(23/09 - 13:00) Μόλις ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, στην οποία συζητήθηκαν έξι συν δύο νομοσχέδια που αφορούν τροπολογίες για την «Δήλωση και Έλεγχο Τροπολογίας» (Πόθεν Έσχες) Πολιτικά Εκτιθέμενων Προσώπων, με την Ένωση Συντακτών να διαφωνεί στην ένταξη των μισθωτών δημοσιογράφων στον έλεγχο.
Του Γιώργου Τάττη
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ανέφερε ότι «υπάρχουν ενώπιων μας το σύνολο των προτάσεων και νομοσχεδίων σε σχέση με το πόθεν έσχες. Ουσιαστικά, υπάρχουν δύο νομοσχέδια από τον Συλλούρη και ακόμη 5 προτάσεις νόμου συν ένα νομοσχέδιο».
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΒΟΥΛΗ: Αντιπαράθεση για την Επιτροπή που θα εξετάζει τα 'πόθεν έσχες' - 'Δεν είναι η βουλή που ελέγχεται αλλά οι βουλευτές'
Διαφωνία Ένωσης Συντακών για ένταξη μισθωτών Δημοσιογράφων - Ναι στους ιδιοκτήτες
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, κ. Γιώργος Φράγκος, διεμήνυσε για ακόμη μια φορά την θέση του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων, σε σχέση με την ένταξη των δημοσιογράφων στα ΠΕΠ, όπου και θα υποχρεούνται να δηλώνουν πόθεν έσχες.
Όπως είπε, «η ειδοποιός διαφορά που καθιστά έναν δημοσιογράφο να εντάσσεται στην διαδικασία πόθεν έσχες, είναι η πιθανή ιδιοκτησιακή του σχέση με το ΜΜΕ στο οποίο εργάζεται. Ορθώς εντάσσονται οι καναλάρχες, οι σταθμάρχες, οι συγκροτηματιάρχες, οι ιδιοκτήτες/συνιδιοκτήτες ΜΜΕ και πρέπει να περιληφθούν.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΟΣ: Προτείνονται για υποχρεωτική δήλωση 'πόθεν έσχες' και δημοσιογράφοι - Οι βουλευτές ελέγχουν τον εαυτό τους
"Οι δημοσιογράφοι όμως, ανεξαρτήτως της θέσης που κατέχουν στην ιεραρχική βαθμίδα της εταιρείας που τους εργοδοτεί, από την στιγμή που είναι μισθωτοί εκπίπτουν", ξεκαθάρισε.
Μάλιστα, έκανε λόγο για μειωμένη συνδικαλιστική συσπείρωση τα τελευταία χρόνια, κατακρίνοντας όποιες προσπάθειες γίνονται για περαιτέρω απομάκρυνση των νέων δημοσιογράφων από το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι.
Κλείνοντας, τόνισε πώς ένας νέος δημοσιογράφος παίρνει μισθό γύρω στα 1000 ευρώ, κάτω από το φορολογητέο εισόδημα. «Ένας μισθωτός ο οποίος δεν φορολογείται καν, να υποβάλλεται στην διαδικασία του πόθεν έσχες, το θεωρούμε εκ του περισσού», συμπλήρωσε.
Ενημερώθηκε η Επιτροπή - Διαφωνία στην εμπλοκή της εκτελεστικής εξουσίας στον έλεγχο
Στην παρούσα συνεδρία έγινε μια πρόσθετη ενημέρωση από τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης, από εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, από εκπρόσωπο του Συμβουλίου για τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων, καθώς και εκπρόσωπος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Πρόταση Συλλούρη για «πόθεν έσχες» με εμπειρογνώμονες-γλάστρες
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση του κ. Ζαχαρία Κουλία και του Μιχάλη Γιωργάλλα, η οποία αφορά την διεύρυνση των ΠΕΠ με "ιδιοκτήτες ΜΜΕ και δημοσιογράφους, καθώς και οποιουδήποτε Επιτρόπου ή Έφορου της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Εισαγγελέων" αποσύρθηκε, γιατί θεωρήθηκε ότι συμπίπτει με αντίστοιχη πρόταση του κ. Συλλούρη.
Επιπρόσθετα, το νομοσχέδιο που αφορά τις δηλώσεις των μελών του ΟΚΥπΥ θεωρήθηκε ότι έχει παρέλθει καθώς έχει γίνει ήδη η δήλωση και ως εκ τούτου, καλέστηκε η εκτελεστική εξουσία να το αποσύρει.
Στην συνεδρία, αφού ενημερώθηκαν από τους καλεσμένους για θέματα που αφορούν την συνταγματικότητα των νόμων, έγινε από τους βουλευτές μια πρώτη συζήτηση για τις αρχικές διαφωνίες που υπήρξαν.
Η διαφωνία επικεντρώθηκε στο κατά πόσον μπορεί η εκτελεστική εξουσία να ελέγχει την βουλή, διορίζοντας την Επιτροπή που θα προβαίνει στους ελέγχους και η οποία θα εμπεριέχει και εμπειρογνώμονες.
Για την εν λόγω διαφωνία πατήστε εδώ
Γιώργος Τάττης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις