Η παλαιστινιακή διπλωματία ανακοίνωσε την Τρίτη 22/9 ότι αποσύρεται από την εκ περιτροπής προεδρία του Αραβικού Συνδέσμου, δύο εβδομάδες μετά την απόρριψη από τον οργανισμό αυτό της παλαιστινιακής πρότασης να καταδικάσει την εξομάλυνση των σχέσεων του μεταξύ Ισραήλ και δύο αραβικών χωρών του Κόλπου.
Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο στις 9 Σεπτεμβρίου, τα κράτη μέλη δεν κατέληξαν σε συναίνεση σχετικά με σχέδιο ψηφίσματος που πρότειναν οι Παλαιστίνιοι κατά των συμφωνιών εξομάλυνσης μεταξύ του Ισραήλ και δύο αραβικών χωρών, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μάλικι είχε καλέσει τότε τους Άραβες ομολόγους του να απορρίψουν τις συμφωνίες, ειδάλλως η συνεδρίαση θα θεωρείτο "αποδοχή εν λευκώ" της εξομάλυνσης. Σήμερα, ο υπουργός ανέφερε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή, της οποίας η θητεία άρχισε στις 7 Σεπτεμβρίου και επρόκειτο να λήξει τον Μάρτιο, αποσύρεται από την προεδρία του παναραβικού οργανισμού.
Η Παλαιστινιακή Αρχή "αρνείται ότι η ηθική παρακμή, η οποία ήταν εμφανής στην τελευταία συνεδρίαση (...) συνδέεται με την προεδρία της", δήλωσε ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Οι συμφωνίες εξομάλυνσης που υπογράφηκαν στον Λευκό Οίκο στις 15 Σεπτεμβρίου θεωρήθηκαν "μαχαιριά στην πλάτη" από τους Παλαιστινίους.
Έως πρόσφατα, η επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης θεωρείτο απαραίτητη προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των αραβικών χωρών και του Ισραήλ, το οποίο έχει καταλάβει τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ και ο Αμερικανός σύμμαχός του προσπάθησαν να πείσουν παράγοντες του Κόλπου να αντιστρέψουν την εξίσωση, με βάση τον κοινό τους φόβο για το Ιράν, και να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το εβραϊκό κράτος χωρίς να περιμένουν πρώτα μια προαιπαιτούμενη ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν είναι οι πρώτες αραβικές χώρες που αναγνώρισαν το Ισραήλ μετά την Αίγυπτο και την Ιορδανία, το 1979 και το 1994 αντίστοιχα.
"Η απόφαση ορισμένων αραβικών χωρών να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ δεν συζητήθηκε σε κανένα επίπεδο", εξήγησε ο Μαλίκι, ο οποίος κατηγόρησε τον Αραβικό Σύνδεσμο ότι "καλύπτει" τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι "πέντε ή έξι" ακόμη αραβικές χώρες ετοιμάζονται να συνάψουν συμφωνίες εξομάλυνσης με το Ισραήλ. Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι πρόκειται για το Ομάν, το Σουδάν, τη Μαυριτανία και το Μαρόκο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις