Παρά την πανδημία, η Κύπρος χάριν στην πολύ καλή επιδημιολογική της εικόνα έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδειχθεί ως χειμερινός τουριστικός προορισμός, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την σταθερότητα στην κατηγοριοποίηση των χωρών βάσει της επιδημιολογικής τους κατάστασης.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα τουρισμού, ο κ. Περδίος τόνισε ότι παρά την πανδημία υπάρχουν τουρίστες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κύπρο, κάτι που αποδείχθηκε από τις αφίξεις ειδικά από τη Βρετανία τον Αύγουστο, παρά το ότι τους ζητείτο αρνητικό τεστ για κορωνοϊό.
Όπως είπε, ειδικά για τον Οκτώβριο υπάρχει ενδιαφέρον από την Βρετανία και τη Σουηδία, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για τους χειμερινούς μήνες.
Εξήγησε πως η πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου σε συνδυασμό με την επιδείνωση της κατάστασης σε άλλους προορισμούς βάζει την χώρα στον χάρτη των οργανωτών ταξιδίων για τους μήνες του χειμώνα.
«Ναι, αρκετοί οργανωτές ταξιδίων μας έχουν πει ότι η χώρα έχει μια μοναδική ευκαιρία να εδραιωθεί στην συνείδηση των ταξιδιωτών ως χειμερινός προορισμός», είπε, προσθέτοντας ότι το Υφυπουργείο θα συνεχίσει τη ψηφιακή του καμπάνια στέλνοντας το μήνυμα ότι η Κύπρος με την πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα παραμένει ανοικτή και έχει πολύ ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες.
«Παρά την πανδημία, η Κύπρος έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εδραιωθεί στη συνείδηση των ταξιδιωτών ως ολόχρονος προορισμός», είπε ο κ. Περδίος και συμπλήρωσε πως «η επιθυμία του Υφυπουργείου είναι να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία. Και αν δημιουργηθούν τα δεδομένα που θα μας επιτρέψουν να προσελκύσουμε τουρισμό τους χειμερινούς μήνες, πιστεύω ότι και πολλοί επιχειρηματίες θα υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια, είτε με δικές τους καμπάνιες είτε μένοντας ανοιχτοί».
Ο Υφυπουργός Τουρισμού τόνισε ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει μια υπάρξει μια σταθερότητα όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των χωρών. «Από τη στιγμή που υπάρχουν συχνές εναλλαγές στην κατηγοριοποίηση των χωρών, όχι μόνο δεν μπορούμε να κάνουμε σχεδιασμό αλλά ούτε και οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να καταρτίσουν τα πλάνα τους», πρόσθεσε.
Ο κ. Περδίος εξήγησε μάλιστα ότι έχει αποδειχθεί τους τελευταίους μήνες ότι τα κρούσματα από τουρισμό ήταν ελάχιστα και ο λόγος είναι ότι υπάρχουν τρία επίπεδα άμυνας κατά την είσοδο τουριστών στη χώρα, η απαίτηση για αρνητικό τεστ κορωνοϊού πριν την άφιξή τους, οι τυχαίες δειγματοληψίες, ενώ σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός υπάρχουν τα ξενοδοχεία καραντίνας.
«Άρα τα τρία επίπεδα πολύ ορθά τέθηκαν και λειτουργούν πολύ σωστά και συνεπώς ο προορισμός προστατεύεται από την εξάπλωση της νόσου από τουρίστες», είπε και πρόσθεσε: «Άρα, από τη στιγμή που το σύστημα είναι εκεί και δουλεύει, πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει πιο μεγάλη σταθερότητα όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των χωρών».
Όπως είπε, αν δεν γίνει αυτό «θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα με την αεροπορική συνδεσιμότητα και δεν μιλώ μόνο για τον τουρισμό». Συμπλήρωσε ακόμη ότι «θα έλθει μια ώρα που θα μιλάμε για το καλοκαίρι του 2021, αλλά για να προετοιμαστείς για την επόμενη περίοδο πρέπει να ξεκινήσεις από τώρα».
Σε σταυροδρόμι ο τουρισμός
Σε σχέση με την παγκόσμια ημέρα τουρισμού, ο κ. Περδίος τόνισε πως υπό διαφορετικές συνθήκες, η ημέρα αυτή θα αφιερωνόταν στην απογραφή των επιτευγμάτων, αλλά λόγω της διαταραχής που προκάλεσε η πανδημία, η ημέρα αυτή αφιερώνεται στην εξέταση των κινήσεων που πρέπει να γίνουν προκειμένου η τουριστική κίνηση παγκοσμίως να επανέλθει στα επίπεδα του 2019.
«Είναι μια παγκόσμια ημέρα τουρισμού πολύ διαφορετική από τις άλλες, δεν είναι μια μέρα που μιλάμε για επιτεύγματα αλλά μια μέρα κατά την οποία βλέπουμε το μέλλον και νέους τρόπους ανάπτυξης του τουρισμού και τουριστικού προϊόντος», είπε.
Με τη νόσο Covid-19 να παραμένει ενεργή και στην απουσία του εμβολίου, υπάρχει η παραδοχή από όλους ότι ο αριθμός των ταξιδίων στο εξωτερικό θα μειωθεί πάρα πολύ τα επόμενα χρόνια και ίσως πάρει τρία ή τέσσερα χρόνια για να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019.
Αυτό, εξήγησε, σημαίνει ότι για όλους τους τουριστικούς προορισμούς ότι θα πρέπει να αυξηθεί η ημερήσια δαπάνη ανά επισκέπτη έτσι ώστε να αντισταθμιστούν τα χαμένα έσοδα από τους μειωμένους αριθμούς τουριστών, κάτι που μπορεί να γίνει με την προσφορά νέων εμπειριών στους τουρίστες.
«Έτσι κι’ αλλιώς η Κύπρος βρισκόταν σε ένα σταυροδρόμι, τουριστικά, κάτι το οποίο περιλάμβανε και η Εθνική Στρατηγική Τουρισμού, που έλεγε ότι έπρεπε να εξετάσουμε άλλες μορφές τουρισμού με ανάπτυξη της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών, καθώς και ολόχρονου τουρισμού», είπε προσθέτοντας πως τα επόμενα χρόνια το Υφυπουργείο θα επισπεύσει τις σχετικές δράσεις που περιλαμβάνονται στην στρατηγική.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις