ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόεδρος εποπτικού συμβουλίου Ε.Κ.Τ: 'Εξέταση επέκτασης μορατόριουμ ανά πελάτη, αλλά προσοχή στον αντίκτυπο στους ισολογισμούς'

Πρόεδρος εποπτικού συμβουλίου Ε.Κ.Τ: 'Εξέταση επέκτασης μορατόριουμ ανά πελάτη, αλλά προσοχή στον αντίκτυπο στους ισολογισμούς'

Οι τράπεζες θα πρέπει να εξετάσουν από μόνες τους το ενδεχόμενο να παρατείνουν τα μορατόριουμ καταβολής δόσεων στους πελάτες τους, αλλά θα πρέπει εξετάσουν την επίπτωση που μπορεί αυτό να έχει στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού τους, δήλωσε ο Πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ενρία.

Η αναφορά του Ιταλού Προέδρου του SSM αφήνει να νοηθεί ξεκάθαρα ότι μετά το πέρας των μορατόριουμ, που επιβλήθηκαν στην αρχή της πανδημίας, η επέκτασή τους θα επιβαρύνει τους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς τερματίζεται η διευθέτηση που έδωσε η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών επιτρέποντας στα δάνεια που τέθηκαν σε μορατόριουμ να μην ταξινομούνται ως μη εξυπηρετούμενα.
 
Σε συνέντευξη του στον σταθμό RTE, το κείμενο της οποίας αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του SSM, o κ. Ενρία είπε πως τα μορατόριουμ δόσεων ήταν αναγκαίο συστατικό των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, αφού απέτρεψαν την καταστροφή παραγωγικής ικανότητας και ενίσχυσαν τα οικονομικά των νοικοκυριών κατά την περίοδο των lockdown.
 
«Τώρα, καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, είναι σαφές ότι οι τράπεζες μπορούν κάλλιστα να εξετάσουν την επέκταση της αναστολής δόσεων στους πελάτες τους. Ωστόσο, ως επόπτες, πιστεύουμε ότι είναι επίσης σημαντικό οι τράπεζες να λάβουν υπόψη τον αντίκτυπο που αυτό μπορεί να έχει στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού τους», είπε ο κ. Ενρία.
 
Όπως είπε, οι τράπεζες πρέπει να αποφύγουν την αύξηση μη αναγνωρισμένων ΜΕΔ και εν τέλει, να διαχωρίσουν τους καλούς από τους κακούς πελάτες που είναι απίθανο να πληρώσουν.
 
«Συνεπώς είναι η ώρα οι τράπεζες να αρχίσουν να γίνονται πιο ενεργές στην αναγνώριση των θεμάτων στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και επίσης να αποφύγουν το φαινόμενο του γκρεμού στο τέλος της περιόδου των μορατόριουμ», είπε.
 
Αύξηση ΜΕΔ κατά €1,4 τρις στο κακό σενάριο
 
Εξάλλου, ο πρόεδρος του SSM επανέλαβε πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες εισήλθαν στην κρίση του κορωνοϊού με πολύ πιο ισχυρή θέση σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα και τα κεφάλαια και με πολύ πιο βελτιωμένη ποιότητα των περιουσιακών τους στοιχείων.
 
Σημείωσε πως η έρευνα αντικτύπου, που διενήργησε τον Ιούλιο ο SSM, κατέδειξε ότι κάτω από το σενάριο που οι οικονομολόγοι θεωρούν ως πιο πιθανό, οι τράπεζες θα αντέξουν μια βραχύβια και βαθιά ύφεση, όπως αυτή που βιώνουμε τώρα.
 
Βέβαια, πρόσθεσε, αν η ανάκαμψη είναι πιο αδύναμη και πιο αργή απ’ ότι αναμένεται τότε ο αντίκτυπος στους ισολογισμούς των τραπεζών θα είναι σκληρός.
 
«Και θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική επιδείνωση στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων», είπε, προσθέτοντας πως στο απαισιόδοξο σενάριο δυνητικά θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέα ΜΕΔ €1,4 τρισεκατομμυρίων, ποσό που είναι υψηλότερο από την αύξηση που παρατηρήθηκε στην προηγούμενη κρίση.
 
Συνεπώς, κατέληξε, «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και αυτό προτρέπουμε τις τράπεζες να κάνουν».

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top