Ανησυχίες ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού και επέκταση αλυσίδων όχι μόνο στην Λάρνακα αλλά και σε άλλες επαρχίες.
Αυτή είναι η θέση που εκφράζει το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας στο Υπουργείο Υγείας, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων, Κωνσταντίνος Τσιούτης, επισημαίνοντας ότι η έξαρση που παρατηρείται στην Λάρνακα θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη Κύπρο
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Καθηγητής Τσιούτης ανέφερε ότι οι επόμενες ημέρες θα δείξουν την ακριβή έκταση του προβλήματος. «Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στην αρχή των αλυσίδων, το οποίο σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να δούμε τις επόμενες ημέρες τον ίδιο ή και μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών, να δούμε ότι αυτές οι αλυσίδες επεκτάθηκαν περαιτέρω ή να δούμε και περισσότερες αλυσίδες», σημείωσε.
Το επίκεντρο φαίνεται να είναι η Λάρνακα, είπε, αλλά με τα χαρακτηριστικά που έχει η Κύπρος, με την προηγούμενη εμπειρία και του Ιουλίου, πρέπει να θεωρούμε ότι είναι πρόβλημα όλων των επαρχιών σε όλη την έκταση της Κύπρου κι όχι μόνο σε μια επαρχία.
«Με δεδομένα τα επιδημιολογικά στοιχεία μέχρι τώρα θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι αυτές οι αλυσίδες θα συνεχίσουν να επεκτείνονται από επαφές των προηγούμενων ημερών κι ότι θα δούμε και νέες αλυσίδες όχι μόνο στην Λάρνακα αλλά και σε άλλες επαρχίες. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και την ανάλυση των περιστατικών αυτό περιμένουμε», πρόσθεσε.
Ο κ. Τσιούτης χαρακτήρισε την κατάσταση ανησυχητική. «Είναι ανησυχητική όχι λόγω του αριθμού κρουσμάτων συγκεκριμένα γιατί η ανάλυση των περιστατικών που γίνονται καθημερινά μας δείχνει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της προέλευσης τους, πώς μεταδόθηκαν, σε ποιες συνθήκες κλπ. Αυτό που μας ανησυχεί ως Επιστημονική Ομάδα είναι το γεγονός ότι έχουμε πολλαπλές αλυσίδες, οι οποίες έχουν ξεφύγει από το στενό κύκλο είτε οικογενειακό είτε εργασιακό, δηλαδή έχουν επεκταθεί και σε άτομα που δεν είχαν στενή ουσιαστικά καθημερινή σχέση με τα άτομα της αλυσίδας. Επίσης το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά οφείλονται σε ανεπαρκή τήρηση των πρωτοκόλλων στους εργασιακούς χώρους, σε ομάδες ποδοσφαίρου κλπ. είτε σε υπερβολικά στενές και σωματικές επαφές μεταξύ των ατόμων, αποδεικνύει ότι δεν κρατούνταν οι κανόνες ατομικής προστασίας και αποστασιοποίησης», είπε.
Το συμπέρασμα, ανέφερε, είναι ότι χρειάζονται συνεχείς υπενθυμίσεις προς το κοινό ενώ ταυτόχρονα χρειάζονται υπενθυμίσεις και έλεγχοι επί τόπου σε χώρους εστίασης, σε ξενοδοχεία, γενικά σε χώρους όπου υποδέχονται κοινό και πιθανά και κάποια επιπλέον μέτρα υπό την έννοια των οδηγιών που να είναι πιο καλά προσαρμοσμένα σε αυτούς τους χώρους ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η συνεχής εφαρμογή τους.
Σε ερώτηση αν με τα επιπρόσθετα μέτρα που επιβλήθηκαν από σήμερα στην Λάρνακα θα ελεγχθεί η κατάσταση, ο κ. Τσιούτης απάντησε καταφατικά. «Ελπίζουμε πως ναι. Επειδή κάτι παρόμοιο έγινε και στην Λεμεσό είδαμε ότι και τότε λειτούργησε θετικά και έσβησαν εκείνες οι αλυσίδες σχετικά σύντομα. Άρα το ίδιο πιστεύουμε και τώρα αλλά τα συγκεκριμένα μέτρα αποσκοπούν κιόλας στην ενημέρωση και εγρήγορση όλου του πληθυσμού κι όχι μόνο της Λάρνακας. Θα πρέπει όλοι πλέον να επανελέγξουν τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα που εφαρμόζουν και να τηρήσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας που χρειάζονται», σημείωσε.
Επεσήμανε ότι είναι πολύ εύκολη μια αναζωπύρωση κι είναι θέμα λίγων ημερών να γίνει αυτή ανεξέλεγκτη, σύμφωνα με τις εμπειρίες σε πάρα πολλές χώρες. Παράλληλα τα πρωτόκολλα, τα μέτρα, οι κανόνες, είναι πράγματα τα οποία πρέπει να μπουν στην καθημερινότητα μας για τους επόμενους τουλάχιστον μήνες αν όχι μέχρι το 2021.
Κληθείς να σχολιάσει τα δύο κρούσματα σε νοσηλεύτριες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, ο κ. Τσιούτης είπε πως «αυτό είναι ένα καμπανάκι προς δύο κατευθύνσεις – πρώτον, ότι βλέπουμε και πάλι την επέκταση αλυσίδων και εστιών και δεύτερο μας ανησυχεί γιατί το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να επηρεαστούν επαγγελματίες υγείας και νοσοκομεία, όπως είχαμε πάθει και τον Μάρτιο-Απρίλιο όπου ουσιαστικά τότε το 20-25% των περιστατικών ήταν σε επαγγελματίες υγείας με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε δυσλειτουργία του συστήματος υγείας γενικότερα και των τμημάτων αναφοράς.
Σε άλλη παρατήρηση ότι έχουν αυξηθεί αυτές τις ημέρες οι ασθενείς στο Νοσοκομείο Αναφοράς, ανέφερε πως ήταν κάτι που περίμεναν. «Είναι αναμενόμενο, όταν αυξάνεται ο αριθμός των περιστατικών, κάποια από αυτά θα είναι σοβαρά περιστατικά και θα χρειαστούν νοσηλεία. Μάλιστα, η αύξηση των νοσηλευόμενων δεν γίνεται ταυτόχρονα με την αύξηση των περιστατικών γιατί ο ιός έχει μια τέτοια πορεία που σημαίνει ότι μπορεί τα περιστατικά που διαγνώστηκαν σήμερα και χθες να χρειαστούν νοσηλεία την επόμενη εβδομάδα. Άρα δεν πάνε παράλληλα αυτοί οι δείκτες. Η διασπορά αυτών των περιστατικών και των αλυσίδων έχει αρχίσει να επηρεάζει ευπαθή άτομα, τα οποία είναι τα πρώτα που έπρεπε να προστατεύουμε», πρόσθεσε.
Ο Καθηγητής Τσιούτης είπε ότι ο δειγματοληπτικός έλεγχος που θα αρχίσει στην Λάρνακα θα βοηθήσει να δώσει την έκταση του προβλήματος γιατί πιθανόν να εντοπιστούν άτομα θετικά, τα οποία δεν είχαν στενή επαφή με τις τωρινές αλυσίδες και θα κατευθύνει κατά πόσο πρέπει να εφαρμοστούν επιπλέον μέτρα ή αν θα πρέπει να επεκταθεί ο δειγματοληπτικός έλεγχος στην επαρχία Λάρνακας ή στην υπόλοιπη Κύπρο.
Επεσήμανε ότι ο Χειμώνας φέτος θα είναι δύσκολος και το τελευταίο πράγμα που θέλουμε, είπε, είναι να έχουμε μια σοβαρή έξαρση πριν ακόμα αρχίσει ο Χειμώνας.
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις