Οι τράπεζες θα πρέπει να εξετάσουν από μόνες τους το ενδεχόμενο να παρατείνουν τα μορατόριουμ καταβολής δόσεων στους πελάτες τους, αλλά θα πρέπει εξετάσουν την επίπτωση που μπορεί αυτό να έχει στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού τους, δήλωσε ο Πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ενρία.
Η αναφορά του Ιταλού Προέδρου του SSM αφήνει να νοηθεί ξεκάθαρα ότι μετά το πέρας των μορατόριουμ, που επιβλήθηκαν στην αρχή της πανδημίας, η επέκτασή τους θα επιβαρύνει τους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς τερματίζεται η διευθέτηση που έδωσε η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών επιτρέποντας στα δάνεια που τέθηκαν σε μορατόριουμ να μην ταξινομούνται ως μη εξυπηρετούμενα.
Σε συνέντευξη του στον σταθμό RTE, το κείμενο της οποίας αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του SSM, o κ. Ενρία είπε πως τα μορατόριουμ δόσεων ήταν αναγκαίο συστατικό των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, αφού απέτρεψαν την καταστροφή παραγωγικής ικανότητας και ενίσχυσαν τα οικονομικά των νοικοκυριών κατά την περίοδο των lockdown.
«Τώρα, καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, είναι σαφές ότι οι τράπεζες μπορούν κάλλιστα να εξετάσουν την επέκταση της αναστολής δόσεων στους πελάτες τους. Ωστόσο, ως επόπτες, πιστεύουμε ότι είναι επίσης σημαντικό οι τράπεζες να λάβουν υπόψη τον αντίκτυπο που αυτό μπορεί να έχει στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού τους», είπε ο κ. Ενρία.
Όπως είπε, οι τράπεζες πρέπει να αποφύγουν την αύξηση μη αναγνωρισμένων ΜΕΔ και εν τέλει, να διαχωρίσουν τους καλούς από τους κακούς πελάτες που είναι απίθανο να πληρώσουν.
«Συνεπώς είναι η ώρα οι τράπεζες να αρχίσουν να γίνονται πιο ενεργές στην αναγνώριση των θεμάτων στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και επίσης να αποφύγουν το φαινόμενο του γκρεμού στο τέλος της περιόδου των μορατόριουμ», είπε.
Αύξηση ΜΕΔ κατά €1,4 τρις στο κακό σενάριο
Εξάλλου, ο πρόεδρος του SSM επανέλαβε πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες εισήλθαν στην κρίση του κορωνοϊού με πολύ πιο ισχυρή θέση σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα και τα κεφάλαια και με πολύ πιο βελτιωμένη ποιότητα των περιουσιακών τους στοιχείων.
Σημείωσε πως η έρευνα αντικτύπου, που διενήργησε τον Ιούλιο ο SSM, κατέδειξε ότι κάτω από το σενάριο που οι οικονομολόγοι θεωρούν ως πιο πιθανό, οι τράπεζες θα αντέξουν μια βραχύβια και βαθιά ύφεση, όπως αυτή που βιώνουμε τώρα.
Βέβαια, πρόσθεσε, αν η ανάκαμψη είναι πιο αδύναμη και πιο αργή απ’ ότι αναμένεται τότε ο αντίκτυπος στους ισολογισμούς των τραπεζών θα είναι σκληρός.
«Και θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων», είπε, προσθέτοντας πως στο απαισιόδοξο σενάριο δυνητικά θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέα ΜΕΔ €1,4 τρισεκατομμυρίων, ποσό που είναι υψηλότερο από την αύξηση που παρατηρήθηκε στην προηγούμενη κρίση.
Συνεπώς, κατέληξε, «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και αυτό προτρέπουμε τις τράπεζες να κάνουν».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις