 ηγετικά μέλη του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ, του επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, με τους δύο διεκδικητές της Προεδρίας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, βουλευτές Gregory Meeks και Brad Sherman, συμμετείχαν στον διαδικτυακό εορτασμό που διοργάνωσε η ΠΣΕΚΑ για την 60η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παρουσιάζοντας τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, δήλωσε ότι κατά την εξηντάχρονη ιστορίας της η Κυπριακή Δημοκρατία υπέφερε πολλά, με περισσότερους από 5.000 νεκρούς και 200.000 εκτοπισμένους.

«Αυτή η χώρα που έχασε περισσότερο από το 80% του εθνικού της εισοδήματος στέκεται σήμερα ψηλά, ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επιμείνει και χαιρετίζουμε όχι μόνο την Κυβέρνηση αλλά και τον λαό της Κύπρου, για την επιμονή τους μετά την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή και εξακολουθούν να αγωνίζονται για ελευθερία και δικαιοσύνη» είπε.

Σε μια έντονα συναισθηματική ομιλία, ο απερχόμενος πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ, είπε στους συμμετέχοντες ότι η ελευθερία και η δημοκρατία δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένες και επαίνεσε τους ηγετικούς παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας για τον πολυετή αγώνα τους για την ελευθερία της Κύπρου.

«Αν και σήμερα εορτάζουμε την ανεξαρτησία της Κύπρου από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1960, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η ανεξαρτησία δεν είναι πάντα σίγουρη. Η βάναυση εισβολή του 1974 από τουρκικές δυνάμεις οδήγησε σε δεκαετίες διαίρεσης και κατοχής. Και οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ακόμη και τώρα, απειλούν την κυπριακή και ελληνική κυριαρχία. Δυστυχώς, ο Πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται όχι απλώς απρόθυμος να συμβιβαστεί με την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και απρόθυμος να αντιστρέψει την ολοένα και πιο αντιδημοκρατική και αποσταθεροποιητική του συμπεριφορά σε ολόκληρη την περιοχή και στη χώρα του» είπε.

Ο Έλιοτ Ένγκελ εξέφρασε τη δέσμευσή του να συνεχίσει να αποκαλεί ως αυτό που είναι την τουρκική επιθετική επικίνδυνη συμπεριφορά, και να απαιτεί από τον Πρόεδρο Ερντογάν να επιστρέψει την Τουρκία στην κοινότητα των υπεύθυνων, δημοκρατικών και ελεύθερων εθνών.

Aπό ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top