Ανοιχτό έμεινε το ενδεχόμενο για αναδιαμόρφωση της πρότασης νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, η οποία αφορά την διεύρυνση της κατηγορίας των Πολιτικά Εκτιθέμενων Προσώπων (ΠΕΠ), αλλά και την σύσταση της Επιτροπής η οποία θα κληθεί να ελέγξει το κατά πόσον κατατέθηκαν οι δηλώσεις, αλλά και να διεξάγει τον μεταγενέστερο έλεγχο των στοιχείων.
Του Γιώργου Τάττη
Κατόπιν συζήτησης, τέθηκαν διάφορες διαφωνίες στο τραπέζι, με την συζήτηση να προσανατολίζεται τελικά προς μια ευρύτερη διορθωτική σύνθεση των προτάσεων νόμου, λαμβάνοντας υπόψη και την πρόταση του Βουλευτή Παύλου Μυλωνά που αφορά επίσης, την σύσταση της Ειδικής Επιτροπής για τον έλεγχο των δηλώσεων των περιουσιακών στοιχείων.
Διεξαγωγή έρευνας από τεχνοκράτες ή όχι;
Υπενθυμίζεται πώς το ThemaOnline είχε καταγράψει την διαφωνία που υπήρξε στα έδρανα της Βουλής, καθώς ο Γιώργος Περδίκης και Παύλος Μυλωνάς διαφώνησαν έντονα με την πρόταση Συλλούρη, η οποία, όπως υποστήριξαν, αν και εισαγάγει ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες στην σύνθεσή της, δεν τους δίνει τη δυνατότητα να διεξάγουν έρευνα για τις δηλώσεις των περιουσιακών στοιχείων, αλλά μόνο να ελέγχουν αν έχουν κατατεθεί οι δηλώσεις.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Πρόταση Συλλούρη για «πόθεν έσχες» με εμπειρογνώμονες-γλάστρες
Έλεγχος εκτελεστικής εξουσίας στην κοινοβουλευτική - Αντιδράσεις για αντισυνταγματικότητα
Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται πώς ο κ. Μυλωνάς είχε δηλώσει στο ThemaOnline σε σχέση με την πρόταση που κατέθεσε ο ίδιος, πως προκρίνει μια «επιτροπή διοριζόμενη από το Υπουργικό Συμβούλιο και όχι από την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, με στόχο να διορθωθεί μια στρέβλωση της νομοθεσίας που επιτρέπει σε ελεγχόμενους να ασκούν έλεγχο στους εαυτούς τους".
Σε αυτό το σημείο υπήρξαν επίσης ενστάσεις από μερίδα βουλευτών. Χαρακτηριστικές ήταν οι αντιδράσεις του κ. Δαμιανού και του κ. Ζαχαρίου, όταν δεν υπήρξε κάποια εισήγηση από την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, σε σχέση με το εάν είναι αντισυνταγματικό ή όχι, η εκτελεστική εξουσία να ελέγχει την κοινοβουλευτική.
Αφού ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Άριστος Δαμιανού είπε «με εκπλήσσεται αρνητικά», η εκπρόσωπος του Υπουργείου απάντησε πως «η ρύθμιση που υπάρχει και τώρα μπλέκει δύο εξουσίες κάτω από τον έλεγχο», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «έγινε η ίδια συζήτηση το 2016 όταν ψηφίστηκαν οι τροποποιητικοί κανονισμοί».
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΟΣ: Προτείνονται για υποχρεωτική δήλωση 'πόθεν έσχες' και δημοσιογράφοι - Οι βουλευτές ελέγχουν τον εαυτό τους
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ξεκαθάρισε πώς «δεν είναι η βουλή που ελέγχεται αλλά οι βουλευτές».
Να εξευρεθούν μηχανισμοί υπέρβασης
Ακολούθησε η τοποθέτηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Παύλου Μυλωνά, ο οποίος διευκρίνισε πώς αυτό που πρέπει να μας αφορά είναι «η έξωθεν καλή μαρτυρία της Βουλής», επισημαίνοντας πώς μπορούν να εξευρεθούν μηχανισμοί (σ.σ. καθώς ενδέχεται να υπάρχουν νομικά προσκόμματα) που δεν θα εμπλέκουν το Υπουργικό, αλλά θα δίνουν στην Βουλή την δυνατότητα να διορίζει την Επιτροπή που θα ελέγχει το πόθεν έσχες, συμπεριλαμβανομένων και των ανεξάρτητων τεχνοκρατών.
Η κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου με τη σειρά της, διερωτήθηκε «γιατί δεν μπορεί η βουλή να εργοδοτήσει έναν ελεγκτικό οίκο να το κάνει;»
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Συνεχίστηκε η συζήτηση στην Επ. Θεσμών για το 'πόθεν έσχες' - Ναι στους ιδιοκτήτες ΜΜΕ, όχι στους μισθωτούς δημοσιογράφους
Η κατάληξη - Καταγραφή προτάσεων και τελικό σχέδιο
Τέλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, δήλωσε συμπερασματικά πώς «θα δίνεται ο έλεγχος σε μια επιτροπή που θα διορίζεται είτε από το Υπουργικό είτε από την Βουλή», επισημαίνοντας πως τώρα που ακούστηκαν οι απόψεις, πρέπει να καταγραφούν εντός μιας εβδομάδας και να υπάρξει ένα τελικό σχέδιο». Σκοπός είναι, όπως συμπλήρωσε, να σταλεί η εικόνα ότι «είμαστε στην Βουλή για να προσφέρουμε και όχι για να παίρνουμε».
Για περισσότερες λεπτομέρεις για το σύνολο των προτάσεων νόμου πατήστε εδώ
Γιώργος Τάττης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις