ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουλή: Επανέρχεται το θέμα της οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελ. Υπηρεσίας

Βουλή: Επανέρχεται το θέμα της οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελ. Υπηρεσίας

Την ανάγκη στήριξης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (ΕΥ) σε προσωπικό, προκειμένου να μπορεί να είσαι σε θέση να συνεχίσει το έργο της, υπέδειξε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, η οποία επαναφέρει εκ νέου το θέμα της οικονομικής ανεξαρτησίας τόσο της ΕΥ όσο και της Νομικής Υπηρεσίας. 

Η Επιτροπή συζήτησε σε σημερινή της συνεδρία το θέμα της άρνησης της εκτελεστικής εξουσίας στο αίτημα της ΕΥ για πλήρωση μονίμων θέσεων με τη διαδικασία πέντε προσώπων με συμβόλαια ορισμένου χρόνου. Βουλευτές συνέδεσαν την απόφαση της Κυβέρνησης με την αντιπαράθεση μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας και της ΕΥ, σε θέματα όπως τις πολιτογραφήσεις, με το Υπουργείο Οικονομικών να απαντά πως το αίτημα της ΕΥ συνεπάγεται αλλαγή του νόμου για τον προϋπολογισμό, ενώ η Υπηρεσία θα μπορούσε να υποβάλει αίτημα για την κάλυψη πέντε μόνιμων θέσεων που να καταχωρηθούν στον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό.
 
«Όλοι αναγνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο της ΕΥ και η Υπηρεσία έχει πρόβλημα υποστελέχωσης μονίμων θέσεων, το οποίο (η ΕΥ) προσπάθησε να επιλύσει ζητώντας αποπαγοποίηση πέντε θέσεων ορισμένου χρόνο έναντι των κενών θέσεων», ανέφερε ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο οποίος ενέγραψε το θέμα για συζήτηση στην Επιτροπή, προσθέτοντας ότι το θέμα εγγράφηκε στη συνεδρία λόγω της ανακοίνωσης της ΕΥ ότι το ΥΠΟΙΚ απέρριψε το αίτημα της για έγκριση της εξαίρεσης της απαγόρευσης πλήρωσης κενών θέσεων.
 
Αναγνώρισε μεν ότι η πλήρωση των 18 μονίμων θέσεων έχει ξεκινήσει, για να προσθέσει δε πως η διαδικασία θα πάρει σημαντικό χρόνο, ενώ οι ανάγκες της ΕΥ είναι άμεσες και επείγουσες.
 
«Πήραμε ένα τεράστιο Όχι»
 
Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, υπενθύμισε μεταξύ άλλων ότι το θέμα της ανεξαρτησίας της ΕΥ το είχε θέσει η Τρόικα, προσθέτοντας ότι επί προηγούμενου ΥΠΟΙΚ η ΕΥ είχε κατανόηση στα ζητήματα που είχε θέσει.
 
Όπως είπε, το 2012 οι εγκεκριμένες θέσεις της ΕΥ ήταν 119 και σήμερα είναι 115.  «Άρα μετά το μνημόνιο υπήρξε μια κατάργησης έξι θέσεων και στην πορεία μας έδωσαν 2 πρόσθετες θέσεις», είπε, για να προσθέσει πως «δεν ζητούμε νέες θέσεις, έχουμε κάποιες μόνιμες θέσεις και είπαμε να προσλάβουμε έκτακτους μέχρι να πάρουμε τους μόνιμους».
 
«Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ ήταν ένα τεράστιο όχι. Οι πέντε είναι περίπου το 10% των κενών θέσεων. Ζητήσαμε 5 έκτακτες θέσεις, αντιλαμβανόμαστε τις δύσκολες θέσεις που περνά ο τόπος και εξού δεν ζητήσαμε 5 μόνιμες θέσεις, ζητήσαμε πέντε έκτακτες», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι θέσεις αυτές ήταν κλίμακας Α11 με ετήσιο μικτό κόστος περίπου €40.000 για έκαστο υπάλληλο.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Παντελή, αναγνώρισε τον «πολύ σημαντικό» ρόλο της ΕΥ, για να σημειώνει ωστόσο ότι τα όσα έχουν αναφερθεί «δεν ευσταθούν».
 
«Η ΕΥ έχει ενισχυθεί σημαντικά από το 2012 μέχρι σήμερα και το προσωπικό της έχει αυξηθεί κατά 25%», είπε, εξηγώντας ότι προσωπικό της Υπηρεσίας από 119 έχει αυξηθεί σε 149 άτομα, που συνιστά αύξηση 25%, ενώ στην υπόλοιπη δημόσια υπηρεσία υπήρξε μείωση 7,7% και σε οργανικές θέσεις η μείωση είναι 22%.  «Αυτό δείχνει την έμπρακτη στήριξη του ΥΠΟΙΚ στην ΕΥ», συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Παντελή εξήγησε ακόμη ότι το αίτημα δεν αφορούσε αποπαγοποήιση θέσεων, αλλά πρόσληψη εκτάκτων υπαλλήλων ορισμένου, και υποβλήθηκε τον Μάρτιο του 2020, εν μέσω της πανδημίας και δεν μπορούσε να υλοποιηθεί, καθότι αυτό απαιτεί τροποποίηση του άρθρου 16 του περί προϋπολογισμού νόμου.
 
Πρόσθεσε επίσης ότι η πλήρωση 21 κενών θέσεων βρίσκεται σε εξέλιξη ενώπιον της ΕΔΥ και είναι ενώπιον της Βουλής η αποπαγοποίηση άλλων δύο θέσεων.
 
Ο ΓΔ της Βουλής σημείωσε επίσης ότι η οικονομική ανεξαρτησία «δεν σημαίνει ότι κάνω ό,τι θέλω για την πλήρωση θέσεων. Είναι λάθος να θεωρείται ότι υπάρχει θέμα οικονομικής ανεξαρτησίας επειδή δεν εγκρίθηκαν πέντε θέσεις» είπε.
 
Από την πλευρά της, η Λένια Ορφανίδου, Διευθύντρια του Τμήματος Διοίκησης και Προσωπικού είπε ότι θα ήταν πιο εύκολο η ΕΥ να ζητούσε την πλήρωση πέντε μονίμων θέσεων παρά την πρόσληψη εκτάκτων που απαιτεί την τροποποίηση του περί προϋπολογισμού νόμου.
 
Σημείωσε ότι η ΕΥ διαθέτει 115 οργανικές θέσεις, ενώ υπάρχουν 20 έκτακτοι έναντι κενών θέσεων, 5 αορίστου χρόνου και επίσης 9 αποσπασμένοι από την Ελεγκτική Υπηρεσία του πρώην Συνεργατισμού.
 
Απαντώντας, ο κ. Μιχαηλίδης διερωτήθηκε πώς βγήκε το νούμερο των 149 ατόμων, αφού, όπως είπε, ακόμη και με τις καθαρίστριες και τις γραμματείς το σύνολο είναι 139 άτομα, με τον ΓΔ του ΥΠΟΙΚ να απαντά στον Γενικό Ελεγκτή ότι παραπληροφορεί.
 
Παραθέτοντας τους δικούς του αριθμούς για το ελεγκτικό προσωπικό, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως σήμερα υπηρετούν 116 άτομα, 81 μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, επιπρόσθετα 5 έκτακτο αορίστου χρόνου, 20 άτομα με σύμβαση ορισμένου χρόνο, ένα άτομο αποσπασμένο από ΕΦ και εννέα από την ελεγκτική του Συνεργατισμού.
 
Εξάλλου, για το θέμα της οικονομικής ανεξαρτησίας, που έθεσε η πλειοψηφία των Βουλευτών, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως η ΕΥ «θέτει μετ’ επιτάσεως» και θα ήταν ευγνώμων αν η Βουλή έθετε το θέμα, για να προσθέσει ωστόσο ότι όταν το θέμα αυτό συζητήθηκε στην Επιτροπή Νομικών, ο τέως Γενικός Εισαγγελέας είπε πως λόγω της φύσεως του αιτήματος το σχετικό νομοσχέδιο πρέπει να έρθει από την εκτελεστική εξουσία. «Αλλά προβλέπω ότι τέτοιο θέμα δεν θα έλθει», πρόσθεσε.
 
Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως η Επιτροπή θα επιμείνει ότι το θέμα της ανεξαρτησίας πρέπει να προχωρήσει άμεσα διότι μια ανεξάρτητη υπηρεσία προσθέτει στο κύρος του κράτους.
 
Λέγοντας ότι πολλοί θεωρούν τη ΕΥ ως εχθρό, ο κ. Κουλίας πρόσθεσε ότι «ουδεμία αμφιβολία υπάρχει» ότι μια σωστά στελεχωμένη υπηρεσία σημαίνει καλύτερο έλεγχο και καλύτερη εξοικονόμηση πόρων για το κράτος.
 
Η εκ των Αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, εξήγησε πως διευκρινίστηκε πως η απόρριψη του αιτήματος έγινε διότι χρειάζεται τροποποίηση του νόμου κάτι που δεν μπορούσε να γίνει μεσούσης της πανδημίας και πρόσθεσε ότι το ΥΠΟΙΚ εισηγήθηκε να περάσει πλήρωση μόνιμων θέσεων.
 
«Δεν προκύπτει ούτε θέμα διαφωνίας, ούτε αντιπαράθεσης και κανείς δεν διαφωνεί ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι μηχανισμοί εξωτερικού ελέγχου», είπε, ενώ για το θέμα της ανεξαρτησίας υπενθύμισε τις αναφορές του τέως Γενικού Εισαγγελέα ότι το ζήτημα πρέπει να τύχει χειρισμού από την εκτελεστική εξουσία.
 
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, η Βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου χαρακτήρισε ως «υψίστης σημασίας» το ζήτημα της ενίσχυσης της ΕΥ προκειμένου να ενισχυθεί η διερεύνηση των ζητημάτων με εγκυρότητα και τεκμηρίωση.
 
Για το θέμα της οικονομικής ανεξαρτησίας, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι το ζήτημα μπορεί να προχωρήσει, αφού επιτεύχθηκε η οικονομική ανεξαρτησία του Κοινοβουλίου και συνεπώς μπορεί να προωθηθεί η αυτονόμηση τόσο της ΕΥ όσο και της Νομικής Υπηρεσίας.
 
Τέλος, ο Γιώργος Περδίκης συνέδεσε την μη έγκριση των πέντε θέσεων με την αντιπαράθεση, όπως είπε, της ΕΥ με την κυβέρνηση.

«Στα πλαίσια αυτού του ακήρυχτου πολέμου που διεξάγει η κυβέρνηση στην ΕΥ, το ΥΠΟΙΚ αρνήθηκε τη δυνατότητα αυτή στην ΕΥ. Ουσιαστικά προσπαθεί με διάφορους τρόπους να περιορίσει τις δυνατότητες του Γεν, Ελεγκτή», είπε, συνδέοντας το όλο ζήτημα και με την έκθεση της ΕΥ για τις πολιτογραφήσεις.
 
Είπε τέλος ότι πρέπει να προχωρήσει και το θέμα της ανεξαρτησίας της ΕΥ. «Όπως έκανε η Βουλή για τον εαυτό της επιβάλλεται να προχωρήσει η ανεξαρτησία της ΕΥ», κατέληξε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ενδεχόμενη διασπάθιση δημόσιου χρήματος στο ΡΙΚ - Πίνακας αξίας 4 χιλιάδων δώρο σε Υπουργό - Τι διερευνά η Επ. Ελέγχου

• Πτώση στις τιμές πετρελαίου μετά τη δήλωση Τραμπ ότι θα ζητήσει από ΟΠΕΚ να μειώσει τις τιμές

• Κίνδυνος για φωτιά - Αποσύρεται επικίνδυνος αυτόματος διακόπτης διαρροής από την κυπριακή αγορά - Δείτε φωτογραφία

• Ο όρος «φιλία» - Αυτοί είναι οι τρεις τύποι φιλίας που εξασφαλίζουν ειλικρινείς σχέσεις

• Γέφυρα Καλαβασού: Ενδεχόμενο πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης - Ανοιγοκλείνουν οι λωρίδες

• Έρχεται το S25 Edge - H Samsung ετοιμάζεται να «χτυπήσει» την Apple με το νέο της έξτρα λεπτό smartphone



Λετυμπιώτης: Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα

Λετυμπιώτης: Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα

Δεν είναι μέσα από τις όποιες δημόσιες συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών που μπορεί να δημιουργηθεί εκείνο το θετικό κλίμα που επιδιώκουμε, παρά στο τραπέζι του διαλόγου με ειλικρινή πολιτική βούληση, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top