"Το 20% όλων των τροφίμων που παράγουμε χάνεται ή σπαταλάται, αλλά ταυτόχρονα 33 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν ένα ποιοτικό γεύμα κάθε δεύτερη μέρα", προειδοποίησε σήμερα η η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου με αφορμή την 29 Σεπτεμβρίου, πρώτη Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την απώλεια τροφίμων και τα απόβλητα , ανακοινώνοντας ότι έως το 2023, η Κομισιόν θα προτείνει νομικά δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην ΕΕ.
Η Επίτροπος τόνισε με γραπτή δήλωση που εξέδωσε ότι "δεν υπάρχει δικαιολογία για τα απόβλητα τροφίμων" καθώς "αφήνει τους πιο ευάλωτους πολίτες εκτεθειμένους, είναι επιζήμια για το περιβάλλον και έχει τεράστιο οικονομικό κόστος. Το πλεόνασμα τροφής πρέπει να τροφοδοτεί άτομα που το χρειάζονται και να μην πηγαίνει στον κάδο".
"Πρέπει επειγόντως να επανασχεδιάσουμε τα συστήματα διατροφής μας. Φέτος, ο COVID-19 δεν μας ανάγκασε μόνο να ξανασκεφτούμε τον τρόπο ζωής μας και να προσαρμοστούμε στις νέες πραγματικότητες. Η πανδημία έχει επίσης αποδείξει τη σημασία των βιώσιμων συστημάτων τροφίμων, από τον τρόπο παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων, έως τις αλυσίδες εφοδιασμού που τα φέρνουν στα σπίτια μας", σημείωσε η Επίτροπος.
"Σε επίπεδο ΕΕ, έχουμε ήδη λάβει σημαντικά μέτρα τα τελευταία χρόνια για να μειώσουμε την απώλεια τροφίμων και τα απόβλητα, διασφαλίζοντας ότι τα επίπεδα αποβλήτων τροφίμων μετρώνται και αναφέρονται. Έχουμε δημιουργήσει μια πλατφόρμα της ΕΕ για τις απώλειες τροφίμων και τα απόβλητα τροφίμων, η οποία προσφέρει συστάσεις για τις πιο αποτελεσματικές δράσεις και χρησιμοποιούμε έρευνα και καινοτομία για να μοιραστούμε λύσεις και γνώσεις σχετικά με τις αιτίες της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ των πολιτικών και των φορέων", δήλωσε η Επίτροπος.
"Έχουμε επίσης αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές για τη δωρεά τροφίμων και την ασφαλή επαναχρησιμοποίηση τροφίμων για ζωοτροφές".
"Αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Παρά όλα τα μέτρα που ελήφθησαν σε τοπικό, εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, η μείωση της απώλειας τροφίμων και των αποβλήτων παραμένει σημαντική πρόκληση. Με τη στρατηγική `Farm to Fork`, έχουμε ξεκινήσει τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων που διασφαλίζει την επισιτιστική ασφάλεια και την πρόσβαση σε υγιή τρόφιμα από έναν υγιή πλανήτη. Ως μέρος του φιλόδοξου έργου μας για την επίτευξη αυτής της μετάβασης, θα προτείνουμε, έως το 2023, νομικά δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην ΕΕ", ανακοίνωσε.
"Πρέπει να ενεργήσουμε αποφασιστικά εάν θέλουμε να επιτύχουμε τον στόχο της αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για μείωση κατά το ήμισυ των κατά κεφαλήν παγκόσμιων απορριμμάτων τροφίμων και μείωση της απώλειας τροφίμων έως το 2030", ανέφερε.
"Δεν έχουμε ούτε στιγμή να διαθέσουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι περήφανος που προσχώρησα στο Champions 12.3, έναν συνασπισμό στελεχών από κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, διεθνείς οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών, καθώς και ερευνητές και αγρότες, με στόχο ακριβώς να βοηθήσουμε στη μείωση των παγκόσμιων απορριμμάτων τροφίμων έως το 2030, μειώνοντας παράλληλα την απώλεια τροφίμων", σημείωσε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις